Book holder
Home
Blog
Kilometervergoeding privé-auto: hoe werkt dat?
Home
Blog
Kilometervergoeding privé-auto: hoe werkt dat?

Kilometervergoeding privé-auto: hoe werkt dat?

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

Bekijk ook:

 

Beste Tankpas
Beste Laadpas
Beste Rittenregistratie App
 

Gebruik maken van de kilometervergoeding voor zzp'ers met een privé-auto, maar weet je niet precies hoe dat werkt? Je mag kosten per kilometer door jouw bedrijf laten vergoeden, zodat je daar privé niet volledig voor hoeft op te draaien. Dat geldt voor een privé-auto die je zakelijk rijdt, maar ook voor een auto die je huurt om zakelijke ritten te maken.

De kilometervergoeding voor een privé-auto als zzp'er helpt je om de kosten voor zakelijke ritten ook netjes zakelijk te betalen. Het is dé manier waarop een auto in privé een goede keuze kan zijn voor jou als zelfstandige. En koop je een auto zakelijk, zodat die onderdeel wordt van jouw zakelijke vermogen? In dat geval is de kilometervergoeding niet op jou van toepassing. Je maakt de kosten automatisch zakelijk, waardoor het niet nodig is om privé kosten bij jouw bedrijf in rekening te brengen.

Wat is de kilometervergoeding?

De kilometervergoeding voor zzp'ers met een privé-auto is bedoeld om zakelijke kosten zoveel mogelijk zakelijk te maken. Stel dat je een auto privé koopt en je daar €25.000 voor betaalt. Naarmate je de auto langer hebt en daar meer kilometers mee rijdt neemt de waarde daarvan af. Het is het gevolg van afschrijvingen, omdat de dagwaarde van de auto afneemt.

Stel dat je 15.000 kilometer rijdt, waarvan 10.000 kilometer zakelijk. Dan zijn jouw zakelijke ritten goed voor tweederde van de afschrijving. Na 4 tot 5 jaar is de auto bijvoorbeeld nog €9.000 waard. Je dient er privé een hoop geld bij te leggen om weer een vergelijkbare auto te kopen, terwijl je veel van de ritten zakelijk hebt gemaakt. Om je daarvoor te compenseren mag je een deel van de kosten zakelijk opvoeren. De methode daarvoor noemen we de kilometervergoeding, omdat je per gereden zakelijke kilometer €0,19 in rekening mag brengen bij jouw bedrijf.

Het is belangrijk om een rittenregistratie bij te houden voor de ritten die je maakt, zowel privé als zakelijk. Je kunt op die manier heel direct de te vergoeden kilometers berekenen. Daarnaast kun je aantonen welk deel van de ritten je zakelijk maakt en hoeveel je privé met de auto rijdt. Op basis daarvan kun je de btw verrekenen, omdat je een deel zakelijk kunt gebruiken voor de voorbelasting. We leggen het je hieronder graag helder uit. En vind je het zelf toch nog lastig? Financieel adviseurs helpen je graag alle belangrijke kosten en mogelijkheden in kaart te brengen, zodat je geen voordelen over het hoofd ziet.

Auto huren als zzp'er: ook kilometervergoeding

De kilometervergoeding voor zzp'ers met een privé-auto geldt ook voor huurauto’s. Huur jij privé een auto, bijvoorbeeld om naar een verjaardag te gaan of er een dagje op uit te trekken? Die kosten maak je gewoon privé, zodat je niets hoeft te verrekenen. Gebruik je de huurauto ’s morgens ook even om naar een klant 45 kilometer verderop te rijden en weer terug? Het gaat om een zakelijke rit met een privé-auto, waardoor je die twee keer 45 kilometer (heen en terug) gewoon mag laten vergoeden. Je brengt €17,10 in rekening bij jouw bedrijf, op basis van de 90 kilometer die je met de huurauto hebt gereden.

Kilometervergoeding met carpoolen, de fiets, taxi en het openbaar vervoer

Naast het gebruiken van een privé auto of een huurauto zijn er nog meer mogelijkheden om in aanmerking te komen voor een kilometervergoeding. Denk bijvoorbeeld aan carpoolen, waarbij een kilometervergoeding wordt aangeboden mits het om een eigen initiatief gaat. Als de opdrachtgever met het initiatief komt, wordt alleen de chauffeur vergoed. Een zzp’er die een privé fiets gebruikt voor de zaak kan €0,19 per kilometer aftrekken. Als de zzp’er gebruik maakt van het openbaar vervoer of een taxi zijn de kosten als zakelijke kosten aftrekbaar. Daarnaast kan de btw terug worde gevorderd.

Waarom bijhouden: 19 cent per kilometer

De kilometervergoeding voor een privé-auto van zzp'ers geldt voor huurauto’s en voor een auto die je privé bezit. Door een rittenregistratie bij te houden kun je aantonen welke ritten je maakte. Voor alle zakelijke kilometers mag je 19 cent in rekening brengen bij jouw bedrijf. Als je regelmatig klanten bezoekt of andere zakelijke ritten maakt kan het gaan om honderden euro’s per maand. Dat geld kun je vanuit jouw bedrijf overmaken naar je privé-rekening. Op die manier ontvang je privé een compensatie voor de kosten die je maakt, om zakelijk te kunnen rijden.

Houd er rekening mee dat de 19 cent per kilometer staat voor alle kosten die je privé met de auto maakt. Je zal privé moeten tanken, reparaties moeten laten uitvoeren en onderhoud laten plegen. De kosten die je daarvoor maakt zijn privé en kun je zakelijk dus niet aftrekken van de winst. Wil je die kosten wel graag zakelijk maken? Je kunt de auto zakelijk kopen. Of een zakelijke auto een betere keuze is dan een auto in privé hangt af van een aantal verschillende factoren. Zet de beide mogelijkheden naast elkaar om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Gevolgen voor de btw

Enige uitzondering op de kosten in privé zijn de gevolgen voor de btw. Rijd je een auto in privé en gebruik je de kilometervergoeding? Je kunt met de rittenregistratie bovendien aantonen welk deel van de ritten je zakelijk en privé maakt. Rijd je jaarlijks 15.000 kilometer, waarvan 10.000 zakelijk? Dan maak je 67% van de ritten zakelijk, waardoor je dat deel van de btw over brandstof, onderhoud en reparaties zakelijk mag opvoeren als voorbelasting.

Stel dat je €450 betaalt voor onderhoud aan de auto, waarvan €94,50 aan btw. Je mag daar dan 67% van boeken als voorbelasting, goed voor een bedrag van €63,32. Op die manier hoef je de btw over het deel dat je zakelijk rijdt niet privé te betalen.

De kilometervergoeding en verrekening van de btw zorgen ervoor dat je privé een compensatie ontvangt voor de kosten die je zakelijk maakt. Dat betekent niet dat je die bedragen niet hoeft te betalen. Je maakt de kilometervergoeding zakelijk over naar je privé-rekening, waardoor de kosten afgaan van de winst die je maakt. Over die winst betaal je inkomstenbelasting, die door de zakelijke kosten lager uitvalt. Je betaalt minder belasting en hebt op die manier fiscaal voordeel. De btw die je mag verrekenen zorgt ervoor dat je bij de btw-aangifte minder hoeft te betalen. Ook op die manier heb je zakelijk voordeel van de verrekening.

Reiskosten aan de opdrachtgever doorberekenen

In bepaalde gevallen is het mogelijk om de reiskosten aan de opdrachtgever door te berekenen. Hierbij gaat het vooral als de zzp’er gebruik maakt van een privé auto voor zakelijke ritten. De kosten die hierbij komen kijken kunnen door worden berekend. Belangrijk hierbij is dat dit wel op de factuur voor de opdrachtgever moet worden vermeld, aangezien dit als omzet gezien wordt. Ook in dit geval mag de zzp’er €0,19 per zakelijk gereden kilometer declareren. Het is hierbij ook mogelijk om een hoger of lager bedrag te declareren, maar er moet wel rekening worden gehouden dat elk bedrag boven de €0,19 per kilometer wel belast wordt. Dit betekent dat het niet altijd verstandig is om een hoger bedrag te declareren. Dit houdt immers in dat de zzp’er meer aan inkomstenbelasting moet betalen. Naast de zakelijke kosten kan de zzp’er de opdrachtgever btw in rekening brengen over elke gereden kilometer.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een kilometervergoeding in je eigen situatie en weet je niet wat de volgende stap is? Dan is het verstandig om de hulp in te schakelen van een expert zodat je een wel geïnformeerde keuze kunt maken.

Veelgestelde vragen:

Wat is het doel van de kilometervergoeding voor een privé auto?

Een zzp’er die regelmatig onderweg is en gebruik maakt van een privé auto voor zakelijke ritten komt in aanmerking voor een kilometervergoeding om zo de gemaakte autokosten te kunnen bekostigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderhoud, reparaties, brandstof en afschrijving.

Als een zzp’er een privé auto gebruikt voor zakelijke ritten, in hoeverre is de is er sprake van een kilometervergoeding?

Een zzp’er die een privé auto ook voor zakelijke ritten gebruikt mag volgens de wet in Nederland €0,19 per zakelijk gereden kilometer fiscaal aftrekken aan de hand van een sluitende rittenregistratie.

Wat is de kilometervergoeding voor zzp’ers precies?

De kilometervergoeding kan worden omschreven als een vergoeding die zzp’ers kunnen krijgen voor de zakelijk gereden kilometers. Het gaat hierbij dus om de zakelijke kilometers die met een privé auto van de zzp’er zijn gemaakt. De zzp’er moet wel een nauwkeurige rittenregistratie bijhouden.

Wat zijn de voorwaarden die komen kijken bij een kilometervergoeding voor zzp’ers?

Om in aanmerking te komen voor de kilometervergoeding moet een zzp’er zorg dragen voor het opstellen en het regelmatig bijhouden van een duidelijke en correcte rittenregistratie zodat de Belastingdienst alle gegevens kan nagaan indien daar om wordt gevraagd.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?