Book holder
Home
Blog
Taken naast je werkzaamheden: neem deze mee in je uurtarief!
Home
Blog
Taken naast je werkzaamheden: neem deze mee in je uurtarief!

Taken naast je werkzaamheden: neem deze mee in je uurtarief!

Gewijzigd, 22 februari 2022
Gewijzigd, 22 februari 2022
article-hero

[ez-toc]

Je uurtarief als zzp'er bepaal je door goed rekening te houden met andere werkzaamheden die je uitvoert. Voorkom dat je administratief werk en productontwikkelingskosten over het hoofd ziet, als je bepaalt welk tarief je klanten in rekening moet brengen om onder de streep voldoende over te houden.

Als zzp'er doe je meer werkzaamheden dan in loondienst. Je bent zelf ook verantwoordelijk voor administratieve taken, productontwikkeling, acquisitie, netwerken en bijvoorbeeld je reistijd. Houd daar rekening mee op het moment dat je jouw uurtarief berekent. Dat tarief zal gemiddeld genomen (veel) hoger liggen dan in loondienst. Toch is het daarmee niet gezegd dat je onder de streep meer overhoudt. Wij zetten een aantal belangrijke extra werkzaamheden voor zzp'ers op een rij, zodat je die niet over het hoofd zal zien.

Extra taken als zzp'er: onbetaald

Extra werkzaamheden die je uitvoert als zelfstandige zijn over het algemeen onbetaald. Je kunt die uren niet in rekening brengen bij jouw klanten, maar je dient er wel tijd in te steken. Zou je per week 40 uur werken, waarvan 12 uur aan extra taken? Dat betekent dat er ‘slechts’ 28 uren overblijven om in rekening te brengen bij jouw klanten. Om precies hetzelfde bedrag per week te verdienen zou je dus 43% meer moeten berekenen dan je in loondienst zou verdienen.

Stel dat je in loondienst €15 per uur verdient. Dat is in een week tijd bij 40 uur goed voor €600 bruto. Zou je diezelfde €15 per uur in rekening brengen bij klanten? Dan verdien je in de 28 betaalde uren per week €420 bruto. Pas als je 43% meer in rekening brengt (€21,45) kom je bij 28 uur uit op €600,60 aan bruto inkomen. Je kunt daaraan zien dat je een hoger tarief zal moeten berekenen, maar dat dit niet automatisch leidt tot meer inkomen.

Tip: jouw extra werkzaamheden kun je niet in rekening brengen bij klanten, maar ze tellen wel meer voor het urencriterium. Je mag de uren meetellen om jaarlijks tot minimaal 1.225 uur te komen, waarmee je in aanmerking komt voor de ondernemersaftrek. Zorg er wel voor dat je netjes bijhoudt welke uren je waaraan besteedt.

Vier type extra werkzaamheden

Benieuwd om welke werkzaamheden voor zzp'ers het gaat? We zetten de vier belangrijkste voor je op een rij:

  • Administratief werk
  • Productontwikkelingskosten
  • Netwerken en acquisitie
  • Reistijd naar de klant

Administratief werk

Je dient als zzp'er een goede administratie bij te houden. Daaruit moet voor de Belastingdienst blijken welke inkomsten je hebt en welke uitgaven je doet. De administratie moet een goed financieel en fiscaal overzicht bieden. Er gaat tijd in zitten om de boekhouding netjes bij te houden.

Zelfs als je een boekhouder vraagt om de administratie te doen zal jij bonnetjes moeten bewaren, inkoopfacturen moeten verzamelen en verkoopfacturen moeten sturen. Dat zijn zaken die tijd kosten, waar je rekening mee dient te houden op het moment dat je jouw uurtarief wilt bepalen. En doe je de administratie helemaal zelf, in Excel of met een boekhoudprogramma? Ga er dan vanuit dan je daar minimaal een paar uur per week mee bezig zal zijn.

Productontwikkelingskosten

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar jij bent verantwoordelijk voor de producten of diensten die je aanbiedt. Wellicht heb je jaren nagedacht over jouw eerste vorm van dienstverlening. Zodra je onderneemt zal je tijd moeten vrijmaken om jouw ‘product’ verder te ontwikkelen.

De uren die je steekt in nieuwe plannen of onderzoek om jouw dienstverlening beter aan te kunnen bieden dien je mee te nemen in jouw uurtarief. Hier kan ongemerkt veel tijd in gaan zitten, bijvoorbeeld als je ’s avonds zoekt naar nieuwe mogelijkheden of je met anderen brainstormt over plannen die je hebt. Het is tijd die je niet kunt gebruiken om voor klanten te werken, waardoor je daarmee niets kunt verdienen.

Netwerken en Acquisitie

In het verlengde daarvan zal je tijd vrij moeten maken voor netwerken en acquisitie. Op die manier leer je andere ondernemers kennen, net als potentiële klanten en relaties die je kunnen helpen om je te ontwikkelen. Neem hier met name in de eerste jaren voldoende tijd voor, zodat je de kans hebt om een waardevol netwerk op te bouwen. Ondertussen is het tijd die je niet voor klanten kunt werken, dus houd rekening met deze werkzaamheden voor zzp'ers als je jouw uurtarief vaststelt. Het zijn uren waarvoor je niet betaald krijgt, maar waarmee je investeert in de gezonde toekomst van jouw bedrijf.

Reistijd naar de klant

Heb je een aantal klanten verzameld en moet je daar naartoe om zaken met ze te bespreken? Dat is een goede zaak, maar het kost ook tijd. De reistijd naar klanten kun je in sommige gevallen in rekening brengen, maar vooral als je werkt voor een minimum uurtarief is dat niet altijd het geval. Zorg er in dat geval voor dat je extra kosten in jouw uurtarief verwerkt, zodat je de reistijd ‘goed kunt maken’.

Overige taken

Naast de bovengenoemde taken van een zzp’er zijn er nog meer taken te noemen die ook een grote invloed hebben op de bepaling van het uurtarief. Denk zo aan taken als de strategiebepaling van de onderneming. Een zzp’er is zelf verantwoordelijk voor het plannen van de strategie van de onderneming op lange termijn. Denk aan een planning van minstens 5 jaar. Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met coaching en het volgen van opleidingen. Ook het verrichten van grondig onderzoek om de onderneming op optimale wijze te ontwikkelen is van grote invloed. Verder moet er nog gedacht worden aan de taken omtrent de logistiek waaronder het vervoer, de reistijd en de aanvoer van goederen. Tenslotte kunnen ook ICT-gerelateerde taken te maken met hardware, software, applicaties en computers in het algemeen een rol spelen op de bepaling van een goed uurtarief voor een zzp’er.

Scheid zakelijk en privé werkzaamheden

Voor zzp’er is het zeer essentieel om een duidelijke scheiding te maken tussen de privé werkzaamheden en de zakelijke werkzaamheden. Om de twee van elkaar te scheiden zijn er een aantal eenvoudige manieren. Zo kan de zzp’er ten eerste een zakelijke rekening open voor de zakelijke financiële transacties. Ook het aanvragen van een zakelijke creditcard kan hierbij helpen. Daarnaast kan de ondernemer de administratie gescheiden houden zodat privé en zakelijk apart bij worden gehouden. Ook de leningen die eventueel worden aangevraagd behoren tot de werkzaamheden. Als de zzp’er een lening aan moet vragen dan is het verstandig om een zakelijke lening te nemen. Vermijd verder het betalen van cash om een beter overzicht te hebben van de uitgaven en zorg ervoor dat alle zakelijke inkomsten op de correcte rekening terecht komen. Maak tenslotte een vast salaris over naar jezelf als zzp’er vanuit de zakelijke rekening naar de privé rekening.

Veelgestelde vragen:

In hoeverre moet het boekhouden en de administratie in het uurtarief van een zzp’er worden verwerkt?

Het bijhouden van de administratie is wettelijk verplicht voor zzp’ers. Zzp’ers mogen hierbij helemaal zelf bepalen in hoeverre een boekhoudpakket wordt aangeschaft of een specialist wordt ingehuurd. Deze taken worden in het uurtarief verwerkt.

Wat zijn de stappen om een goed uurtarief voor zzp’ers te bepalen?

Ten eerste dient er te worden gekeken naar het minimum zzp uurtarief, maar ook naar de onkosten, de gewenste omzet, het aantal werkuren, de specialisatie, de omvang en duur van de taak en het uurtarief van de concurrent.

Waarom zijn de netwerk- en acquisitiekosten van belang bij het bepalen van het uurtarief voor zzp’ers?

Door te investeren in netwerken en acquisitie kan de zzp’er potentiele klanten leren kennen en tot het bedrijf trekken. De zzp’er kan zo ook andere ondernemers ontmoeten waar ze een netwerk mee kunnen bouwen.

Moeten de kilometerkosten ook in rekening worden gebracht?

Ja, dit is wel noodzakelijk vooral als de zzp’er niet met een minimum tarief werkt. Als de zzp’er wel een minimum tarief hanteert, dan kan dit wat ingewikkelder zijn. De extra kosten voor het aantal kilometers moeten altijd worden verwerkt in het uurtarief.

En vind je het zelf lastig om jouw uurtarief te bepalen aan de hand van de extra werkzaamheden die je als zzp'er doet? Gediplomeerde financieel adviseurs kunnen je meer vertellen over de gemiddelde tarieven die anderen rekenen en je helpen in jouw situatie een goede keuze te maken. Door rekening te houden met extra werkzaamheden en de onkosten die je maakt, zodat je die in ieder geval niet over het hoofd ziet.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?