Vind boekhouder
2 weeks geleden
Kan ik uitstel voor de Btw aangifte krijgen?

Uitstel voor de btw aangifte nodig en benieuwd hoe je die kunt aanvragen? Indien je tijdelijk betalingsproblemen ervaart kun je daar in bepaalde gevallen uitstel voor ontvangen. Je krijgt dan meer tijd om bijvoorbeeld de btw af te dragen.

 

Houd er rekening mee dat je hiervoor aan strikte voorwaarden dient te voldoen. Niet veel zzp’ers en andere ondernemers krijgen uitstel van de Belastingdienst. Wij zetten voor je op een rij welke voorwaarden er gelden. Je kunt voor meer dan 12 maanden uitstel ontvangen en soms voorkomen dat je voor het volledige bedrag zekerheid dient te geven.

Voorwaarden voor uitstel

Je kunt niet zomaar uitstel voor de btw aangifte krijgen. Hiervoor dien je een verklaring van een deskundige te kunnen afgeven. Daarin moet staan dat je een gezonde onderneming hebt die netjes levensvatbaar is. De deskundige moet aannemelijk maken dat er sprake is van tijdelijke betalingsproblemen, waardoor je de uitstel voor de btw aangifte nodig hebt.

Let op: zonder verklaring van een deskundige kun je geen uitstel voor de btw aangifte aanvragen.

Een deskundige zal kritisch kijken naar de volgende voorwaarden:

 • Er is sprake van werkelijke betalingsproblemen
 • De financiële problemen zijn van tijdelijke aard
 • Je kunt de problemen vóór een specifiek moment oplossen

Benieuwd waar je een deskundige vindt om een verklaring af te geven? Het mag bijvoorbeeld gaan om een externe consultant, net als om een externe financier. Zij kunnen de financiële situatie van jouw onderneming in kaart brengen.

Daarnaast kun je gebruik maken van een brancheorganisatie of een (huis)accountant. Zij hebben voldoende financiële en fiscale kennis om de situatie te beoordelen en een verklaring op te stellen. Op die manier kunnen ze de Belastingdienst voor jou aangeven dat het nu niet lukt om de btw aangifte te voldoen. Je vraagt daarmee uitstel aan, zodat je de kans krijgt om het bedrag aan btw later af te dragen.

Voorwaarden voor de verklaring

Ook voor de verklaring zelf gelden een aantal strikte voorwaarden. Als je voor de btw aangifte uitstel wilt moet die verklaring bijvoorbeeld beschrijven wat de aard is van de betalingsproblemen. De verklaring moet aangeven hoe de problemen zijn ontstaan, zodat de Belastingdienst in kan schatten of dit het inderdaad onmogelijk maakt om nu het bedrag aan btw af te dragen.

Bovendien moet de verklaring duidelijk beschrijven hoe het in de toekomst zal lukken om de betalingsachterstand in te lopen. Dat is met name belangrijk om het gezonde karakter van jouw bedrijf aan te tonen.

Let op: de verklaring voor uitstel van de btw aangifte voor ondernemers moet duidelijk maken dat de problemen zijn ontstaan door bijzondere omstandigheden. Zijn de problemen het gevolg van het normale bedrijfsrisico? Dan zal je op basis daarvan geen uitstel krijgen.

De Belastingdienst kan bovendien aanvullende voorwaarden stellen. Op die manier wil de dienst mogelijke verliezen voor de Staat beperken, bijvoorbeeld als er sprake is van onvoorziene tegenslagen. De uitstel voor de btw aangifte is er voor ondernemers die door bijzondere omstandigheden in de problemen zijn geraakt. Dat neemt niet weg dat je het bedrag aan btw uiteindelijk af dient te dragen.

Uitstel voor de btw-aangifte aanvragen

Denk je dat je in aanmerking komt voor uitstel voor de btw aangifte? Dan kun je als zzp’er met een eenmanszaak of met een andere bedrijfsvorm contact opnemen met de Belastingdienst. Je dient voor een goede onderbouwing te zorgen, onder andere inclusief de genoemde verklaring door een deskundige. Het verzoek kun je versturen aan:

Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen

Op die manier zal de Belastingdienst jouw verzoek in behandeling nemen, al biedt dat geen garantie op het verkrijgen van uitstel. Ga er niet automatisch vanuit dat je uitstel voor de btw aangifte ontvangt, omdat de Belastingdienst daar normaal gesproken behoorlijk kritisch op is.

Vind je deze informatie nuttig?

  Vertel ons waarom, en wat wij eventueel kunnen verbeteren.
  guest
  0 Opmerkingen
  Inline terugkoppelingen
  Bekijk alle reacties
  Artikelen van wereldklasse, wekelijks bezorgd.

   Abonnement impliceert instemming met ons privacybeleid
   Laatste nieuws
   Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid
   Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet....
   Lees meer
   Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?
   Ben jij zzp’er? Dan weet je hoe belangrijk een goede internetverbinding is. Maar wanneer je op...
   Lees meer
   Gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor zzp’ers
   De gevolgen van de uitbraak van het COVID-19 coronavirus in ons land zijn groot. Dit zal uiteraard...
   Lees meer