Book holder
Home
Blog
Voordelen en nadelen van investeren in cryptocurrency als ondernemer
Home
Blog
Voordelen en nadelen van investeren in cryptocurrency als ondernemer

Voordelen en nadelen van investeren in cryptocurrency als ondernemer

Gewijzigd, 23 februari 2022
Gewijzigd, 23 februari 2022
article-hero

Het was in de media een tijdje stil over cryptocurrencies, maar de laatste weken komen digitale munten als de Bitcoin, Litecoin en Ripple weer vaker in het nieuws. Dat is niet zo vreemd, want de koersen van Bitcoin en andere cryptomunten zit de laatste tijd flink in de lift. En dat betekent dat er voor investeerders volop kansen zijn om een graantje mee te pikken van de gunstige koers. Maar is het verstandig om als ondernemer geld te stoppen in de cryptomarkt. Kun je als zzp'er op een veilige manier geld verdienen aan cryptocurrencies? In dit artikel gaan we dieper in op alle voordelen en nadelen die investeren in cryptocurrencies voor ondernemers heeft.

Let op: dit artikel is enkel informatief bedoeld en dient geenszins als advies. Doe altijd je eigen onderzoek.

Wat is cryptocurrency voor soort munt?

Onder cryptocurrencies worden digitale munten verstaan, die in een digitale wallet bewaard worden en ingekocht, verkocht en als betaalmiddel gebruikt kunnen worden. De crypto's zijn een decentraal betaalmiddel en worden verhandeld via digitale coderingen, die niet te kraken zijn en een optimale veiligheid garanderen. De technologie achter cryptocurrencies wordt ook wel blockchain genoemd: een digitaal register waar de codes in opgeslagen worden en controles plaatsvinden. Hiervoor worden wereldwijd tal van computers ingezet, die het proces van de codering (ook wel minen genoemd) regelen. Cryptocurrencies - bekende soorten zijn Bitcoin, Ripple, Ethereum, Litecoin en Reddcoin - kunnen online gekocht worden bij een crypto broker of (zo worden ze ook vaak genoemd) een crypto exchange. Vaak betaal je hiervoor een klein percentage commissie. Door te wachten op een stijgende koers en dan je crypto's door te verkopen, kun je mooie winsten boeken.

Als zzp'er extra bijverdienen met crypto's?

De laatste jaren kiezen steeds meer zzp'ers ervoor om geld te investeren in cryptocurrencies en zo ze hopen extra winst te maken. Dat is natuurlijk het grootste voordeel van beleggen in cryptomunten voor ondernemers. Mocht je kapitaal achter de hand hebben omdat je bedrijf goed loopt, dan zie je steeds vaker dat ook zzp'ers dit als spaarpotje in de cryptomarkt stoppen. Doe dit alleen met geld dat je echt kunt missen en stap alleen in bij lage koersen, want de cryptokoersen zijn bovengemiddeld volatiel. Dit betekent dat de koers snel naar boven of naar beneden kan schieten. Belangrijk bij het investeren in cryptomunten zoals Litecoin, Bitcoin of Ripple, is verder dat je als investeerder geduld moet hebben en niet direct in paniek moet raken als de koersen dalen. Vaak trekt de koers op langere termijn weer bij. Investeren in digitale munten is dan ook iets dat geduld en vertrouwen eist.

Een nadeel: je moet belasting betalen als investeerder in crypto's

Realiseer je echter wel dat er sinds 2018 over cryptomunten belasting betaald moet worden door iedereen. Als zzp'er mag je tot 30.000 belastingvrij kapitaal hebben, maar daarboven moet er belasting betaald worden over je vermogen. Over crypto's wordt via de Belastingdienst in box 3 belasting betaald. Belangrijk om te weten is dat het bedrag waarover belasting betaald moet worden, bepaald wordt aan de hand van de cryptokoersen en waarde van je investering op 1 januari. Zijn de koersen op die datum hoog, dan betaal je als zzp'er dus meer belasting. Is de koers laag, dan heb je geluk en betaal je minder belasting. Het is slim om hiermee goed rekening te houden.

Maar hoe hoog is de belasting die je via box 3 over cryptocurrencies moet betalen? De percentages zien er alsvolgt uit. Over een vermogen van 30.001 euro t/m 100.800 euro betaal je 0,61% belasting. Gaat het om een kapitaal tussen de 100.801 euro /m 1.008.000 euro, dan bedraagt het belastingpercentage 1,30%. Ten slotte is er nog een derde niveau, die veel zzp'ers niet zullen halen, van een kapitaal boven de 1.008.000 euro. Bij dit soort bedragen wordt er een belastingpercentage van 1,61 berekend.

Belangrijke voordelen van beleggen in crypto's

Beleggen in cryptocurrencies kan je als zzp'er mooie rendementen opleveren. Door slim te investeren en op de juiste momenten digitale munten in te kopen of juist te verkopen, kun je zelf een pensioen bij elkaar sparen. Prettig aan beleggen in crypto's is verder dat het erg gemakkelijk is om hiermee te beginnen. Door te kiezen voor een betrouwbare crypto exchange, kun je snel en gemakkelijk munten inkopen en bewaren in je wallet. Je crypto's zijn dan veilig opgeborgen en feitelijk heb je er daarna geen omkijken meer naar. Als de koers laag is, kun je munten bijkopen. Bij hoge koersen kun je gaan cashen door (een deel van) je crypto's te verkopen. Hoe dit werkt, wijst zichzelf uit als je je aanmeldt bij een crypto broker.

 

image-discount
Crypto Kopen
Grootste crypto website van Nederland

Investeer voorzichtig en verstandig

Een nadeel van investeren in cryptomunten is natuurlijk dat je hiermee ook geld kunt verliezen. In digitale munten investeren is, net als elke investering, niet zonder risico's. Investeer daarom voorzichtig en verstandig. Belangrijk is om te gaan voor het investeren op de langere termijn. Leg daarom alleen geld in dat je voor een langere periode kunt missen. Je geld laten staan is vaak verstandig, omdat de koersen van cryptomunten na verloop van tijd ook weer kunnen herstellen. Geduld en verstandig investeren zijn de belangrijkste toverwoorden voor zzp'ers die in de cryptomarkt willen stappen!

Cryptocurrency Exchange

Populairste exchange voor het kopen en verkopen van cryptocurrency's is op dit moment Binance. 

Let op: dit artikel is enkel informatief bedoeld en dient geenszins als advies. Doe altijd je eigen onderzoek.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?