[ez-toc] Netto inkomen als zzp'er berekenen? Anders dan in loondienst ontvang je niet zomaar een bruto-inkomen van jouw werkgever, dat je kunt gebruiken voor de berekening. Het netto inkomen als zzp'er bereken je zelf, door uit te gaan van de omzet en inkoop, net als van de zakelijke kosten. Wij zetten voor je op een rij hoe je van bruto naar netto komt als zzp'er. Je kunt op die manier zelf berekenen wat je netto per maand verdient, net als het bedrag aan inkomstenbelasting dat je zal betalen.
Het bruto en netto inkomen verschillen van elkaar, door de fiscale aftrekposten en inkomstenbelasting die je dient te betalen. Je betaalt als zzp'er belasting over jouw inkomen uit werk en woning (box 1), net als uit een eventueel aanmerkelijk belang (box 2) en over je vermogen (box 3).
Als we het hebben over het bruto en netto inkomen gaat het over de belasting in box 1. Met een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting, zoals je dat ook in loondienst zou doen. Het belangrijke verschil is dat je geen bruto inkomen uit loondienst hebt. In plaats daarvan is er sprake van winst uit onderneming (WUO). We zetten voor je op een rij hoe je tot de fiscale winst komt, die je gebruikt als alternatief voor het bruto jaarinkomen dat je van een werkgever zou ontvangen.
Je kunt jouw inkomstenbelasting berekenen door van bruto naar netto te gaan als zzp'er. Belangrijke onderdelen daarbij zijn:
Je gaat als zzp'er altijd uit van de omzet die je maakt. Het gaat om de omzet exclusief de btw, omdat je die meteen dient af te dragen aan de Belastingdienst. Werk je bijvoorbeeld op basis van een uurtarief van 50 euro, exclusief btw? Indien je jaarlijks 1.300 uur maakt leidt dat tot een omzet van 65.000 euro.
En verkoop je spullen als zzp'er, bijvoorbeeld voor 20 euro per stuk? Als je er 2.500 verkoopt maak je daarmee 50.000 euro omzet. En staat daar 12 euro aan inkoop tegenover? Dan betaal je 30.000 euro aan inkoopkosten. Op die manier blijft er 20.000 euro aan winst over. Het gaat om de bruto-winst, zoals het je in het eerste voorbeeld 65.000 aan bruto-winst oplevert voor de diensten die je verleent. Als dienstverlener heb je doorgaans geen inkoopkosten, waardoor je daar geen rekening mee hoeft te houden.
Als zzp'er maak je mogelijk zakelijke kosten, die je in mindering mag brengen op de bruto-winst die je maakt. Geef je bijvoorbeeld geld uit aan het gebruik van je auto, aan afschrijvingen of aan rente die je betaalt? Het zijn allemaal mogelijke zakelijke kosten, net als die voor zakelijke verzekeringen en de kosten voor huisvesting. Die kosten mag je in mindering brengen op de bruto-winst, om te berekenen wat de netto-winst uit je onderneming is.
Andere zakelijke kosten die je mag aftrekken zijn bijvoorbeeld die voor het kantoor, voor de inventaris, verkoopkosten en een gedeelte algemene kosten. Die laatste is een post die alle zzp'ers kunnen gebruiken, bijvoorbeeld met kosten voor de administratie, adviezen die je inwint, voor opleidingen en andere zakelijke kosten die je verder niet kunt indelen.
Zodra je van bruto- naar netto-winst bent gegaan als zzp'er kom je uit bij de Winst Uit Onderneming. Dat is het bedrag dat je daadwerkelijk hebt verdiend met je eigen bedrijf, vergelijkbaar met het bruto-inkomen zoals je dat hebt in loondienst.
Je mag vervolgens nog gebruik maken van een paar aftrekposten, waarvan een deel specifiek beschikbaar is voor zzp'ers en andere ondernemers. Je kunt dan denken aan:
Bovendien mag je eventuele premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) aftrekken, net als de inleg die je privé doet voor je pensioen. Heb je een koophuis met een hypotheek waarmee je in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek? Ook dat bedrag mag je als aftrekpost opvoeren, net als de bijtelling die je betaalt voor een zakelijke auto die je ook privé gebruikt.
In je berekening van bruto naar netto als zzp'er kom je op die manier uit op de belastbare winst. Dat is het bedrag aan omzet min de zakelijke kosten en aftrekposten die je mag toepassen. Over die belastbare winst betaal je inkomstenbelasting, net als de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW). Daarnaast kan er sprake zijn van heffingskorting en arbeidskorting, afhankelijk van de hoogte van de belastbare winst. Het progressieve belastingstelsel leidt ertoe dat je een hoger bedrag aan belasting betaalt over hogere bedragen die je verdient.
Je berekent de belastbare winst en jouw netto inkomen, zowel per maand als per jaar. Ontdek op die manier wat je netto te besteden hebt, door rekening te houden met alle zakelijke kosten, aftrekposten en andere fiscale gevolgen voor de inkomstenbelasting.
De meeste zzp’ers mogen zelf hun eigen uurtarief bepalen. Hier moet wel rekening worden gehouden dat er een minimumtarief bij komt kijken. In bepaalde gevallen is het zelfs verplicht om een minimumloon te hanteren. Mocht er dan minder dan het minimumloon worden uitgekeerd, dan wordt dit als een strafbaar feit gezien en kan de zzp’er een flinke boete riskeren. Volgens de wet wordt het minimumloon jaarlijks aanzienlijk verhoogd. Het doel van deze verhoging is om de inflatie te compenseren. Het minimumloon voor jongeren met een leeftijd van 15 tot 22 jaar is een percentage van het minimumloon van volwassenen van 23 jaar en ouder. Voor de jongeren van 15 jaar geldt een minimumloon van 30% van het volledige minimumloon. De afgelopen jaren proberen verschillende instanties het minimumloon omhoog te krijgen aangezien de meeste zzp’ers van mening zijn dat het om een vrij laag bedrag gaat om zelfstandig van te kunnen leven.
Wil je jouw netto inkomen vanuit je bruto verdiensten berekenen? Gebruik de berekening speciaal voor een eenmanszaak, zodat je goed weet waar je aan toe bent. Handig om een inschatting mee te maken, net als om de hoogte van je voorlopige aanslag te berekenen.
Als de zzp’er niet veel afweet over het berekenen van de bruto naar netto winst, dan is het een slim idee om een expert in te schakelen. Door de werkzaamheden uit te besteden aan een expert weet je zeker dat je belastingzaken goed en op tijd worden geregeld. Daarnaast gaat een expert op professionele wijze te werk. Ideale experts die je als zzp’er in kunt huren om de bruto naar netto berekeningen te doen zijn belastingadviseurs, boekhouders, accountants of administratiekantoren. Beschik je over de juiste ervaring en kennis? Dan bespaar je enorm wat geld door de taak zelf uit te voeren. Je kunt zelf nagaan hoeveel belasting je moet betalen en het netto inkomen berekenen. Belangrijk bij het maken van een keuze is dat je als zzp’er zelf op efficiënte wijze te werk kunt gaan zonder teveel tijd of geld te verliezen.
Veelgestelde vragen:
Ja, een zzp’er kan het verschil tussen het bruto en netto inkomen meestal deels zelf berekenen door te kijken naar het verschil tussen de btw die ontvangen is en de btw die is uitgegeven.
De winst uit de onderneming wordt omschreven als de winst verminderd met de kosten van het bedrijf, waardoor de inkomstenbelasting kan wordt berekend. Als hier vervolgens alle belastingen, premies, aftrekposten en toeslagen van zijn verwerkt dan krijgt blijft het netto inkomen over.
Een zzp’er moet btw rekenen over facturen en deze ontvangen btw terugbetalen aan de Belastingdienst door een aangifte omzetbelasting in te dienen. De btw wordt dus regelmatig aan de Belastingdienst teruggegeven.
Het uurtarief van een zzp’er die op de factuur komt te staan is het bruto tarief. Als hier vervolgens de btw bij wordt gevoegd betaalt de klant het netto tarief waardoor het netto inkomen berekend wordt.
En kom je er zelf niet goed uit? Geen probleem, financieel adviseurs helpen je alles graag op een rij te zetten. Inclusief aftrekposten en andere fiscale voordelen voor zzp'ers, zodat je bruto en netto precies weet waar je aan toe bent.