Book holder
Home
Blog
Ongevallenverzekering vergelijken: maak de beste keuze als zzp'er
Home
Blog
Ongevallenverzekering vergelijken: maak de beste keuze als zzp'er

Ongevallenverzekering vergelijken: maak de beste keuze als zzp'er

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

[ez-toc]

Een ongevallenverzekering vergelijken? Zorg er als zzp'er voor dat je goed weet waar de dekking uit bestaat, waar je verzekerd bent en wanneer de polis geldig is. Het zijn belangrijke eigenschappen van de verzekering. Een goedkope ongevallenverzekering lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk, maar biedt die ook de dekking die je zoekt? Een goede ongevallenverzekering vergelijking helpt je de juiste keuze te maken, waar je ook iets aan hebt als er daadwerkelijk een keer wat aan de hand is.

Kijk in ieder geval goed naar de dekking van de polis. Zorg dat je weet wat er verzekerd is, zodat je er in die gevallen een beroep op kunt doen. Ga na wanneer de verzekering geldig is en met welke uitsluitingen je rekening dient te houden. Tenslotte kun je in een aantal gevallen extra dekking afsluiten, zodat je tot hogere bedragen verzekerd bent. Verdiep je daarin of spreek er met een adviseur over, om als zzp'er een goede keuze te maken voor de ongevallenverzekering die je wilt afsluiten.

Dekking van de polis

De verzekering biedt je standaard dekking voor twee belangrijke zaken:

  • Blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval
  • Overlijden als gevolg van een ongeval

Je raakt blijvend invalide op het moment dat je de functie van een orgaan of ander deel van het lichaam gedeeltelijk of geheel verliest. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het verliezen van een arm of een been, net als een verlamming daarvan. In die gevallen raak je blijvend invalide, waardoor je een beroep kunt doen op de dekking van de polis.

Het is bij een ongevallenverzekering niet belangrijk of je jouw werk nog wel of niet uit kunt voeren, als gevolg van het ongeval. Je krijgt de uitkering altijd als er sprake is van blijvende invaliditeit of overlijden, zelfs als je invalide raakt en je jouw werk gewoon uit kunt blijven oefenen. Andersom is er geen sprake van een hogere uitkering indien je jouw werk door het ongeval niet meer uit kunt voeren.

Wil je de ongevallenverzekering vergelijken? Kijk dan goed naar de dekking van kosten bij opname in een ziekenhuis, net als de kosten voor plastische chirurgie. Verzekeraars gaan daar op verschillende manieren mee om, net als het vervoer naar Nederland als je in het buitenland komt te overlijden. Met een ongevallenverzekering vergelijking kun je deze verschillen goed in beeld brengen, zodat je daar als zzp'er een goede keuze uit kunt maken.

Waar en wanneer verzekerd?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, waardoor je op de meest vreemde momenten te maken kunt krijgen met een ongeval. Anders dan met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven kun je gewoon gebruik maken van een particuliere ongevallenverzekering. Dat betekent automatisch dat je met een dekking voor 24 uur, waar ook ter wereld altijd en overal verzekerd bent.

Je bent verzekerd voor een ongeval waar je tijdens jouw werk mee te maken krijgt, maar ook voor ongevallen gewoon op straat of in het weekend als je bij vrienden of familie bent. De dekking beperkt zich niet tot je werkzame leven als zzp'er, waardoor je daar op een veel meer brede manier gebruik van kunt maken. Standaard geldt de ongevallenverzekering 24 uur per dag, 7 dagen per week over de hele wereld, zodat je er altijd en overal op kunt rekenen.

Uitsluitingen van de verzekering

Aan de andere kant kan er sprake zijn van een aantal uitsluitingen. Kijk daar goed naar als je de ongevallenverzekering voor zzp'ers wilt vergelijken. We zetten een aantal mogelijke uitsluitingen voor je op een rij:

Gevaarlijke sporten

Beoefen je een bergsport, doe je aan boksen of bijvoorbeeld ijshockey? Net als wanneer je gaat parachutespringen ben je in die gevallen niet verzekerd. Het risico op een ongeval is te hoog, waardoor verzekeraars deze sporten uitsluiten van de dekking van een ongevallenverzekering voor zzp'ers.

Sporten waar je voor betaald wordt

Word je betaald voor de sport die je doet? Ook in dat geval is het helaas niet mogelijk om gebruik te maken van een reguliere ongevallenverzekering. Je zal afspraken met een verzekeraar moeten maken om toch een polis af te kunnen sluiten.

Vechtpartijen en waagstukken

Zodra je betrokken raakt bij een vechtpartij of een ander waagstuk geldt de ongevallenverzekering niet. Let op: deze beperking geldt vaak voor personen van 18 jaar en ouder.

Snelheidswedstrijden en recordritten

Je kunt bij deelname aan snelheidswedstrijden en recordritten geen beroep doen op de ongevallenverzekering voor zzp'ers. Je kunt denken aan races op motoren, paarden, in auto’s en op de fiets.

Situaties onder invloed

Als je onder invloed bent van drank en/of drugs kun je geen gebruik maken van de ongevallenverzekering, net als wanneer je andere bedwelmende of verdovende middelen gebruik.

Zelfdoding

Indien jij jezelf van het leven berooft zal een ongevallenverzekering helaas niet uitkeren.

Hogere bedragen: extra dekking

Wil je de dekking van de ongevallenverzekering vergelijken en ben je op zoek naar een zo hoog mogelijke uitkering? In sommige gevallen kun je de standaardbedragen voor uitkering verhogen. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat je het dubbele bedrag ontvangt in het geval van overlijden of blijvende invaliditeit. Houd er rekening mee dat de hoogte van de uitkering in dat geval afhankelijk kan zijn van de mate waarin je blijvend invalide bent geraakt.

Andere zaken waar je op moet letten

Als een zzp’er een vergelijking gaat maken tussen de verschillende mogelijkheden van een ongevallenverzekering, dan zijn er naast alle bovengenoemde factoren nog enkele belangrijke zaken waar op gelet moet worden. Zo moet de verzekeraar die de zzp’er gaat vergelijken ten eerste betrouwbaar zijn en beschikken over een professionele website die voorzien is van duidelijke en relevante informatie. Verder kan je verwachten van goede verzekeraars dat je een aantal dagen bedenktijd krijgt als je een ongevallenverzekering gaat afsluiten, dat je wereldwijd verzekerd bent en dat de verzekering makkelijk en snel online te regelen is. Met een goede zzp ongevallenverzekering ben je meestal overal en altijd ter wereld verzekerd, ook als je op vakantie bent, thuis werkt, op school, aan het sporten bent, in het verkeer of tijdens het uitoefenen van bepaalde riskante beroepen zoals een brandweerman of een politieagent.

Zijn er ook nadelen verbonden aan een ongevallenverzekering?

Een ongevallenverzekering voor zzp’ers brengt ook enige nadelen met zich mee. Je kunt van de onderstaande nadelen uitgaan als het gaat om een ongevallenverzekering:

  • Als de invaliditeit tijdens het ongeval niet blijvend is, gaat de zzp’er geen uitkering ontvangen van de verzekeraar. Om van een uitkering te mogen genieten moet de zzp’er blijvend invalide raken of komen te overlijden.
  • Het kan enige tijd in beslag nemen voordat de beoordeling van de arts binnen is. Een arts is namelijk degene die bepaald in hoeverre de invaliditeit blijvend of niet is middels een percentage, de zogenaamde ‘medische eindsituatie’. Bij onduidelijkheid kan dit proces wat langer duren. De maximale tijd die dit kan nemen is 2 jaar na het ongeval.
  • De zzp’er krijgt geen vergoeding niet voor de daadwerkelijk verrichte schade. Het gaat om een volledig bedrag die eenmalig wordt gestort op de rekening van de zzp’er bij een ernstig ongeval.

Veelgestelde vragen:

Hoe wordt de hoogte van de uitkering van een ongevallenverzekering bepaald?

De hoogte van de uitkering wordt door een arts bepaald. Als je een deel invalide raakt of ziek wordt, dan ontvang je slechts een deel van het verzekerd bedrag. Bij volledige invalide ontvang je heel het bedrag in één keer.

Hoe kan het afsluiten van een ongevallenverzekering verstandig zijn?

Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten, niet alleen op werk maar ook onderweg, tijdens het sporten, op school, thuis of in het verkeer. Dit maakt een ongevallenverzekering handig als je vanwege ziekte of invalide zonder een inkomen komt te zitten.

Is een zzp’er verplicht om een ongevallenverzekering te nemen?

Nee, een zzp’er in Nederland is niet verplicht om een ongevallenverzekering te nemen. Het afsluiten van een ongevallenverzekering is slechts sterk aangeraden om de vervelende financiële gevolgen die onverwachtse situaties zoals ziekte en invaliditeit met zich meebrengen aanzienlijk te kunnen beperken.

Wat is de beste manier om een ongevallenverzekering voor zzp’ers uit te kiezen?

Een zzp’er die een ongevallenverzekering gaat afsluiten zou eerst een goede vergelijking moeten maken van de verschillende aanbiedingen van verzekeraars. Zo kan de zzp’er de beste ongevallenverzekering kiezen met de voordeligste premie en de beste uitkering en dekking.

De bovenstaande punten helpen je om een goede vergelijking te maken voor de ongevallenverzekering. Ontdek op die manier welke eigenschappen van de dekking jij belangrijk vindt, zodat je een polis af kunt sluiten die goed past bij jouw situatie.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?