Book holder
Home
Blog
Hoe krijg je opdrachten als beginnende zzp’er
Home
Blog
Hoe krijg je opdrachten als beginnende zzp’er

Hoe krijg je opdrachten als beginnende zzp’er

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

[ez-toc]

Het grootste probleem voor veel startende ondernemers is dat ze nog geen klussen hebben om uit te voeren en dus ook geen of weinig geld verdienen. Daarom moet je nieuwe klussen krijgen zodat het balletje gaat rollen. Om je hierbij te helpen heb ik verschillende tips verzameld, lees dus zeker verder.

Gebruik de kracht van mond-op-mond reclame

Natuurlijk is het internet een belangrijk medium wanneer het op marketing aankomt, maar in het begin van jouw carrière is mond-op-mond reclame ook erg belangrijk. Pitch jouw diensten aan iedereen die het maar horen wil en voor je het weet belt de nicht van de buurman van jouw oma jou op voor hulp met een klus.

Vergeet bovendien ook niet om jouw netwerk continu te onderhouden, niet alleen als je iets nodig hebt. Anders dan zullen mensen ook de interesse in jou verliezen. Geven en nemen is belangrijk voor het netwerk.

Maak een website

Zelfs als je denkt dat nog niet van je heeft gehoord wil je een website hebben. Stel die nicht van de buurman van jouw oma is geïnteresseerd en zoekt je op online, dan moet ze natuurlijk wel ergens uitkomen. Een website of portfolio, al is het maar een pagina, laat je direct een stuk professioneler lijken en leidt dus ook tot meer opdrachten.

Online marketing

Ook online marketing moet je natuurlijk niet vergeten en dit kan verschillende vormen aannemen. Zo zou je gebruik kunnen maken van verschillende soorten social media en hier een bekendheid opbouwen. Wanneer je als freelanceschrijver werkt zou je een blog kunnen beginnen en deze promoten om te laten zien wat je kunt. Maar je zou ook kunnen kiezen voor een betaalde marketingcampagne, door middel van Facebook bijvoorbeeld. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus kies wat er bij jou past.

Maak slim gebruik van online marktplaatsen

Er zijn ontzettend veel online marktplaatsen waarop opdrachtgevers op zoek zijn naar zzp’ers en zzp’ers hun diensten aanbieden. Sommige zijn gratis en sommige kosten relatief weinig. Dit wordt soms afgeraden maar het kan een goede manier zijn om te beginnen en naamsbekendheid op te bouwen. Klanten die je via deze marktplaatsen ontmoet kunnen later vaste klanten worden waar je ook buiten de website om mee werkt, en zij kunnen dan weer leiden tot het vinden van meer klanten.

Werk niet gratis!

De verleiding kan er zijn om gratis werk te doen voor klanten om maar naamsbekendheid op te bouwen, maar toch raad ik dat liever af. Het zullen geen vaste klanten zijn die je hieruit krijgt en je laat ook niet zien aan de wereld dat jouw werk van waarde is.

Nu is het natuurlijk niet erg om te werken voor een relatief laag salaris, je hebt tenslotte nog weinig ervaring en kunt nog niet zoveel vragen als een professional die dit werk al tien jaar uitvoert. Veel bedrijven hebben niet het budget om deze professional in te huren en zullen dus maar al te graag samen met jou werken. Naarmate je meer ervaring opbouwt kun je de prijs dan ook omhoog brengen.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?