Book holder
Home
Blog
Je eigen kantoorruimte thuis: Thuiswerken 2.0
Home
Blog
Je eigen kantoorruimte thuis: Thuiswerken 2.0

Je eigen kantoorruimte thuis: Thuiswerken 2.0

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

[ez-toc]

Thuiswerken is het nieuwe normaal. Maar nu thuiswerken het nieuwe normaal is moeten de meeste van ons de thuiswerkplek verbeteren en inrichten. Met de laptop aan de keukentafel werkt voor een tijdje, maar is niet goed voor de gezondheid en het gemak wat thuiswerken kan bieden. In Nederland komen er elk jaar weer nieuwe zzp'ers bij. Tezamen met de lockdown vanwege Covid-19 werkt bijna iedereen nu weleens thuis. In Nederland is dat vrij gemakkelijk te organiseren. Vrijwel iedereen in Nederland heeft toegang tot het internet. Communicatie bereikt bijna elke Nederlander via 'e-mail' of 'Whatsapp'.

Thuiswerken is voor de meesten nog even wennen. De kinderen in het huis zover krijgen dat ze je tijdens werkuren met rust laten is slechts een kleine moeite. Het lastigste is om een thuiskantoor goed in te delen zodat je niet in de toekomst te horen krijgt dat je werkplek slecht voor je gezondheid is. Waar moet je op letten als nieuwe zzp'er of nieuwe thuiswerker? Wat moet de computer kunnen? Wat moet de printer kunnen? Hoe moet de bureaustoel staan?

Het gereedschap, de computer

Om het werk goed te kunnen uitvoeren is het heel belangrijk om de beste gereedschappen voor handen te hebben. Voor de meeste thuiswerkers betekent dit een goede snelle en betrouwbare computer of laptop. Het feit dat je thuiswerkt betekent echter niet dat je elke dag aan het werk bent in je eigen thuiskantoor. Soms moet je erop uit naar een teamvergadering of om de klant te ontmoeten. Je wilt dan alle gegevens voorhanden hebben om te laten zien Je wilt niet met lege handen aankomen als iemand om informatie vraagt. Daarom is een laptop meestal de beste keus. Zorg ervoor dat deze laptop geschikt is om op te werken en niet dat je per ongeluk een gamelaptop aanschaft. Er moet genoeg ruimte zijn op de laptop om je bestanden op te slaan, en hij moet snel genoeg zonder te haperen op het internet kunnen werken.

Printer

Hoeveel van de communicatie er ook online afgehandeld wordt, er blijven altijd zaken die op papier moeten gebeuren. Denk daarbij aan contracten e.d. Het is belangrijk om een goede betrouwbare printer te hebben en voldoende cartridges met inkt. Er is niets zo ergerlijk dan om 17:55 uur erachter te komen dat de inkt op is, terwijl het document om 18:00 uur met de post mee moet.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat je niet de hele dag naast de printer zit. Een printer veroorzaakt fijnstof en is slecht voor de gezondheid. Zorg er daarom voor dat de printer in een afgesloten aparte ruimte staat. De beste oplossing is om een printer aan te schaffen die draadloos met de laptop communiceert. Daarnaast kan je ook vaak besparen op cartridges.

Een snelle internetverbinding is cruciaal

Voor veel thuiswerkers is toegang tot het internet belangrijk. Zorg daarom voor een goede verbinding met een wifi netwerk. Nog sneller is het als je een kabelverbinding met je Wifi kan maken.

Zithouding, ergonomie

Wellicht dat de thuiswerker denkt dat werkgevers een hogere productie ziet van thuiswerkers, omdat er geen reistijd en gezellig babbelen bij het koffieapparaat meer is. Dit is echter niet juist Werkgevers willen voorkomen dat werknemers ziek worden. Een zieke werknemer kost geld om nog maar te zwijgen van de problemen die ontstaan als je de werknemer (tijdelijk) moet vervangen. Voor deze reden is er de ARBO bij veel bedrijven die de hoogte van het bureau, de stoel en de plaats van de printer controleert. Hou hier rekening mee als je het thuiskantoor inricht. De stoel van hoogte en hellingsgraad kunnen verstellen kan veel rugproblemen voorkomen. Ook een op hoogte verstelbaar bureau is een aanrader. Vraag hulp van een ergonoom als je niet weet hoe je precies je bureau en stoel moet instellen ten opzichte van het computerscherm.

Pauze is belangrijk

Een vaak vergeten aspect van thuiswerkers is het pauzes inlassen. Het is erg aan te raden om je ogen van het beeldscherm af te wenden voor vijf minuten elk half uur. Er bestaan genoeg programma's om op de computer te installeren die je dwingen om pauze te houden. Echter, veel mensen (thuiswerkers en mensen op kantoor) gaan zich ergeren aan deze programma's die je dwingen pauze te houden en schakelen ze uit.

De aandachtspunten voor je nieuwe thuiskantoor zijn: een goede betrouwbare computer met betrouwbaar internet, draadloos printen in een andere ruimte en meubilair dat in allerlei hoeken en hoogten is in te stellen. Zo is thuiswerken veilig en snel.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?