Book holder
Home
Blog
Tips bij het vergelijken van je zorgverzekering als zzp'er
Home
Blog
Tips bij het vergelijken van je zorgverzekering als zzp'er

Tips bij het vergelijken van je zorgverzekering als zzp'er

Gewijzigd, 22 februari 2022
Gewijzigd, 22 februari 2022
article-hero

[ez-toc]

Jouw zorgverzekering vergelijken als zzp'er? Dat werkt in grote lijnen hetzelfde als voor particulieren en medewerkers in loondienst. Een zorgverzekering is voor jou als zzp'er niet aftrekbaar, omdat het een uitgave is met een groot persoonlijk karakter. Dat betekent dat je privé een zorgpolis afsluit.

Wel kun je extra letten op de belangrijke dekking voor jou als zelfstandige. Wil je bijvoorbeeld extra dekking afsluiten voor fysiotherapie, mindfulness of mantelzorg? Je kunt de basisdekking daarmee uitbreiden, zodat je hier als zzp'er goed gebruik van kunt maken. Wij helpen je een zorgverzekering te vergelijken. Je vindt op die manier de goedkoopste polis en de beste zorgverzekering, door goed te letten op zowel de premie die je betaalt als de dekking waar je aan de andere kant op kunt rekenen.

Waarom een zorgverzekering vergelijken voor zzp'ers?

Een zorgverzekering vergelijken speciaal voor zzp'ers? Dat biedt een paar belangrijke voordelen:

Je kunt goed vergelijken

Wij krijgen veel de vraag van onze bezoekers; wat is de goedkoopste zorgverzekering voor zzp'ers? Dat is helaas niet zo direct te zeggen, omdat het afhankelijk is van jouw wensen in je pakket. Wél zijn er verschillende vergelijkinigssites waar je hiervoor terechtkunt. Naast dat je bij ons hiervoor terechtkunt, kan je bv. ook terecht bij Vergelijkdezorgverzekeringen.nl en vele anderen.

Dekking op maat

Door specifiek te kijken naar zorgverzekeringen die je als zelfstandige af kunt sluiten zorg je voor een dekking op maat. Probeer de risico’s in te schatten van het werk dat je doet. Werk je bijvoorbeeld veel fysiek en ben je plafonds aan het schilderen? Je werkt dan veel boven je macht, waardoor je last kunt krijgen van je schouders en nek. Een meer uitgebreide dekking voor fysiotherapie is dan geen slecht idee.
Let op: je kunt de behandelingen en premie voor de zorgverzekering niet zakelijk aftrekken. Het gaat om kosten die je maakt in privé, ook als de klachten zakelijk ontstaan terwijl je werkt als zelfstandige.

Collectieve korting

Diverse verzekeraars zijn er speciaal voor zzp'ers, als je lid bent van een ondernemerscollectief. Je kunt gebruik maken van een collectiviteitskorting. Dé manier om de goedkoopste zorgverzekering voor zzp'ers af te sluiten. Blijf wel goed kijken naar de dekking waar je op kunt rekenen. Een verzekering is pas echt voordelig als je voor een scherpe premie wel kunt rekenen op een verzekering die uitkeert als er iets aan de hand is.

Lage premie per maand

De beste zorgverzekering voor zzp'ers voor een lage premie? Vergelijk de verschillende verzekeringen bij ons op de website.

Het vergelijken van zorgverzekeringen kan je daarmee op drie manieren voordeel opleveren. Het is belangrijk om hier zelf voor te zorgen, vooral omdat je bij ziekte niet doorbetaald krijgt. Anders dan bij werknemers in loondienst is het nog belangrijker om weer snel aan het werk te kunnen, zodra er iets aan de hand is.

Ben je veel onderweg, werk je in de bouw of doe je ander fysiek werk? Kijk goed naar het verschil tussen een naturapolis en een restitutieverzekering. Met een zorgverzekering voor zzp'ers in natura kun je gebonden zijn aan ziekenhuizen waarmee de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. Met een restitutiepolis heb je meer vrijheid om een ziekenhuis te kiezen dat bij je past of in de buurt is.

Gezinsleden zijn ook meeverzekerd

De verschillende zorgverzekeraars in Nederland die een zorgverzekering voor zzp’ers aanbieden hebben afspraken gemaakt met de werkgevers over het meeverzekeren van de gezinsleden van ondernemers. Er is in de afspraken vastgelegd dat elke zzp’er die een zorgverzekering aansluit ook de mogelijkheid heeft om de gezinsleden mee te verzekeren. Het gaat hierbij om gezinsleden die nog thuiswonend zijn en niet ouder zijn dan 18 jaar. Woont het gezinslid niet meer thuis maar op kamers? Ook studenten worden meeverzekerd. Het meeverzekeren van de gezinsleden van een zzp’er bij één zorgverzekeraar heeft verschillende voordelen. Zo is het zeer praktisch en overzichtelijk aangezien de zzp’er in éénoogopzicht kan nagaan wat de situatie is in plaats van naar verschillende verzekeringen te moeten kijken. Dit bespaart een hoop tijd, en uiteindelijk ook veel geld. Het totale voordeel kan enorm oplopen voor de zzp’er als de gezinsleden ook mee worden verzekerd. Dit voordeel kan oplopen tot een paar honderd euro per jaar.

Voor alle zzp’ers

Een zorgverzekering is aan te vragen door vrijwel elke ondernemer die als zzp’er wordt aangemerkt. Hierbij maakt het niet uit in welke branche of werkrichting de zzp’er zich bevindt. Een ondernemer wordt als zzp’er beschouwd als deze op zelfstandige wijze te werk gaat zonder dat er sprake is van een officieel dienstverband. Zzp’ers werken voor meerdere opdrachtgevers en mogen hun eigen tarieven en voorwaarden zelf bepalen. Om een zorgverzekering als zzp’er aan te vragen is het noodzakelijk om geldig identiteitsbewijs te kunnen tonen. Daarnaast moet de zzp’er ook voorzien zijn van een geldig Kamer van Koophandel bewijs en alle adresgegevens van de onderneming. Het gaat hierbij om alle soorten zzp’ers, ongeacht het beroep dat uitgeoefend wordt. Ook zzp’ers die naast hun werk als zelfstandig ondernemer ook parttime elders in loondienst zijn komen in aanmerking voor de zorgverzekering voor zzp’ers.

Veelgestelde vragen:

Wat is de beste manier om de maandelijkse premie zo laag mogelijk te houden?

De maandelijkse premie kan worden verlaagd als het eigen risico wordt verhoogd. Het eigen risico wordt eenmalig betaald. Hoe hoger het bedrag van het eigen risico, des te lager de maandelijkse premie die de zzp’er moet betalen.

Is overstappen van zorgverzekeraar mogelijk als zzp’er?

Ja, zzp’ers kunnen tussentijds overstappen van zorgverzekeraar. Onverwachte zaken kunnen zich helaas voortdoen en dan kan het gebeuren dat de zzp’er van zorgverzekeraar wil veranderen. Gaat de verzekeraar niet akkoord, dan dient de zzp’er te wachten tot 1 januari om over te stappen.

Is een zorgverzekering voor zzp’ers verplicht?

Nee, een speciale zorgverzekering is niet verplicht voor zzp’ers. Wel moet elk persoon die in Nederland woont en zorg plichtig is minstens een basisverzekering aansluiten. Dit is wel een wettelijke verplichting waar elke zzp’er zich aan dient te houden. Een aanvullende verzekering is optioneel.

Moet een zzp’er ook een bijdrage Zorgverzekeringswet betalen?

Ja, elke zzp’er in Nederland is wettelijk verplicht om over te gaan tot het betalen van een inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. De voorwaarden kunnen variëren afhankelijk per situatie. Op de website van de Belastingdienst kan worden nagegaan hoeveel dit bedrag is.

Collectieve korting: goedkoopste zorgverzekering

Wellicht werkte je eerder in loondienst en maakte je toen gebruik van een collectiviteitskorting. Daarvan kun je profiteren vanuit je werkgever of een branchevereniging. Op die manier pakt de zorgverzekering goedkoper uit, omdat je een lagere premie betaalt.

Je hebt ook als zzp'er de kans om op een vergelijkbare manier een goedkope zorgverzekering af te sluiten. Er is geen sprake van een werkgever, omdat je zelfstandig bent. Je hebt echter wel de mogelijkheid om je aan te sluiten bij een collectief. Je kunt denken aan ondernemersverenigingen en -collectieven. De grotere organisaties zoals ZZP Nederland en het Ondernemerscollectief bieden mogelijkheden tot een collectiviteitskorting.

Die organisatie maken afspraken met zorgverzekeraars. Ze vragen een korting op de premie en denken mee over eventuele aanvullende dekkingen die goed aansluiten bij de risico’s die je loopt. Op die manier sluit je de goedkoopste en beste zzp zorgverzekering af, terwijl je daar een scherpe premie voor betaalt. Het is de moeite waard om de voordelen van een collectiviteitskorting te bekijken, en die te vergelijken met de beste polis zonder de collectiviteit.

Beste zorgverzekering zzp'er: vrijwillig eigen risico?

Een zzp zorgverzekering sluit je gewoon privé af, waardoor dat in grote lijnen hetzelfde werkt als wanneer je in loondienst bent. Je kunt zelf op zoek naar een verzekering die bij je past, en de premies vergelijken van diverse verzekeraars. Zoals aangegeven heb je de kans om gebruik te maken van een collectiviteitskorting, maar dat is natuurlijk niet verplicht.

Een ander belangrijk onderdeel van de polis is het eigen risico. Het verplichte eigen risico geldt voor jou als zzp'er op dezelfde manier als voor alle andere verzekerden. Dat betekent dat het eigen risico in 2018 €385 per jaar bedraagt, net als in 2019. Dit is het verplichte eigen risico, dat geldt voor iedereen in Nederland die een zorgverzekering afsluit. Je hebt daarnaast de kans om het verplichte eigen risico vrijwillig te verhogen. Dat kan met stappen van €100, tot maximaal €885.

Verwacht je als zelfstandige relatief veel risico te lopen, bijvoorbeeld omdat je een fysiek beroep doet? Houd daar rekening mee bij de keuze voor een eventueel vrijwillig eigen risico. Indien je verwacht weinig tot geen kosten te maken kan zo’n hoger eigen risico voordeel opleveren. Naarmate je een hoger vrijwillig eigen risico accepteert valt de premie die je betaalt lager uit. Dat kan tot €250 voordeel per jaar opleveren.

Tip: spaar je de besparing op de premie op een aparte (spaar)rekening? Je kunt dat geld gebruiken om het vrijwillig eigen risico te betalen, mocht er toch een keer iets aan de hand zijn.

Een zzp zorgverzekering vergelijken werkt wat dat betreft vergelijkbaar als voor particulieren en anderen in loondienst. De zorgpolis sluit je ook als zelfstandige in privé af, waardoor daar geen belangrijke zakelijke voorwaarden aan zitten. Wel heb je de keuze uit verschillende collectiviteitskortingen en is het de moeite waard om goed te letten op de dekking.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?