Book holder
Home
Blog
Privé-auto zakelijk rijden als zzp'er: mag dat?
Home
Blog
Privé-auto zakelijk rijden als zzp'er: mag dat?

Privé-auto zakelijk rijden als zzp'er: mag dat?

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

 

 

Bekijk ook:


Beste Laadpas
Beste Tankpas

 

Jouw privé-auto zakelijk rijden als zzp'er? Dat mag, zoals je een zakelijke auto ook privé mag rijden. Het is niet verboden om de auto zakelijk én privé te rijden, maar daar zitten wel gevolgen aan. Welke gevolgen, dat hangt af van de keuze die je maakt. Een zakelijke auto die je ook privé rijdt leidt tot andere gevolgen dan een privé-auto die je ook zakelijk rijdt.

Een privé-auto ook voor zakelijk gebruik biedt je bijvoorbeeld de mogelijkheid om gemaakte kilometers te laten vergoeden. En je kunt de btw verrekenen voor het deel dat je zakelijk met de auto rijdt. Andersom kun je een zakelijke auto privé rijden, maar dien je dan rekening te houden met bijtelling. Hier staat tegenover dat je de autokosten zakelijk mag aftrekken, waardoor je daar fiscaal voordeel van hebt.

Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij om een privé-auto zakelijk te gebruiken of andersom. Je kunt op die manier nagaan wat in jouw geval de beste keuze is, bijvoorbeeld door de kosten te vergelijken. Een privé-auto voor zzp'ers is vaak een goede keuze als de auto ouder dan 2 en jonger dan 15 jaar is. Toch kunnen er verschillen ontstaan, bijvoorbeeld door de aanschafwaarde van de auto of een lage bijtelling waar de auto zakelijk voor in aanmerking kan komen.

Privé of zakelijk rijden

De keuze om privé of zakelijk te rijden als zzp'er hangt samen met een aantal belangrijke factoren. Als je de auto zowel zakelijk als privé wilt gebruiken is het verstandig om de beide mogelijkheden goed naast elkaar te zetten. En vind je dat zelf lastig? Laat je adviseren. Adviseurs helpen je graag om de voor- en nadelen tegenover elkaar te zetten. Op die manier ontdek je welke manier van aanschaffen het best bij je past.

Koop je de auto zakelijk? De auto behoort dan tot het vermogen van je onderneming. Het betekent dat de auto op de balans komt te staan. Je doet daarop afschrijvingen, die je mag aftrekken van de winst. Het drukt jouw belastbaar inkomen, zodat je minder belasting betaalt. Rijd je de zakelijke auto jaarlijks meer dan 500 kilometer privé? Dan dien je bijtelling te berekenen en die weer op te tellen bij je belastbaar inkomen. Je betaalt daardoor meer belasting, waardoor de effecten elkaar kunnen opheffen.

Koop je de auto privé? De auto hoort dan bij je privévermogen. De auto staat niet op de balans, je kunt geen afschrijvingen aftrekken, maar hoeft ook geen bijtelling bij te tellen. Voor de zakelijke ritten die je maakt mag je €0,19 per kilometer bij jouw bedrijf in rekening brengen. Bovendien heb je de kans om de btw voor het zakelijke gebruik van de auto te verrekenen. Wat in jouw geval de beste keuze is hangt af van een aantal verschillende factoren.

Het is belangrijk om voor zowel de inkomstenbelasting als de btw te bepalen of jouw auto tot je privévermogen of zakelijk vermogen behoort. Je mag een privé auto zakelijk rijden als zzp'er, net als andersom. Laat de keuze afhangen van de kosten die je maakt en het eventuele fiscale voordeel dat je kunt behalen. Je bent als zzp'er ook privé aansprakelijk voor eventuele zakelijke schulden, waardoor je de auto met een privé-aankoop niet kunt veiligstellen bij eventuele claims door schuldeisers.

Btw en de balans

Een zakelijke auto die je als zzp'er ook privé rijdt biedt de mogelijkheid om alle btw af te trekken. Het gaat om alle btw die je betaalt voor brandstof, reparaties en onderhoud aan de auto. Het is een zakelijke auto, waardoor de kosten die je daarvoor maakt ook automatisch zakelijk zijn.

Houd er rekening mee dat de auto bij jouw bedrijf op de balans staat. Je doet jaarlijks afschrijvingen, die je in mindering mag brengen op de winst. De winst valt lager uit, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt en de auto je fiscaal voordeel oplevert. Andersom dien je bijtelling te berekenen als je de auto jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt.

Een privé-auto die je ook zakelijk gebruikt werkt net iets anders. Je mag de btw verrekenen voor het deel dat je zakelijk met de auto rijdt. Maak je 60% van alle kilometers met de auto zakelijk? Dan mag je 60% van de btw aftrekken over brandstof, reparaties en onderhoud. Afschrijvingen op de auto kun je niet aftrekken van de winst, omdat de auto tot je privévermogen behoort. Wel mag je voor zakelijke ritten €0,19 per kilometer in rekening brengen. Dat is de kilometervergoeding, waarmee je gemaakte kosten bij jouw bedrijf in rekening kunt brengen.

Belangrijk: een correcte rittenregistratie

Een zzp’er die een privé auto zakelijk gebruikt moet een nauwkeurige rittenregistratie bijhouden. De rittenregistratie dient voor fiscale redenen, aangezien de Belastingdienst steekproefsgewijs vraagt om gegevens uit de rittenregistratie. Een zzp’er moet kunnen aantonen hoeveel kilometers zakelijk zijn gereden, en hoeveel privé. Een zzp’er moet hierbij gegevens van elke rit bijhouden. Denk aan het doel van de rit, de afstand, de begin- en eindbestemming, de begin- en eindstand van de kilometerteller, de datum, de tijd en het aantal privé gereden kilometers. Daarnaast moet per voertuig worden bijgehouden wat het kenteken is, het merk, het model en dergelijke. Een rittenregistratie kan worden bijgehouden op verschillende manieren. Denk zo aan het handmatig bijhouden in een schrift, wat tegenwoordig amper nog wordt gedaan. Daarnaast is het ook mogelijk om de ritten handmatig bij te houden in Excel, door gebruik te maken van software, via een boekhoudprogramma of met een GPS of kilometerregistratiesysteem.

Prive auto zakelijk gebruiken: kosten vergelijken

Wil je een privé-auto zakelijk gebruiken of privé rijden in een auto die je zakelijk koopt? Je kunt de beide mogelijkheden vergelijken door de kosten op een rij te zetten. Bereken het voordeel dat je hebt van afschrijvingen die je mag aftrekken van de winst. En zet daar de bijtelling tegenover, die je betaalt als je de zakelijke auto privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt.

En ga andersom uit van een privé-auto waarbij je zakelijke kilometers mag laten vergoeden door jouw bedrijf. Maar houd er rekening mee dat je slechts een deel van de btw mag verrekenen, omdat je de btw wel gewoon dient te betalen over het deel van de ritten dat je privé maakt.

Riskeer geen boete!

Een ondernemer kan een boete in de wacht slepen als er op onterechte wijze gebruik wordt gemaakt van de Verklaring geen privé auto. De ondernemer gaat in dat geval alsnog de bijtelling moeten afrekenen en gaat verder een flinke boete bij de Belastingdienst moeten betalen. Er zijn verschillende soorten boetes die komen kijken bij zakelijk gebruiken van een privé auto en dit verkeerd opgeven. Zo kennen we de verzuimboete en de vergrijpboete.

Een verzuimboete wordt gegeven aan een ondernemer als er sprake is geweest van een onterechte bijtelling omwille privé gebruik van de auto. De hoogte van de boete bedraagt 80% van het wettelijk minimum van €5.278 en kan verder oplopen tot de volledige 100%. Een vergrijpboete is een boete die komt kijken bij grove schuld of grove opzet en bedraagt 40% van het naheffingsbedrag. Daarnaast kan de vergrijpboete tot 80 en zelfs 100% oplopen.

Veelgestelde vragen:

In hoeverre mag een ondernemer een privé auto zakelijk gebruiken?

Een ondernemer die een privé auto voor de zaak gaat gebruiken mag €0,19 per gereden zakelijke kilometer aftrekken van de winst. Ook de btw op de autokosten mogen volledig worden afgetrokken, mits een duidelijke en nauwkeurige rittenregistratie bij wordt gehouden.

Wat houdt bijtelling in als een ondernemer een zakelijke auto ook privé gebruik gebruiken?

Een ondernemer die meer dan 500 kilometer per jaar privé gaat rijden moet bijtelling betalen over de kilometers van de zakelijke auto. Het bedrag van de bijtelling wordt vervolgens opgeteld bij de winst van de onderneming.

Kan een ondernemer die een privé auto zakelijk gebruikt de kosten fiscaal aftrekken?

De auto is een privé aankoop waardoor de btw over de aanschafprijs niet door de ondernemer af mag worden getrokken van de winst. De ondernemer mag de btw over de onderhouds- en gebruikskosten wel aftrekken bij zakelijk gebruik.

Wanneer wordt een auto niet meer als zakelijk maar als privé beschouwd?

Als er minder dan 500 kilometer per jaar aan zakelijke ritten worden gedaan, dan wordt de auto als privé auto beschouwd. Om dit te kunnen aantonen is het wel van belang om een keurige rittenregistratie bij te houden.

Kom je er zelf niet helemaal uit? Onafhankelijke adviseurs helpen je graag om deze berekening te maken. Voor een auto die je op het oog hebt, zodat je de keuze kunt maken om die privé of zakelijk te kopen. Jij mag met een zakelijke auto privé rijden en een privé-auto gebruiken voor zakelijke ritten. De keuze die je als zzp'er maakt heeft invloed op de kosten die je maakt en de belasting die je betaalt, dus kijk daar goed naar of schakel er een adviseur voor in.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?