Vind boekhouder
2 weeks geleden
Eenmanszaak of zzp’er: wat zijn de verschillen?

Twijfel je over het starten van een eenmanszaak of werken als zzp’er en ben je benieuwd naar de verschillen? Wil je weten of het verschil maakt of je een eenmanszaak start of gaat  werken als freelancer? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij aan de hand van de antwoorden op een paar belangrijke vragen. Met deze informatie krijg jij een beter beeld van de keuzes die je kunt maken. 

Je kunt een eenmanszaak inschrijven bij de Kamer van Koophandel, of werken als freelancer. Dat betekent dat je als ondernemer aan de slag kunt, of dat je als zelfstandige naar opdrachten kunt zoeken. In de beide gevallen heb je veel vrijheid, bijvoorbeeld om zelf te bepalen waar en wanneer je aan opdrachten werkt. Een eenmanszaak is een rechtsvorm, die zowel rechten als plichten met zich meebrengt.

Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij, zodat je kunt werken als zelfstandig ondernemer of freelancer. En ben je benieuwd naar de verschillen met een zzp’er? Met deze informatie krijg jij een beter beeld van de keuzes die je kunt maken en wat dat betekent voor jouw werk.

Een eenmanszaak of werken als freelancer

Een eenmanszaak starten of werken als freelancer? Sommigen zullen zeggen dat dit hetzelfde is, maar er is wel degelijk sprake van een paar verschillen. In de beide gevallen werk je voor jezelf en heb je veel vrijheid. Er is geen sprake van een baas, al heb je natuurlijk te maken met klanten of opdrachtgevers die je tevreden zal moeten stellen. We zetten een paar verschillen tussen een eenmanszaak en werken als freelancer voor je op een rij:

 • Een eenmanszaak is een rechtsvorm, net als een BV, een VOF of een maatschap.
 • Werken als freelancer is de keuze voor vrijheid, en is geen rechtsvorm op zich.
 • Je kunt een eenmanszaak hebben en geen freelancers zijn, bijvoorbeeld omdat je personeel in dienst hebt of je een eigen winkel hebt.

verschil-eenmanszaak-zzp

Wat dat betreft is het werken als freelancer niet hetzelfde als het starten van een eenmanszaak. Dat neemt ondertussen niet weg dat je als freelancer wel een eenmanszaak kunt starten. Ga je bijvoorbeeld advies geven aan klanten of verkoop je jouw diensten als tekstschrijver? Dan ben je freelancer en kun je daarvoor een eenmanszaak oprichten, maar ook een andere rechtsvorm.

Verschil als zelfstandig ondernemer, zzp’er of freelancer?

De keuze om freelancer of zzp’er te worden is minstens zo’n interessante. Als zzp’er zal je een rechtsvorm moeten kiezen, bijvoorbeeld door een eenmanszaak op te richten. Of een BV, waarmee je de hoofdelijke aansprakelijkheid kunt beperken.

Een zzp’er is een Zelfstandige Zonder Personeel. Het is de term zoals de Belastingdienst die hanteert. Een freelancer is daar doorgaans gelijk aan, omdat ze meestal geen personeel in dienst hebben. Ze bieden hun diensten aan vanuit kennis en ervaring, terwijl ze weinig tot niet investeren in bedrijfsruimtes en bedrijfsmiddelen.

Toch is een zzp’er een breder begrip dan een freelancer. Een kapper of een taxichauffeur kan een zzp’er zijn, terwijl het lastig is om die aan te merken als freelancer. Ook in de bouw-, transport- en zorgsector zijn freelancers een zeldzaamheid, terwijl het gebruikelijker is om als zzp’er te opereren.

Word je zzp’er of start je een eenmanszaak?

Twijfel je tussen de status als zzp’er of het runnen van een eenmanszaak? Je hoeft met een eenmanszaak geen zzp’er te zijn, terwijl je als zzp’er wel een eenmanszaak kunt oprichten.

De term ‘eenmanszaak’ slaat namelijk op het eigendom van het bedrijf. Je kunt een bedrijf oprichten met alleen jou als eigenaar, terwijl je vervolgens personeel aanneemt. Je werkt dan met meerdere in het bedrijf, terwijl er nog steeds sprake is van een eenmanszaak. Op dat moment ben je geen zzp’er, omdat je niet voldoet aan de classificatie ‘zelfstandige zonder personeel’.

Zowel als zzp’er als met een eenmanszaak bepaal je zelf op welke momenten je aan welke opdrachten werkt. Bovendien heb je meerdere opdrachtgevers en word je betaald per opdracht, ook al spreek je daarvoor een uurtarief af. Verder heb je geen of in beperkte vorm bedrijfsruimte en doe je niet of nauwelijks investeringen in bedrijfsmiddelen.

Het is wat dat betreft de moeite waard om de verschillende termen goed uit elkaar te houden. Houd er rekening mee dat je met een eenmanszaak niet automatisch zzp’er bent. En bepaal zelf of je jezelf wilt profileren als freelancer of zelfstandig ondernemer. Laat dat bijvoorbeeld afhangen van de branche waarin je actief bent, de mate van professionaliteit die je wilt uitstralen en de manier waarop anderen zich in de branche presenteren. Op die manier kies je tussen een eenmanszaak en de keuze om zzp’er te zijn, of kun je voortaan als freelancer door het leven gaan.

Vind je deze informatie nuttig?

  Vertel ons waarom, en wat wij eventueel kunnen verbeteren.
  guest
  0 Opmerkingen
  Inline terugkoppelingen
  Bekijk alle reacties
  Artikelen van wereldklasse, wekelijks bezorgd.

   Abonnement impliceert instemming met ons privacybeleid
   Laatste nieuws
   Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid
   Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet....
   Lees meer
   Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?
   Ben jij zzp’er? Dan weet je hoe belangrijk een goede internetverbinding is. Maar wanneer je op...
   Lees meer
   Gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor zzp’ers
   De gevolgen van de uitbraak van het COVID-19 coronavirus in ons land zijn groot. Dit zal uiteraard...
   Lees meer