Book holder
Home
Blog
Eenmanszaak of zzp'er: wat zijn de verschillen?
Home
Blog
Eenmanszaak of zzp'er: wat zijn de verschillen?

Eenmanszaak of zzp'er: wat zijn de verschillen?

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

[ez-toc]

Twijfel je over het starten van een eenmanszaak of werken als zzp’er en ben je benieuwd naar de verschillen? Wil je weten of het verschil maakt of je een eenmanszaak start of gaat  werken als freelancer? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij aan de hand van de antwoorden op een paar belangrijke vragen. Met deze informatie krijg jij een beter beeld van de keuzes die je kunt maken. 

Je kunt een eenmanszaak inschrijven bij de Kamer van Koophandel, of werken als freelancer. Dat betekent dat je als ondernemer aan de slag kunt, of dat je als zelfstandige naar opdrachten kunt zoeken. In de beide gevallen heb je veel vrijheid, bijvoorbeeld om zelf te bepalen waar en wanneer je aan opdrachten werkt. Een eenmanszaak is een rechtsvorm, die zowel rechten als plichten met zich meebrengt.

Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij, zodat je kunt werken als zelfstandig ondernemer of freelancer. En ben je benieuwd naar de verschillen met een zzp'er? Met deze informatie krijg jij een beter beeld van de keuzes die je kunt maken en wat dat betekent voor jouw werk.

Een eenmanszaak of werken als freelancer

Een eenmanszaak starten of werken als freelancer? Sommigen zullen zeggen dat dit hetzelfde is, maar er is wel degelijk sprake van een paar verschillen. In de beide gevallen werk je voor jezelf en heb je veel vrijheid. Er is geen sprake van een baas, al heb je natuurlijk te maken met klanten of opdrachtgevers die je tevreden zal moeten stellen. We zetten een paar verschillen tussen een eenmanszaak en werken als freelancer voor je op een rij:

  • Een eenmanszaak is een rechtsvorm, net als een BV, een VOF of een maatschap.
  • Werken als freelancer is de keuze voor vrijheid, en is geen rechtsvorm op zich.
  • Je kunt een eenmanszaak hebben en geen freelancers zijn, bijvoorbeeld omdat je personeel in dienst hebt of je een eigen winkel hebt.
verschil-eenmanszaak-zzp

Wat dat betreft is het werken als freelancer niet hetzelfde als het starten van een eenmanszaak. Dat neemt ondertussen niet weg dat je als freelancer wel een eenmanszaak kunt starten. Ga je bijvoorbeeld advies geven aan klanten of verkoop je jouw diensten als tekstschrijver? Dan ben je freelancer en kun je daarvoor een eenmanszaak oprichten, maar ook een andere rechtsvorm.

Verschil als zelfstandig ondernemer, zzp'er of freelancer?

De keuze om freelancer of zzp'er te worden is minstens zo’n interessante. Als zzp'er zal je een rechtsvorm moeten kiezen, bijvoorbeeld door een eenmanszaak op te richten. Of een BV, waarmee je de hoofdelijke aansprakelijkheid kunt beperken.

Een zzp'er is een Zelfstandige Zonder Personeel. Het is de term zoals de Belastingdienst die hanteert. Een freelancer is daar doorgaans gelijk aan, omdat ze meestal geen personeel in dienst hebben. Ze bieden hun diensten aan vanuit kennis en ervaring, terwijl ze weinig tot niet investeren in bedrijfsruimtes en bedrijfsmiddelen.

Toch is een zzp'er een breder begrip dan een freelancer. Een kapper of een taxichauffeur kan een zzp'er zijn, terwijl het lastig is om die aan te merken als freelancer. Ook in de bouw-, transport- en zorgsector zijn freelancers een zeldzaamheid, terwijl het gebruikelijker is om als zzp'er te opereren.

De overeenkomsten tussen een eenmanszaak en een zzp’er

Een eenmanszaak en een zzp’er vertonen verschillende overeenkomsten met elkaar, waaronder het feit dat in beide gevallen er slechts één persoon is die in elk opzicht voor de onderneming verantwoordelijk is. Daarnaast zijn er nog enkele overeenkomsten tussen een zzp’er en een eenmanszaak, te weten:

  • De hoofdverantwoordelijke voor de onderneming gaat op zelfstandige wijze te werk tijdens het uitvoeren van de belangrijke bedrijfswerkzaamheden.
  • De ondernemer is gericht op het maken van winst of het verdienen van een inkomen.
  • De ondernemer is zowel privé als zakelijk aansprakelijk.
  • De ondernemer zorgt voor alle belangrijke bedrijfswerkzaamheden waaronder de financiële zaken, de juridische zaken, marketing, promotie, acquisitie en dergelijke.

Wanneer ben je een zzp’er?

Iemand die een eenmanszaak heeft hoeft niet per definitie ook een zzp’er te zijn. Maar wanneer ben je dan eigenlijk een zzp’er? Een zzp’er heeft bijvoorbeeld geen personeel in dienst en zit ook niet in de detailhandel. Daarnaast is er bij een zzp’er sprake van verschillende opdrachtgevers waarbij er meestal per opdracht wordt betaald. Hoe meer opdrachten de zzp’er uitvoert, des te meer de zzp’er verdient. Verder heeft een zzp’er vaak geen of een beperkte eigen bedrijfsruimte voor het uitvoeren van de belangrijke bedrijfstaken en wordt er slechts gewerkt na opdrachtverstrekking. Dit betekent dat een zzp’er niet zomaar op eigen initiatief zal gaan werken. Een zzp’er verricht taken die normaliter door meerdere werkgevers wordt verricht en is hoofdverantwoordelijk voor alle werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden binnen de onderneming. Een zzp’er beperkt zich verder voornamelijk tot de inbrengt van vaardigheden en kennis op het eigen vakgebied in de onderneming, meestal door middel van eigen ervaring. Tenslotte investeert een zzp’er niet of amper in zaken zoals grond, gebouwen of kapitaalgoederen en wordt er amper gewerkt aan de werving van nieuwe klanten. Deze taken worden uitbesteed.

Veelgestelde vragen:

Wat als de ondernemer niet voor een specifieke rechtsvorm kan kiezen bij het starten van een bedrijf?

In geval de ondernemer niet kan kiezen voor een specifieke rechtsvorm, dan is werken als een freelancer de verstandigste keuze. Een freelancer is geen rechtsvorm op zich en geeft de ondernemer hierdoor alle vrijheid.

Als de ondernemer personeel in dienst heeft, spreken we dan over een eenmanszaak of zzp?

Een ondernemer die personeel in dienst heeft wordt niet als zzp’er beschouwd. Een ondernemer met personeel in dienst kan net zo goed een eenmanszaak als rechtsvorm hebben. Deze twee termen worden vaak heel door elkaar gehaald.

Maakt de rechtsvorm de je kiest uit voor de btw aangifte?

Nee, voor de Belastingdienst maakt het niet uit of je kiest voor een zzp of een eenmanszaak bij het starten van een bedrijf. In beide gevallen ben je verplicht om de btw te rekenen en regelmatig btw aangifte te doen.

Kunnen meerdere zzp’ers samen een eenmanszaak starten?

Nee, een eenmanszaak kan slechts door één persoon worden opgericht. Als meerdere zzp’ers samen een bedrijf willen gaan starten, dan is de beste optie een Vennootschap Onder Firma (VOF) als rechtsvorm. Zo kan elke vennoot geld of goederen inbrengen en is iedereen samen eigenaar.

Word je zzp'er of start je een eenmanszaak?

Twijfel je tussen de status als zzp'er of het runnen van een eenmanszaak? Je hoeft met een eenmanszaak geen zzp'er te zijn, terwijl je als zzp'er wel een eenmanszaak kunt oprichten.

De term ‘eenmanszaak’ slaat namelijk op het eigendom van het bedrijf. Je kunt een bedrijf oprichten met alleen jou als eigenaar, terwijl je vervolgens personeel aanneemt. Je werkt dan met meerdere in het bedrijf, terwijl er nog steeds sprake is van een eenmanszaak. Op dat moment ben je geen zzp'er, omdat je niet voldoet aan de classificatie ‘zelfstandige zonder personeel’.

Zowel als zzp'er als met een eenmanszaak bepaal je zelf op welke momenten je aan welke opdrachten werkt. Bovendien heb je meerdere opdrachtgevers en word je betaald per opdracht, ook al spreek je daarvoor een uurtarief af. Verder heb je geen of in beperkte vorm bedrijfsruimte en doe je niet of nauwelijks investeringen in bedrijfsmiddelen.

Het is wat dat betreft de moeite waard om de verschillende termen goed uit elkaar te houden. Houd er rekening mee dat je met een eenmanszaak niet automatisch zzp'er bent. En bepaal zelf of je jezelf wilt profileren als freelancer of zelfstandig ondernemer. Laat dat bijvoorbeeld afhangen van de branche waarin je actief bent, de mate van professionaliteit die je wilt uitstralen en de manier waarop anderen zich in de branche presenteren. Op die manier kies je tussen een eenmanszaak en de keuze om zzp'er te zijn, of kun je voortaan als freelancer door het leven gaan.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?