Book holder
Home
Blog
WA verzekering voor zzp'ers: 8 voordelen
Home
Blog
WA verzekering voor zzp'ers: 8 voordelen

WA verzekering voor zzp'ers: 8 voordelen

Gewijzigd, 23 februari 2022
Gewijzigd, 23 februari 2022
article-hero
Aansprakelijkheidsverzekering ZZP
alt
Populair in 2022
alt
Snel en voordelig je bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering
5/5
blue-tick
Snel en simpel geregeld
blue-tick
Een verzekering op maat
blue-tick
Dagelijks op te zeggen
Meer informatie

De WA verzekering voor zzp'ers is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Speciaal voor zzp'ers, om verschillende vormen van aansprakelijkheid af te dekken. We zetten 8 voordelen van de polis voor je op een rij, zoals we dat ook doen voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering en andere belangrijke polissen. Voorkom op die manier dat je een verzekering voor jou als zzp'er over het hoofd ziet.

 

Wat is er gedekt met een WA verzekering voor zzp'ers?

Een WA verzekering voor zzp'ers dekt verschillende zakelijke aansprakelijkheden. Je profiteert van 8 belangrijke voordelen, op basis waarvan je deze polis kunt vergelijken:

 • Algemene aansprakelijkheid
 • Risicoaansprakelijkheid
 • Productaansprakelijkheid
 • Letselschade
 • Beschadiging
 • Verweerkosten
 • Bereddingskosten
 • Rente

Algemene aansprakelijkheid

Ontstaat er schade tijdens de uitvoering van opdrachten? Je kunt zowel schade als personen als aan zaken van anderen claimen, als die ontstaan tijdens de uitvoering van je werk. Een bekend voorbeeld is de dure vaas die je omstoot, maar wat gebeurt er als je verf laat vallen op de net nieuwe vloer van een klant? Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral als je met grote materialen werkt en veel bij de klant op locatie bent.

De WA verzekering voor zzp'ers biedt dekking tegen deze algemene aansprakelijkheid, zoals je dat privé wellicht ook gewend bent van een vergelijkbare polis. Een fijn idee, om je geen zorgen te hoeven maken over eventuele kosten bij een ongelukje of onhandige actie.

Risicoaansprakelijkheid

Krijg je te maken met kosten voor het gebouw dat je bezit? Het is een typisch voorbeeld van kosten die je kunt dekken met de risicoaansprakelijkheid van deze verzekering. Als eigenaar van het gebouw ben je daarvoor verantwoordelijk. Kosten kunnen met name bij grotere bedrijfspanden hoog oplopen, waardoor de dekking voor risicoaansprakelijkheid een interessante kan zijn.

Productaansprakelijkheid

Lever je producten aan klanten? Het is belangrijk dat die zonder gebreken zijn, om daarmee problemen en kosten als het gevolg daarvan te voorkomen. Blijkt er toch een keer iets mis te zijn met een product? Als er als het gevolg daarvan schade ontstaat ben jij daarvoor verantwoordelijk.

Je kunt de WA verzekering voor zzp'ers gebruiken om die aansprakelijkheid voor producten te dekken. Dat voorkomt dat jij op moet draaien voor de kosten, als een door jou geleverd product onverhoopt een gebrek blijkt te kennen waardoor kosten ontstaan.

Letselschade

In een aantal gevallen kun je de WA verzekering voor zzp'ers gebruiken voor dekking tegen letselschade die zakelijk ontstaat. Het gaat om direct letsel, net als om benadeling van de gezondheid, zelfs met de dood tot gevolg hebben. Het betekent in de praktijk dat je gedekt bent tegen letsel aan personen, als het gevolg van het uitvoeren van jouw werkzaamheden.

Het is geen type schade waar we ons makkelijk iets bij voor kunnen stellen. Laat je iets vallen waardoor er iemand geraakt wordt, zwenkt er iets uit of rij je per ongeluk iemand aan die ineens overstak? Als dit tijdens de uitvoering van je werk gebeurt kun je daarvoor de dekking tegen letselschade gebruiken.

Beschadiging

Spullen van derden kunnen met name in een zakelijke omgeving veel waard zijn. Het gaat om bedragen groter dan wat je van privésituaties gewend bent. Bij beschadiging, vernietiging of verdwijning daarvan kun je gebruik maken van de WA verzekering voor zzp'ers.

Dit is met inbegrip van het verontreinigd raken of vuil worden van die zaken van derden, als het gevolg van het uitoefenen van jouw werkzaamheden. Zodra er beschadiging ontstaat kun je een beroep doen op de verzekering, waardoor je niet zelf voor de kosten hoeft op te draaien.

Verweerkosten

Claimt een klant, leverancier of een andere relatie schade, die door jou zal ontstaan? Je kunt daarvoor een beroep doen op je WA verzekering voor zzp'ers. Ben je van mening dat de claim ongegrond is? In dat geval moet je verweerkosten maken, door juridische hulp in te schakelen.

Die kosten om het verweer te voeren maken onderdeel uit van de dekking. Je hoeft er zelf niet voor op te draaien, terwijl je ondertussen kunt rekenen op goede juridische bijstand om je te kunnen verweren.

Bereddingskosten

In sommige gevallen zal je kosten moeten maken om schade te voorkomen of verminderen. Dat is vaak effectiever dan het gewoon te laten gebeuren, waardoor er nog veel meer kosten zullen ontstaan. We spreken officieel dan van ‘bereddingskosten’, waarvoor dekking bestaat in de polis die je afsluit. Dat betekent dat je de kosten die je moet maken om schade te verminderen of te voorkomen kunt claimen bij jouw verzekeraar.

Rente

Klanten, leveranciers en andere relaties die schade leiden moeten mogelijk lang wachten op de vergoeding daarvan. Daar kun jij niet altijd wat aan doen, het kost soms even tijd om alles goed uit te zoeken en tot de uitkering over te gaan.

Over de periode waarin een relatie op z’n geld moet wachten mag deze wettelijke rente berekenen. Je kunt de kosten daarvan laten vergoeden door de verzekeraar, gewoon op basis van de WA verzekering voor zzp'ers. Dat voorkomt dat je zelf voor die kosten moet opdraaien.

Wat wordt er niet gedekt?

De WA verzekering voor zzp’ers dekt lang niet alles. De volgende zaken worden niet door een WA verzekering gedekt:

 • Schade door opzet: Als je opzettelijk schade aan een ander persoon gaat veroorzaken dan wordt er geen dekking aangeboden. Denk ook aan de schade die ontstaat als je bewust de overheidsregels overtreedt.
 • Schade door motorvoertuigen: schade die aan anderen wordt toegebracht met je motorvoertuig wordt niet gedekt met de WA verzekering voor zzp’ers. Dit geldt ook voor vaartuigen en luchtvaartuigen zoals drones.
 • Schade aan jezelf en aan je eigen zaken: De schade aan zaken van de derde wordt wel gedekt, maar je eigen schade niet.
 • Zuivere vermogensschade: Schade die vanwege de achteruitgang van een vermogen voor financiële problemen zorgt worden niet gedekt. De WA verzekering voor zzp’ers dekt alleen schade aan personen en zaken.
 • Zaken zonder opzicht: Als de ondernemer bepaalde zaken onder opzicht heeft, dan kunnen deze zaken niet gedekt worden. Het gaat om goederen van anderen die tijdelijk onder jouw beheer staan. Denk aan verhuren, lenen, bewaren, vervoeren en bewerken.
 • Schade aan het milieu: Als je het milieu geleidelijk beschadigt vanwege het verslijten van de leidingen onder de grond, dan worden deze kosten niet gedekt. Dit geldt ook voor ander soort schade aan het milieu.
 • Schade vanwege verkeerd advies: Als je verkeerd advies hebt gevolgd, dan worden de consequenties hiervan niet met deze verzekering gedekt.

 

Hoe zit het met de privé aansprakelijkheid?

Het is vaak moeilijk om privé en zakelijk uit elkaar te halen. de twee activiteiten lopen namelijk vaak door elkaar heen. Door het afsluiten van een WX verzekering voor zzp’ers ben je niet met het privé vermogen aansprakelijk. Als zzp’er ben je ondernemer waardoor de privé zaken goed van de bedrijfszaken gescheiden moeten worden. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren sluit zakelijke aansprakelijkheid uit.

Veelgestelde vragen:

Kan een zzp’er ook een WA verzekering kiezen met een lagere premie?

Ja, een zzp’er kan zelf kiezen hoe hoog de premie zal zijn. Als een zzp’er een lagere premie wil, dan zal het eigen risico hoger moeten zijn. Een zzp’er mag zelf bepalen hoe hoog het eigen risico is.

Is een zzp’er verplicht om een WA verzekering te nemen?

Nee, een zzp’er is niet wettelijk verplicht tot het nemen van een WA verzekering, maar dit is wel sterk aan te raden. Ongelukken kunnen zo gebeuren en dit kan grote (financiële) gevolgen met zich meebrengen. Deze schade is vaak moeilijk vooraf in te schatten.

Zijn de kosten van een WA verzekering voor zzp’ers aftrekbaar?

De kosten van een WA verzekering voor zzp’ers is wel fiscaal aftrekbaar. Dit heeft te maken met het feit dat het in ogen van de Belastingdienst om zakelijke kosten gaat. Deze kosten mogen afgetrokken worden van de opbrengsten van de zzp’er.

Wat kost een WA verzekering voor zzp’ers?

De kosten van de premie voor een WA verzekering voor zzp’ers verschilt afhankelijk van de beroepsgroep van de ondernemer. Daarnaast varieert de hoogte van de premie ook per verzekeraar. Een zzp’er in de bouw betaalt bijvoorbeeld meer aan premie dan een freelancende journalist.

Voorbeeld uit de praktijk

En benieuwd wanneer de WA verzekering voor zzp'ers goed van pas kan komen? We beschrijven een voorbeeld voor je:

Stel je bent loodgieter en je gaat aan de slag in een nieuw kantoorpand op de 5e verdieping van een groter gebouw. Je let even niet goed op, waardoor een waterleiding knapt en hard begint te spuiten. Het water breidt zich snel uit over de vloer, waar net nieuw parket was gelegd. Er ontstaat voor €45.000 aan schade, om de vloer opnieuw aan te kunnen leggen. Jij bent aansprakelijk, omdat je de schade hebt veroorzaakt. De WA verzekering voor zzp'ers kan dan uitkomst bieden, zodat je niet zelf voor de kosten hoeft op te draaien.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?