Book holder
Home
Blog
Het verschil tussen een zorgverzekering als zzp’er en als particulier
Home
Blog
Het verschil tussen een zorgverzekering als zzp’er en als particulier

Het verschil tussen een zorgverzekering als zzp’er en als particulier

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

[ez-toc] Als zzp’er moet je aan veel dingen denken voordat je gaat starten met je business. Belangrijk om goed uit te zoeken en keuzes in te maken zijn de verschillende benodigde verzekeringen. Wil je wel of geen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? En ga je een (vaak dure) arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten of overweeg je een broodfonds als alternatief? Of is je buffer voldoende groot om tijdelijke arbeidsongeschiktheid (en dus geen inkomsten) op te vangen? Er is echter één verzekering die je verplicht móet hebben: een zorgverzekering. Wat zijn de verschillen tussen het afsluiten als particulier (bijvoorbeeld in loondienst) en als zzp’er? Het antwoord ligt meer voor de hand dan je zou denken.

 

Gelijke monniken, gelijke verzekeringskappen

Voor de zorgverzekering wordt eigenlijk iedereen over één kam geschoren, in positieve zin. Of je nou in loondienst bent, een uitkering hebt, met pensioen óf zzp’er bent: het is een verplichting je te verzekeren tegen zorgkosten. Als je al een zorgverzekering had, verandert er eigenlijk niets. Dat wordt uiteraard anders als je deelnam aan een collectieve verzekering, bijvoorbeeld via je voormalig werkgever. Je kan weliswaar je zorgverzekering continueren, maar de collectiviteitskorting vervalt, waardoor jouw premie hoger zal worden.

Voor een zzp’er zal een zorgverzekering niet veel verschillen in vergelijking tot de zorgverzekering voor particulieren. Het allergrootste verschil tussen de twee is dat er bij een zorgverzekering voor een zzp’er rekening wordt gehouden met extra zaken. Denk zo aan aanvullende dekkingen die de zzp nodig zou kunnen hebben. Dit verschilt echter per persoon aangezien elke situatie anders is. Alhoewel er amper verschil op te merken is tussen de zorgverzekering van een zzp’er en van een particulier, kan het toch lonen om een zorgverzekering af te sluiten als ondernemer. De zorgverzekering helpt de zzp’er namelijk om sneller weer aan de slag te kunnen gaan mocht er wat foutgaan in de toekomst. De ondernemer hoeft dan niet te veel tijd te verliezen en kan zich bezighouden met de zaak gerelateerde werkzaamheden.

Collectiviteit en overstappen

Het is aan te bevelen om eens te onderzoeken of je kan instappen in een collectieve regeling voor zzp’ers, die zijn er namelijk ook. Het scheelt je vast weer in je maandelijkse premie. Maar wellicht is dit ook een mooi moment om je huidige zorgverzekering weer eens te vergelijken met andere verzekeraars. Zoals je vast weet, kan je jaarlijks aan het eind van het jaar (vanaf 15 november) een nieuwe keuze maken en vóór 1 januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Je denkt wellicht dat je goed uit bent met je huidige polis, maar dat kan natuurlijk zo maar veranderd zijn de afgelopen jaren. Google wijst je met speels gemak de weg naar diverse zorgverzekeraars, waarvan je sommige wellicht nog niet eens kent. Uiteraard kan je hiervoor ook bij ons terecht, maar kan je ook bij anderen je zorgverzekering vergelijken. Kies zelf wat het beste bij jou past!

Niet over of onverzekerd raken

Als zzp’er is het essentieel om eerst goed na te gaan wat voor dekking er nodig is. De dekking kan namelijk flink variëren per persoon, per onderneming en per situatie. Ziektekosten zijn namelijk vaak niet makkelijk te voorspellen. Bepaalde aanvullende verzekeringen kunnen soms wel aantrekkelijk lijken, maar blijken uiteindelijk te duur en nauwelijks nodig te zijn. Zzp’ers maken vaak amper gebruik van aanvullende verzekeringen aangezien onverwachte ziekte- of zorgkosten meestal uit eigen zak worden betaald. Als een zzp’er van plan is om een zorgverzekering te nemen, dan is het verder nog essentieel om te zorgen voor een comfortabele financiële buffer. Een zzp’er die veelvuldig gebruik maakt van aanvullende verzekeringen heeft wel baat bij het afsluiten van een speciale zorgverzekering voor zzp’ers. Ook als de ondernemer hoge zorgkosten verwacht in het aankomend jaar is een aanvullende zorgverzekering voor zzp’ers verstandig. Voorkom dat je als zzp’er te veel betaalt aan een zorgverzekering door precies te nemen wat je nodig hebt. Zo raak je nooit onder of over verzekerd.

Veelgestelde vragen:

Wat is het verschil tussen een zorgverzekering zzp en particulier bij verlies van inkomen?

In geval van een zorgverzekering voor particulieren betaalt de zorgverzekering de medische kosten. Bij een zorgverzekering voor zzp’ers geldt in principe hetzelfde, maar er wordt gezorgd voor een overbrugging totdat de zzp’er zelf weer aan de slag kan gaan.

Wat betaalt een zzp’er gemiddeld aan zorgverzekering in vergelijking tot een particulier?

Het bedrag kan flink variëren afhankelijk van de activiteiten van de zzp’er, de hoogte van de omzet en de waarde van de inboedel. Daarnaast zijn ook het bezitten van een eigen pand of een bedrijfswagen van groot belang.

Mag een zzp’er zelf een arts kiezen?

Ja, elke zzp’er die een zorgverzekering neemt is geheel vrij om zelf een zorgverlener of arts te selecteren, mits er rekening wordt gehouden met aftrek van het eigen risico. De medische kosten die de zzp’er in Nederland maakt worden vervolgens door de zorgverzekeraar vergoed.

Zijn er manieren om te besparen op een zorgverzekering voor zzp’ers?

De eenvoudigste manier om op een zorgverzekering voor zzp’ers te besparen is door eerst het aanbod van meerdere zorgverzekeraars kritisch te vergelijken met elkaar. Zo kan de zzp’er de voordeligste zorgverzekering uitkiezen. Daarnaast blijkt overstappen ook verstandig te zijn.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?