Book holder
Home
Blog
Waarom is koffie zo populair bij ondernemers en op co-workplekken?
Home
Blog
Waarom is koffie zo populair bij ondernemers en op co-workplekken?

Waarom is koffie zo populair bij ondernemers en op co-workplekken?

Gewijzigd, 23 februari 2022
Gewijzigd, 23 februari 2022
article-hero

[ez-toc]

Iedereen in Nederland is wel bekend met het fenomeen van koffie drinken aan het begin van je werkdag. En dan met name als het gaat om het bekende bakkie koffie op kantoor, als zzp’er thuis of op een co-workplek. in bedrijven, of tijdens het werken als ondernemer. Maar waarom is koffie zo populair op je werkplek? In dit artikel gaan we daar verder op in. We geven de belangrijkste redenen aan.

Het bevordert de productiviteit

Een belangrijke reden waarom koffie zo populair is, is omdat het de productiviteit flink kan bevorderen. In koffie zit namelijk cafeïne en dat werkt stimulerend voor de geest. En als er hard gewerkt moet worden, dan is het aan te raden om de geest te stimuleren. Dat is dan ook één van de belangrijkste redenen waarom veel ondernemers de dag beginnen met een kop koffie. In Nederland wordt namelijk tamelijk vroeg begonnen met werken doorgaans. De meeste ondernemers zijn dan ook nog niet helemaal wakker, maar toch wil je er idealiter voor zorgen dat je meteen 'aan' staat. En dat kan lastig zijn, maar in die gevallen kan koffie dus soelaas bieden om de geest aan te zetten en de productiviteit te bevorderen. Dat is kortom een belangrijke reden waarom men koffie drinkt op kantoor, maar er zijn nog meer redenen.

Ingesleten gewoonte

Een andere belangrijke reden waarom men koffie drinkt, is omdat het een ingesleten gewoonte is in Nederland. De Nederlandse bevolking hecht zich aan tradities en biedt deze een warm hart toe. Nederland wordt ook wel eens een gewoonteland genoemd. Om die reden zijn er dus ook veel gelegenheden waarbij men koffie drinkt. Men drinkt bijvoorbeeld koffie op specifieke tijden, omdat dit nu eenmaal gangbaar is. Bijvoorbeeld een kop koffie om 4 uur, inclusief een koekje en ga zo maar verder. Maar ook als bijvoorbeeld iemand langs gaat komen, is koffie het eerste wat men hem of haar aan gaat bieden. Zo werkt het dus ook in het bedrijfsleven. Het is nu eenmaal nog vaak de norm dat er koffie wordt gedronken. En de mens is ook een kuddedier, dus men past zich daar dan ook gemakkelijk aan. Als er bijvoorbeeld ergens bij je opdrachtgever de norm zou zijn dat er alleen maar water wordt gedronken, dan is de kans groot dat men zich daar ook aan gaat passen.

Goede service

Waar veel mensen misschien niet bij stil staan: maar het is ook gewoon onmisbare service van bedrijven om iedereen gratis koffie aan te bieden. Veel bedrijven hebben een zakelijke koffiemachine en het is een goedkope manier om iedereen van heerlijk drinken te voorzien. Als je bijvoorbeeld alleen maar water aan je personeel of klanten geeft, dan is dat natuurlijk niet heel positief. Omwille van die reden is koffie dus ook veel populairder. Je kunt er als bedrijf bijvoorbeeld ook voor kiezen om verschillende vormen van frisdrank te verstrekken, maar het probleem is dat dit flink in de kosten kan oplopen. Daarom bieden bedrijven meestal alleen koffie, thee en warme chocolademelk. Een van de bedrijven waar je een koffiemachine met het gemak van onderhoud voor op kantoor of een co-workplek kan bestellen is Giocoffee.nl. Zo´n gespecialiseerde koffie leverancier zorgt niet alleen voor het koffieapparaat en het onderhoud maar zorgt ook dat er altijd voldoende koffie is. Wel zo gemakkelijk voor ondernemers.

Goed voor de sfeer

Dan kan er ook nog worden gesteld dat het drinken van koffie goed is voor de sfeer. Het zorgt er ook voor dat je als je op een zzp werkplek zit je toch sneller een praatje maakt met een andere zzp’er. Het klinkt wat vreemd, maar we zien het toch vaak. Men spreekt wel eens mythisch over hetgeen besproken is bij de koffieautomaten. Het is vaak ook het begin van de dag. Collega's gaan gezamenlijk naar de koffie corner toe, en daar vinden dan de eerste gesprekken plaats. Zzp’ers op gedeelde werkplekken zijn daar geen uitzondering op.

Op die manier begint men dus de dag met koffie, maar er kan ook gesteld worden dat dit de gehele dag zo doorgaat. Ook tijdens de pauzes en voordat men naar huis gaat, komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat men nog even een kop koffie drinkt en met elkaar gaat kletsen. Het is een beetje vergelijkbaar met het roken van sigaretten. Dat wordt nu steeds minder gedaan, maar als men in de pauze ging roken, gaf dit ook een verbintenis tussen de verschillende rokers. Daar kwamen dan gesprekken op gang die je ergens anders niet zo snel zou horen. Zo werkt het ook vaak tussen ondernemers met een kop koffie. Het is een drank die de sociale gelegenheid intens kan bevorderen.

Zoek een goede koffieplek uit!

Ga je ergens aan het werk op een kantoor? Of zoek je als zzp’er een flexplek? En ben jij een fanatieke koffieliefhebber? In dat geval is het altijd aan te raden om een plek op te zoeken waar ze voorzien zijn van heerlijke koffie. Dat is dan namelijk wel het fundament van de plek waar je gaat werken. Het uitzoeken van een goede koffieplek is dus echt een aanrader.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?