Book holder
Home
Blog
Neemt zzp ooit loondienst volledig weg?
Home
Blog
Neemt zzp ooit loondienst volledig weg?

Neemt zzp ooit loondienst volledig weg?

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

[ez-toc] Freelancen gaat een steeds grotere rol spelen in onze maatschappij en hierdoor zijn er dus ook veel meer freelancers. In veel bedrijven wordt het werk wat eerst werd uitgevoerd door krachten in loondienst al uitgevoerd door ingehuurde zzp’ers. Gaan zzp'ers de loondienst volledig vervangen?

Het antwoord is nee, loondienst zal altijd van belang blijven in deze maatschappij. Hiervoor zijn uiteraard verschillende redenen.

Niet iedereen kan of wil freelancen

Een eerste reden is dat alhoewel er veel mensen proberen om freelancer te worden, het zeker niet iedereen ook daadwerkelijk lukt. Sommige van ons hebben niet de nodige discipline om zonder een baas aan de slag te blijven. Daarmee red je het natuurlijk niet om freelancer te worden. Hierom zal de loondienst voor een groot gedeelte van de mensen erg belangrijk blijven.

Maar er zijn natuurlijk ook mensen die simpelweg niet willen freelancen. Er zijn genoeg mensen die het wel fijn vinden om altijd dezelfde werkgever en dezelfde collega’s te hebben. Hierdoor zal zeker niet iedereen het wagen om als freelancer aan de slag te gaan. Bovendien is het ook wel fijn om op het einde van de werkdag gewoon naar huis te kunnen en het werk daadwerkelijk op kantoor achter te laten.

Werknemers in loondienst hebben ook voordelen voor de werkgevers

Natuurlijk zijn het niet enkel de werknemers die hier een mening in hebben maar ook de werkgevers. Voor hen heeft hebben van werknemers in loondienst natuurlijk ook bepaalde voordelen. Als eerste heb je veel beter overzicht en meer controle over het werk wat een vaste werknemer uitvoert dan een freelancer. Bij een werknemer in loondienst kun je op kantoor direct zien hoe het gaat en het direct aangeven als er aanpassingen moeten worden gemaakt. Bij een freelancer gaat een dergelijk proces veel meer tijd kosten.

Hiernaast zal een vaste werknemer waarschijnlijk meer loyaliteit aan het bedrijf laten zien, het is immers hun enige werknemer. Hierdoor weet je eigenlijk altijd zeker dat je op ze kunt rekenen, wat erg handig is in een moment van crisis. Van een freelancer moet je het maar afvragen of ze niet met een ander project bezig zijn.

Uiteraard zitten er ontzettend veel voordelen aan zzp, zowel voor de zzp’er als voor de werkgever. Toch zal zzp zeker niet de loondienst in zijn geheel gaan vervangen. Zzp is snelgroeiend en we gaan het sowieso meer terugzien, maar loondienst zal zeker ook nog zijn waarde blijven behouden. Voor sommige werknemers is zzp gewoon geen goede keuze en werkgevers zullen ook altijd nog mensen in loondienst nodig hebben.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?