Book holder
Home
Blog
Vijf misvattingen over werken als zzp’er
Home
Blog
Vijf misvattingen over werken als zzp’er

Vijf misvattingen over werken als zzp’er

Gewijzigd, 23 februari 2022
Gewijzigd, 23 februari 2022
article-hero

[ez-toc] Over het werk als zzp’er bestaan nogal wat ideeën, en als je zelf (nog) geen zzp’er bent dan is het moeilijk om te zien wat er waar is en wat niet. Hierom hebben wij 5 misconcepties over het werken als zzp’er op een rijtje gezet.

Het is een makkelijke manier om geld te verdienen

De misconceptie dat het niet hebben van een vaste baan en eventueel vanuit huis werken makkelijk is, is niet natuurlijk waar. Natuurlijk moet je als freelancer net zo hard werken voor een salaris als bij een reguliere baan. Hiernaast komt er op financieel gebied nog meer bij kijken. Je moet zelf de financiën en belasting regelen. Denk aan btw en inkomstenbelasting die je moet afdragen en dus ook zelf opzij moet zetten. Ook bouw je als zzp’er niet automatisch een pensioen op en moet je hier dus ook zelf voor zorgen. Dit houdt allemaal in dat je als zzp’er ook uren moet maken die je niet betaalt krijgt, waardoor het helemaal niet zo makkelijk is.

Je kunt altijd en overal werken

Ook dit klopt niet per se. Als fotograaf moet je bijvoorbeeld wel vaak van huis zijn. Maar ook in andere takken heb je soms afspraken met mensen of heb je Skype meetings. Dit contact met andere mensen zorgt er bovendien voor dat je tijdens reguliere werktijden beschikbaar moet zijn. Bovendien kun je ook niet zomaar op het strand gaan zitten werken, je hebt wel wifi nodig om te kunnen werken. Stiekem moet je over veel meer nadenken wanneer je als zzp’er aan de slag gaat.

Zzp’er zijn maakt je een einzelgänger

Ten eerste heeft het zijn van zzp’er niks te maken met hoe sociaal je bent, zzp’ers hebben naast hun werk ook een sociaal leven. Bovendien moet je als zzp’er ook sociaal kunnen zijn. Je werkt misschien alleen maar hebt veel contact met klanten. Ook ben je als zzp’er verantwoordelijk voor jouw eigen marketing en representeer jij als enige jouw merk. Dit zijn belangrijke sociale taken voor een zzp’er.

Je hebt geen baas

De allure van zzp’er zijn is voor veel mensen dat ze geen baas hebben, ook zullen veel mensen jaloers op je zijn vanwege deze reden. Toch klopt dit niet helemaal. Als zzp’er heb je klanten die jou betalen, voor hen moet je opdrachten uitvoeren en beschikbaar zijn. In zekere zin heb je meerdere bazen tegelijkertijd en je dus helemaal niet doen en laten waar je zelf maar zin in hebt.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?