Book holder
Home
Blog
Meer dan een derde van zzp’ers verwacht een lager besteedbaar inkomen
Home
Blog
Meer dan een derde van zzp’ers verwacht een lager besteedbaar inkomen

Meer dan een derde van zzp’ers verwacht een lager besteedbaar inkomen

Gewijzigd, 23 februari 2022
Gewijzigd, 23 februari 2022
article-hero

Uit onderzoek van Panel Inzicht blijkt dat 36 procent van de Nederlanders de komende drie maanden een lager besteedbaar inkomen verwacht. De directe oorzaak hiervan is de coronacrisis, waardoor men inkomensverlies lijdt en kredietverstrekkers tegelijkertijd juist strengere eisen stellen bij het accepteren van nieuwe leningen. Werkende Nederlanders en zzp’ers hebben meer moeite met het aflossen van een lening dan niet-werkende Nederlanders, vermoedelijk omdat werkende Nederlanders en ondernemers last hebben van een inkomensdaling.

 

Moeite met aflossen van leningen

De meeste mensen hebben moeite met het aflossen van hun hypotheek (39 procent), een persoonlijke lening (35 procent), een creditcardschuld (29 procent), het inlossen van een roodstand op de bankrekening (28 procent) of een doorlopend krediet (26 procent). Maar liefst 20 procent van de mensen met moeite om af te lossen, heeft twee leningen lopen. Daardoor wordt maandelijks aflossen nog lastiger.

 

Uitstel van betaling

Kredietverstrekkers komen de groep zzp’ers en particulieren met een bestaande lening massaal tegemoet door een betaalpauze in te lassen. Dat geeft veel zzp’ers wat lucht in moeilijke tijden. Aan de andere kant worden er strengere eisen gesteld voor het afsluiten van een nieuwe lening, om betaalproblemen in de toekomst te voorkomen. Zzp’ers die tijdens de coronacrisis een nieuwe lening willen aanvragen, moeten bijvoorbeeld een extra formulier invullen met aanvullende vragen over hun verwachte financiële situatie. Op die manier zorgen kredietverstrekkers ervoor dat zzp’ers niet meer geld lenen dan zij later terug kunnen betalen. Door het sterk teruggelopen aantal opdrachten bij zzp’ers en de economische gevolgen van de coronacrisis, vreest 36 procent van de Nederlanders voor een lager besteedbaar inkomen.

Regelingen voor zzp’ers, mkb’ers en andere ondernemers

Om ondernemers tijdens de coronacrisis te ondersteunen, heeft de Nederlandse overheid een pakket met regelingen opgetuigd. Daarmee kun je inkomensondersteuning, een tegemoetkoming in je loonkosten, of bijvoorbeeld alsnog snel een voordelige lening krijgen. Alle regelingen en meer informatie vind je op de site van de Kamer van Koophandel.

De drie belangrijkste regelingen voor ondernemers op een rij

  • NOW: tegemoetkoming in loonkosten
  • Tozo: inkomensondersteuning en leningen
  • TOGS: eenmalige gift van 4.000 euro

NOW: tegemoetkoming in loonkosten

NOW staat voor Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Daarmee wil de overheid voorkomen dat veel mensen door de coronacrisis hun baan kwijtraken. Ondernemers die verwachten dat ze de komende maanden meer dan 20 procent omzetverlies hebben, komen met deze regeling in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten. De regeling geldt ook voor uitzend- en oproepkrachten en payrollmedewerkers.

 

Tozo: inkomensondersteuning en leningen

Kom je als zelfstandige (inclusief zzp'ers) in de knel door de coronacrisis en kom je onder bijstandsniveau terecht? Dan biedt de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) inkomensondersteuning. Zo kun je in je levensonderhoud voorzien. Je ontvangt maximaal € 1.500 netto per maand voor een periode van drie maanden.

 

TOGS: eenmalige gift van € 4.000

Wanneer je als mkb-bedrijf direct door de coronacrisis bent getroffen, kun je een beroep doen op de TOGS. Deze bestaat uit een eenmalige gift van € 4.000, die je naar eigen inzicht mag besteden. De regeling is beschikbaar voor het mkb, zowel met als zonder personeel.

 

Diverse regelingen voor ondernemers voor financiële ondersteuning

Daarnaast bestaan er een groot aantal financierings- en/of kredietregelingen, waaronder een garantieregeling (KKC), meer en sneller lenen bij banken (BMKB-C), staatsgarantie op (middel)grote leningen (GO-C), rentekorting op microkredieten en uitstel op het aflossen van leningen. Ook verleent de Belastingdienst betalingsuitstel en een lagere rente. Ook de douane is coulanter met boetes en biedt de mogelijkheid tot uitstellen van betalen.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?