Book holder
Home
Blog
Modelovereenkomst gebruiken: hoe werkt dat in de praktijk?
Home
Blog
Modelovereenkomst gebruiken: hoe werkt dat in de praktijk?

Modelovereenkomst gebruiken: hoe werkt dat in de praktijk?

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

[ez-toc] Hoe kun je een modelovereenkomst gebruiken om aan te tonen dat je als zzp'er werkt? De modelovereenkomst is er voor jou als zelfstandige en opdrachtnemer, net als voor de opdrachtgever. Door er gebruik van te maken geef je aan hoe de relatie met jouw klant in elkaar zit. Je gebruikt een modelovereenkomst om aan te tonen dat je werkt als zelfstandige. Je bent als zzp'er vrij om te werken op de manier die je wenst en bijvoorbeeld zelf voor vervanging te zorgen als je het werk niet kunt uitvoeren. Aan de andere kant heeft de opdrachtgever de zekerheid dat het niet nodig is om loonheffing in te houden. Duidelijkheid voor beide partijen, waarmee je schijnzelfstandigheid kunt voorkomen. Wij zetten voor je op een rij welke zzp modelovereenkomsten er zijn, en hoe je daar in de praktijk gebruik van kunt maken.

 

Hoe kun je de modelovereenkomst gebruiken? 4 situaties als zzp'er

Je kunt als zzp'er gebruik maken van verschillende modelovereenkomsten. Kijk goed naar jouw rol als opdrachtnemer en die van de opdrachtgever, zodat je de juiste overeenkomst kunt gebruiken. Je hebt de keuze uit de volgende varianten:

  • Modelovereenkomst Geen verplichting tot persoonlijke arbeid
  • Modelovereenkomst Geen werkgeversgezag
  • Modelovereenkomst Tussenkomst
  • Modelovereenkomst Aanneming van werk

Geen verplichting tot persoonlijke arbeid

Deze modelovereenkomst zorgt ervoor dat je op elk moment kunt besluiten om de opdracht niet zelf uit te voeren, maar daar vervanging voor te zorgen. Handig als je ziek wordt of op vakantie gaat. Je moet de opdrachtgever wel laten weten dat er iemand anders aan de slag gaat en wie dat is, maar jij bent vrij in de keuze daarvoor.

Let op: het is binnen de modelovereenkomst mogelijk om eisen te stellen aan een vervanger, bijvoorbeeld op basis van benodigde diploma’s, certificaten, vergunningen of beroepsregistraties. Ook is het mogelijk om op te nemen dat iemand een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) moet kunnen overleggen. Andere eisen mag een opdrachtgever niet stellen, omdat je dat niet volledig zelfstandig zou werken.

Geen werkgeversgezag

Wil je de modelovereenkomsten gebruiken op basis van Geen werkgeversgezag? Je bent volledig vrij bij het uitvoeren van een opdracht, zodat je kunt bepalen hoe, waar en wanneer je dat doet.

De opdrachtgever bepaalt het resultaat van de opdracht, jij bepaalt hoe je dat resultaat zal bereiken. De opdrachtgever heeft daardoor niets te zeggen over de manier waarop je er aan werkt. Je bent bijvoorbeeld vrij in het aantal uren per dag of dagen per week dat je aan de opdracht besteedt. En dien je samen te werken met iemand anders? Ook dat is iets dat jij bepaalt, en waar de opdrachtgever geen stem in heeft.

Je kunt deze modelovereenkomst gebruiken als je bijvoorbeeld een artikel voor een weekblad schrijft. De opdrachtgever mag het onderwerp, het aantal pagina’s en de deadline bepalen. Jij bepaalt hoe je het artikel voorbereidt, hoeveel tijd je erin steekt en wanneer je er aan werkt.

Tussenkomst

Hoe je deze modelovereenkomst Tussenkomst kunt gebruiken volgt uit 3 belangrijke elementen:

Jij bepaalt op welke manier je werkt

Een intermediair is jouw opdrachtgever, maar jij bepaalt op welke manier je werkt. Ook de klant van de opdrachtgever bij wie je werkt mag geen leiding geven of toezicht houden, om te voorkomen dat er sprake is van loondienst.

Voorkom een fictieve dienstbetrekking

Gebruik een KvK-nummer en btw-nummer om aan te tonen dat je zelfstandige bent. Spreek vooraf af dat jij aansprakelijk bent voor schade en dat jij het risico neemt als een klant niet betaalt. Andersom mag je ook voor andere opdrachtgevers werken en kan er geen sprake zijn van een streng relatie- of concurrentiebeding.

Werk voor meer dan 1 opdrachtgever

Zorg er tenslotte voor dat je niet te lang werkt voor 1 intermediair, zonder andere opdrachtgevers. Er kan dan toch sprake zijn van een dienstbetrekking, waardoor je niet volledig zelfstandig bent.

Aanneming van werk

Je kunt deze modelovereenkomst gebruiken als je werk van ‘stoffelijke aard’ moet opleveren. Je kunt denken aan het aanleggen van leidingen, loodgieterswerk, het maken van kleding of het aanleggen van een weg. Tijdens de opdracht moet de taak goed duidelijk zijn, mag je alleen het product zelf opleveren en valt het meewerken aan werkzaamheden niet aan de aanneming van werk. Bovendien mag de opdrachtgever zich niet bemoeien met de manier waarop je werkt, daarin ben je volledig zelfstandig en heb jij alle vrijheid.

Let er ook in dit geval op dat je niet te lang werkt voor één opdrachtgever. Door voor meerdere opdrachtgevers te werken laat je duidelijk zien dat je zelfstandig bent.

Modelovereenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer

Een modelovereenkomst gebruiken? Het zorgt ervoor dat jij als opdrachtnemer net als de opdrachtgever goed weet hoe de situatie in elkaar zit. Je stelt vast welke vrijheden jij hebt om te werken op de manier die je wilt. De opdrachtgever kan aantonen dat er geen sprake is van een dienstbetrekking, waardoor het niet nodig is om loonheffing in te houden.

De doelstelling van de modelovereenkomst is daarmee hetzelfde als de VAR-verklaring waar je als zzp'er lang gebruik van kon maken. De manier waarop je werkt verandert, omdat je de modelovereenkomsten per opdracht dient te tekenen met de opdrachtgever waar je voor werkt.

Tip: werken volgens een modelcontract is voor jou als zzp'er niet verplicht. Het is de opdrachtgever die daar om kan vragen, voornamelijk om te voorkomen dat die loonheffing moet inhouden en afdragen. Door een modelovereenkomst te gebruiken geef jij aan dat je zelf de belastingen af zal dragen, omdat je zzp'er bent. Aan de andere kant kun jij formeel vastleggen welke vrijheden je hebt, zodat een opdrachtgever je daar niet te veel in kan beperken.

Vind je het moeilijk om te bepalen hoe je de modelovereenkomst kunt gebruiken of twijfel je tussen de verschillende contacten die er beschikbaar zijn? Geen probleem, erkende adviseurs helpen je graag om daar een goede keuze uit te maken. 

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?