Book holder
Home
Blog
Kosten inschrijven KvK: wat moet ik als zzp'er betalen?
Home
Blog
Kosten inschrijven KvK: wat moet ik als zzp'er betalen?

Kosten inschrijven KvK: wat moet ik als zzp'er betalen?

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

Bekijk ook:
 

Goedkoopste Zakelijke Rekening
Beste ZZP Boekhoudprogramma's

 


Benieuwd naar de kosten van het inschrijven bij de KvK? De Kamer van Koophandel beheert voor de overheid het Handelsregister. Daarvoor maakt de organisatie kosten, die het doorberekent aan ondernemers. Voorheen gebeurde dat met een jaarlijkse bijdrage, maar die is inmiddels afgeschaft.

Dat neemt niet weg dat het inschrijven van een eenmanszaak bij de KvK nog steeds geld kost. Tegenwoordig gaat het echter om een eenmalige bijdrage voor de inschrijving. En wil je een uittreksel van de Kamer van Koophandel ontvangen? Ook daar zijn kosten aan verbonden.

De kosten voor het inschrijven bij de KvK van een eenmanszaak bestaan wat dat betreft uit twee onderdelen:

  • Eenmalige kosten bij inschrijving
  • Kosten voor een uittreksel van de KvK

Eenmalige kosten bij inschrijving

Voorheen berekende de Kamer van Koophandel een jaarlijkse bijdrage voor ondernemers. Die gold voor alle zzp'ers, net als voor bedrijven met een andere rechtsvorm. In 2013 is die jaarlijkse bijdrage afgeschaft. Wel zijn de kosten voor het inschrijven overgebleven, waardoor je die nog altijd zal moeten betalen.

Benieuwd wat inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost? Voor een eenmanszaak gaat het om 75 euro. Je betaalt dat bedrag eenmalig voor de inschrijving in het Handelsregister. Het zijn kosten die de KvK berekent om het register te kunnen beheren. In dat register komen jouw bedrijfsgegevens te staan, naast die van andere bedrijven die in Nederland actief zijn. Dat betekent dat je in dat register ook de gegevens van andere bedrijven kunt opvragen. Hier zijn kosten aan verbonden, die je betaalt bovenop de kosten voor de KvK inschrijving die je doet.

Wil je een wijziging in het Handelsregister doorgeven, bijvoorbeeld als de activiteiten wijzigen of als je een handelsnaam wilt toevoegen? Een wijziging in het register is gratis, daar zijn geen kosten aan verbonden. Gaat het om een inschrijving van een nieuwe ondernemer, een voortzetting, overname, splitsing of fusie? In dat geval ontstaat er een nieuwe inschrijving met een nieuw KvK-nummer. Daarvoor betaal je opnieuw de eenmalige kosten voor de KvK-inschrijving. Het gaat om opnieuw €75. Indien er geen sprake is van een nieuwe inschrijving met een nieuw KvK-nummer hoef je die kosten niet opnieuw te betalen.

Kosten voor een uittreksel van de KvK

Het is als startende zzp'er verstandig om een bewijs van inschrijving in de administratie te bewaren. Dat bewijs kun je aanvragen bij de Kamer van Koophandel. Dit heet een ‘uittreksel’, waarin de belangrijke gegevens over jouw onderneming staan.

Tijdens de afspraak om jouw bedrijf in te schrijven bij de KvK kun je meteen een uittreksel aanvragen. De kosten daarvan bedragen 16,90 euro (€16,90). De medewerker van de Kamer van Koophandel zal het bewijs van inschrijving meteen voor je uitprinten, zodat je die mee naar huis kunt nemen. Met name banken en groothandels kunnen vragen om een uittreksel. Bijvoorbeeld als je een krediet wilt aanvragen of je op krediet wilt inkopen bij de groothandel.

Tip: het aanvragen van een uittreksel is niet verplicht. Als dienstverlenende zzp'er is de kans bijvoorbeeld klein dat je die nodig hebt, omdat je niet te maken krijgt met een bank of groothandel die er om zal vragen.

Betalen: met pinpas of creditcard

De eenmalige kosten voor de KvK inschrijving dien je tijdens de afspraak op kantoor te voldoen. Het is helaas niet mogelijk om de kosten vooraf online te voldoen. Houd er bovendien rekening mee dat je de kosten op kantoor alleen met een pinpas of creditcard kunt betalen. Het is niet mogelijk om contant te betalen.

BV’s en andere bedrijfsvormen inschrijven: de kosten

Je kunt zelf nagaan of het verplicht is om je in te schrijven bij de KvK. Je hebt zelf wel de keuze uit de rechtsvorm die je inschrijft. Een eenmanszaak kost je eenmalig €75 aan inschrijfkosten, terwijl een BV meer voeten in de aarde heeft. De kosten voor de inschrijving van de BV bij de KvK zijn net zo hoog, maar je dient daarnaast rekening te houden met bijvoorbeeld notariskosten. De notaris berekent een paar honderd euro aan kosten, al hangt het tarief af van de notaris die je kiest.

Zijn de kosten van de inschrijving fiscaal aftrekbaar?

De kosten die je betaalt voor het inschrijven bij de Kamer van Koophandel zijn exclusief btw. De vergoeding bevat dus geen btw, en is altijd voor de onderneming fiscaal aftrekbaar. De kosten voor het inschrijven vallen onder administratiekosten die zijn gemaakt in de aanloopfase van het bedrijf. Kosten die uit zakelijk oogpunt gemaakt worden in de aanloopfase van een onderneming zijn aftrekbaar als deze kosten een duidelijke bedoeling hebben om het bedrijf tot stand te brengen. Hier hoort niet alleen het inwinnen van advies bij, maar dus ook de inschrijving tot het handelsregister. Vergeet dus niet om een bewijs van de betaling van de inschrijving in de boekhouden mee te nemen, ook als de betaling is gedaan vanuit een privé rekening in plaats van een zakelijke rekening.

Het juiste moment om je in te schrijven

Niet iedereen weet wanneer het juiste moment is om een nieuw bedrijf in het handelsregister van de Kamer van Koophandel in te schrijven. Velen registeren de nieuwe onderneming pas nadat het bedrijf van start is gegaan, maar dit is niet het juiste moment. Het juiste moment voor de inschrijving is in principe zo snel mogelijk, liefst voordat de onderneming officieel van start is gegaan. Toch kan het zo zijn dat een inschrijving in een andere maand beter uit kan pakken vanwege financiële redenen. Denk hierbij aan de aftrekposten waar een startende ondernemer recht op heeft bij het starten van een nieuw bedrijf. Denk hierbij aan het voldoen aan het urencriterium van 1.225 uren per boekjaar. Als de ondernemer hier niet aan kan voldoen, dan kunnen bepaalde kosten niet fiscaal afgetrokken worden. Deze aftrek kan veel opleveren, wat het wachten met de inschrijving in bepaalde gevallen verstandig maakt. Helaas is het niet altijd mogelijk om te wachten met inschrijven.

Veelgestelde vragen:

Wat is het voordeel van een inschrijving bij de KvK?

Een onderneming die bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven oogt professioneler vanwege het KvK-nummer. Daarnaast organiseert de KvK regelmatig bijeenkomsten voor startende ondernemers en kom je veel sneller in aanmerking voor bepaalde belastingvoordelen door je onderneming in te schrijven.

Wanneer kan iemand informatie bekijken in het handelsregister van de KvK zonder te betalen?

Gegevens uit het handelsregister zoals het KvK-nummer van de onderneming, de adresgegevens, vestigingsnummer, eigenaarsinformatie, rechtsvorm en dergelijke worden gratis uitgegeven. Andere gegevens over de onderneming zijn niet openbaar en worden alleen tegen betaling vrijgegeven aan geïnteresseerden.

Kan je ook contact betalen voor de inschrijving bij de KvK?

Nee, de betaling voor het inschrijven bij de Kamer van Koophandel kan slechts voldaan worden met een pinpas of met een creditcard. Contant betalen is helaas niet mogelijk. Ook is het niet mogelijk om achteraf te betalen per factuur.

Is het mogelijk om je online in te schrijven bij de KvK?

Nee, je bedrijf online inschrijven bij de KvK is niet mogelijk. Om in te schrijven dien je een afspraak te maken online door het invullen van een vragenlijst. Hierna neemt de KvK contact op voor een persoonlijk gesprek.

Zorg ervoor dat je op voorhand goed op de hoogte bent van de kosten van een KvK inschrijving, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. De kosten voor de inschrijving bij de KvK van een eenmanszaak betaal je gelukkig maar één keer. Indien je gegevens uit het Handelsregister wilt opvragen dien je daar wel iedere keer opnieuw kosten voor te maken. Op die manier zorgt de KvK voor inkomen, om voor de overheid het Handelsregister te kunnen beheren.

Vind je deze informatie nuttig?
Samenvatting
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?