Book holder
Home
Blog
Starten als zzp'er in de bouw: 5 dingen om niet over het hoofd te zien
Home
Blog
Starten als zzp'er in de bouw: 5 dingen om niet over het hoofd te zien

Starten als zzp'er in de bouw: 5 dingen om niet over het hoofd te zien

Gewijzigd, 22 februari 2022
Gewijzigd, 22 februari 2022

In deze gids lees je alles over starten in de bouw. Wil jij echt van start? Ga dan naar onze checklist: Starten in de bouw → 

article-hero

Starten als zzp'er in de bouw, geen slecht idee op het moment dat de economie aantrekt. Of als je het zelfstandig wilt proberen, bijvoorbeeld nadat je kennis en ervaring hebt opgedaan bij een bouwbedrijf. Om dat goed aan te pakken moet je als zzp'er aan een aantal belangrijke zaken denken. In de bouw komen daar nog een paar handige tips bij, zodat je niets over het hoofd zal zien.

Let op: Wil jij echt van start? Ga dan naar onze checklist: Starten in de bouw→ 

De kans is bijvoorbeeld groot dat je als beginnende zzp'er in de bouw zal moeten investeren, voordat je met gereedschappen en/of machines aan de slag kunt. Daarnaast dien je wat tijd te nemen voor de administratie en is het verstandig om goed te letten op risico’s die je loopt. Bepaal vervolgens je uurloon en algemene voorwaarden en check of je als startende zzp'er in de bouw moet deelnemen aan een pensioenfonds.

De voorbereiding

De allereerste stap die een zzp’er in de bouw moet nemen als een bedrijf wordt opgericht is het verrichten van grondig marktonderzoek. Een bedrijf starten in de bouw is een tijdrovend proces waarbij goed moet worden gekeken naar onder andere de financiële aspecten, de concurrentie, de klanten en de strategieën. Hierna moet de zzp’er het bedrijf bij de KvK gaan inschrijven. Het Handelsregister van de Kamer van Koophandel draagt zorg voor het doorgeven van de gegevens aan de Belastingdienst, waardoor een aanmelding bij de Belastingdienst niet noodzakelijk is. Het btw nummer van de onderneming wordt binnen een aantal werkdagen naar de zzp’er toegestuurd zodat de zzp’er zorg kan dragen voor het indienen van de belastingaangiften. Daarnaast moet de zzp’er een geschikte rechtsvorm kiezen voor het bedrijf en bepalen wat het benodigd startkapitaal is om een bedrijf op te richten als zzp’er in de zorg. Verder moet de zzp’er het uurtarief bepalen en een zakelijke bankrekening openen.

Investeren: wat heb je nodig?

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is voor iedere zelfstandige belangrijk, maar in de bouw komen daar nog een paar zaken bij. Bereken bijvoorbeeld hoeveel geld je nodig hebt om goed te kunnen starten. De kans is groot dat je in de bouw een paar belangrijke zaken nodig zal hebben:

  • Gereedschappen om mee te bouwen
  • Kantoorartikelen voor de administratie
  • Een bedrijfsbus met de juiste inrichting

De gereedschappen en kantoorartikelen kun je kopen. En gaat het om een grote of dure machine die je nodig hebt? Dan is het de moeite waard om de mogelijkheden van lease te onderzoeken. Dat geldt ook voor de bedrijfsbus, bijvoorbeeld als je nog weinig financiële middelen hebt. Let op het verschil tussen operational lease waarbij je betaalt voor alles behalve de brandstof en financial lease, waarbij je puur gebruik maakt van de financiering.

Aandacht voor de administratie

Zodra je gaat starten als zzp'er in de bouw is het waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar een goede administratie is belangrijk voor het succes van jouw bedrijf. Je dient bij te houden welke aankopen of investeringen je doet, welke verkoopfacturen je aan klanten stuurt en hoeveel btw je van klanten ontvangt. Op basis van de administratie draag je de ontvangen btw af, breng je betaalde btw in mindering en betaal je netjes jouw inkomstenbelasting.

Een goede zzp administratie voldoet aan een paar belangrijke voorwaarden, zowel om te starten in de bouw als in andere sectoren en branches. En let goed op aftrekposten en fiscale regelingen, vooral als je besluit investeringen te doen. Een financieel adviseur kan je daar goed bij helpen. Die kan je bijvoorbeeld uitleggen hoe je gebruik kunt maken van de Kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA) en andere fiscale voordelen, waarmee je de te betalen belasting omlaag kunt brengen.

Verzekeringen: dek de risico’s af

Met name als startende zzp'er in de bouw kun je te maken krijgen met een aantal risico’s. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een foutje maken is menselijk, dus besteed daar voldoende aandacht aan. Uiteraard kun je proberen de risico’s tijdens het werk te beperken, door netjes te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften die er gelden. Toch kan het voorkomen dat je een verkeerd materiaal gebruikt, je met gereedschappen schade veroorzaakt of er op een andere manier onvoorziene kosten ontstaan. En wat dacht je van het risico dat je van een ladder valt en je been breekt? Het is als zzp'er in de bouw verstandig om goed te kijken naar de verzekeringen die er beschikbaar zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), ongevallenverzekering, beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Tip: wil je graag de risico’s afdekken, maar vind je de arbeidsongeschiktheidsverzekering als startende zzp'er in de bouw te duur? Je kunt een broodfonds overwegen, waarbij je met meerdere ondernemers financieel zorg draagt voor alle leden.

Deelnemen in een pensioenfonds

In een aantal gevallen die je als zzp'er in de bouw verplicht deel te nemen aan een pensioenfonds. Er is daarmee sprake van een uitzonderingssituatie, ten opzichte van zzp'ers in andere sectoren. Dit heeft te maken met het relatief zware werk, waardoor er een goede pensioenvoorziening beschikbaar dient te zijn om daar na je werkzame leven gebruik van te kunnen maken. De verplichte bedrijfstakkenfondsen gelden voor zzp'ers in de bouw die werken als:

  • Schilders-, glaszet- en afwerkingsbedrijven
  • Natuursteenbedrijven, terrazzo-/vloerenbedrijven en stukadoors- of afbouwbedrijven

Samenwerken met andere zzp’ers in de bouw

Een zzp’er die in de bouw gaat starten maakt een verstandige keuzen om samen te gaan werken met andere zzp’ers in dezelfde beroepsklasse, zeker gedurende de start van het bedrijf. Zzp’ers in de bouw werken vaak nauw samen en beschikken daarom meestal ook over een uitgebreid netwerk aan contacten. Het kan vaak gebeuren dat er even geen opdrachten zijn, waardoor het vormen van een goede samenwerking de kansen om een grote opdracht kan vergroten. Dit brengt een win-win situatie voor elke partij. Daarnaast kan een zzp’er profiteren van interessante kortingen door het vormen van samenwerkingen met andere zzp’ers in de bouw. Denk bijvoorbeeld aan het inkopen van materialen met een mooie korting. Tenslotte kan een zzp’er door een samenwerking opdrachten met anderen delen als er sprake is van tijdnood of als er deskundig advies vereist is.

Veelgestelde vragen:

In hoeverre is het voor een zzp’er in de bouw verstandig om personeel in dienst te nemen bij het starten van een nieuw bedrijf?

Veel zzp’ers in de bouw starten zonder het inhuren van personeel vanwege een beperkt budget. Zzp’ers met een groot klanten netwerk nemen steeds vaker personeel in dienst.

Wat is het gemiddeld uurtarief van een zzp’er in de bouw?

Het gemiddeld uurtarief van een zzp’er in de bouw kan flink variëren afhankelijk van de ervaring, het specialisme, de werkzaamheden en dergelijk. Een startende zzp’er rekent gemiddeld €35, een goede zzp’er €38 en een expert gemiddeld €45 per uur.

Moet een zzp’er in de bouw de administratie zelf doen of uitbesteden?

Een zzp’er in de bouw is meestal niet cijfermatig ingesteld en kan in dat geval het bijhouden van de boekhouding beter aan een expert overlaten. Als de zzp’er over de juiste kennis beschikt kan deze zelf de boekhouding doen.

Wat is de beste manier om aan klanten te komen als zzp’er in de bouw die pas een nieuw bedrijf heeft opgericht?

Een zzp’er in die bouw die nieuwe klanten zoekt kan het best gebruik maken van mond-tot-mond reclame. Hoe meer tevreden opdrachtgevers, des te meer opdrachten binnen zullen komen.

In die sectoren is het verplicht om deel te nemen aan het pensioenfonds. Dat betekent aan de andere kant dat je zelf niet hoeft na te denken over de pensioenvoorziening. Wel is het verstandig om je tijdig te (laten) informeren over wat dit voor jou precies betekent.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?