Book holder
Home
Blog
Wanneer inschrijven bij de KvK: is dit voor jou verplicht?
Home
Blog
Wanneer inschrijven bij de KvK: is dit voor jou verplicht?

Wanneer inschrijven bij de KvK: is dit voor jou verplicht?

Gewijzigd, 23 februari 2022
Gewijzigd, 23 februari 2022
article-hero

Wanneer moet jij je inschrijven bij de KvK? Als je wilt weten wat de voorwaarden voor inschrijven zijn kun je kijken naar een paar belangrijke onderdelen. Houd rekening met de criteria voor een onderneming en de indicatoren voor een bedrijf. Wij zetten een paar voorbeelden voor je op een rij, van situaties waarin je wel of geen ondernemer bent voor de KvK. Bepaal aan de hand daarvan of jij je moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Criteria voor een onderneming

De Kamer van Koophandel gebruikt 3 belangrijke criteria, om na te gaan of je ondernemer bent. De KvK heeft die vastgesteld in samenwerking met de Belastingdienst, die bepaalt of je btw-plichtig bent. Het gaat om de volgende criteria:

Je levert goederen en of diensten

Verkoop je fietsen of zelfgemaakte sieraden? In dat geval lever je goederen. Het maakt niet uit of je de goederen levert aan particulieren of aan bedrijven.
Werk je als klusjesman, boekhouder of tekstschrijver? Als je jouw diensten verkoopt aan particulieren of aan zakelijke klanten voldoe je aan dit criterium van de Kamer van Koophandel.

Je vraagt daar meer dan een symbolische vergoeding voor

Je levert goederen of diensten, waar je meer dan een symbolische vergoeding voor vraagt. Dat betekent dat het niet mag gaan om een hobby die je vooral geld kost en ook niet om vrijwilligerswerk.

Let op: het maakt niet uit of je van de inkomsten kunt leven. Als je er te weinig mee verdient om (al) van te kunnen leven kun je toch als ondernemer gezien worden.

Je neemt deel aan het economische verkeer

Het economische verkeer vindt plaats tussen jou en particuliere of zakelijke klanten. Lever je een vriendendienst aan vrienden of familie? Dan neem je geen deel aan het normale economische verkeer en voldoe je dus niet aan dit criterium.

Je dient aan deze drie voorwaarden voor het inschrijven bij de KvK te voldoen om gekwalificeerd te worden als ondernemer. Je zal zelf de beslissing moeten nemen om je bedrijf wel of niet in te schrijven, waarbij je ook de volgende indicatoren kunt gebruiken om een keuze te maken.

Indicatoren voor een bedrijf

Naast de belangrijke criteria of voorwaarden heeft de Kamer van Koophandel een aantal indicatoren opgesteld. Die kunnen je helpen om te bepalen of je een bedrijf hebt en of het verplicht is om die in te schrijven bij de KvK.

Investeringen

Werk je zelf in het bedrijf en doe je investeringen in bedrijfsmiddelen of neem je mensen aan? Er is dan sprake van duidelijke indicaties dat het gaat om een onderneming. De kans is dan erg groot dat je verplicht bent die in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Regelmaat

Organiseer je een eenmalige grote activiteit of ben je regelmatig bezig met specifieke werkzaamheden? Zodra er een regelmaat ontstaat of de omvang groeit neemt de kans toe dat je verplicht bent jouw bedrijf in te schrijven bij de KvK.

Opdrachtgevers

Werk je jaarlijks voor meer dan 1 opdrachtgever? Dat wijst op een onderneming, in plaats van loondienst waarbij de onderneming waarvoor je werkt de enige opdrachtgever is.

Zelfstandigheid

In loondienst bepaalt je werkgever welke werkzaamheden je uitvoert en wanneer je dat doet. Werk je als ondernemer? Dan heb je de vrijheid om dat zelf te bepalen. De mate waarin je zelfstandig werkt bepaalt of je verplicht bent om je in te schrijven als ondernemer, bijvoorbeeld met een eenmanszaak.

Wel of geen ondernemer: een voorbeeld

Vind je het toch lastig om te bepalen of je ondernemer bent en wanneer jij je dient in te schrijven bij de KvK? We zetten twee voorbeelden voor je op een rij:

Wel ondernemer: verplicht inschrijven

Je timmert kasten op maat, die je verkoopt aan zowel particuliere klanten als bedrijven. Je verkoopt de kasten bij jou in de buurt, maar ook via internet aan klanten elders in Nederland. Je berekent de inkoop van materialen, plus een vergoeding voor de arbeid die je levert. Je hebt het doel om winst te maken met de kasten die je verkoopt en timmert. Je bent in dit geval ondernemer, dus het is verplicht om je in te schrijven bij de KvK.

Geen ondernemer: niet inschrijven

Je timmerde laatst een kast op maat voor de buurman een paar huizen verderop. Af en toe vraagt familie je om wat timmerwerk op te komen lossen. Je berekent de kosten van de materialen die je moet inkopen, maar houdt er geen geld aan over. Je berekent geen kosten voor de arbeid die je levert. In dit geval ben je geen ondernemer, dus is het niet nodig om je in te schrijven bij de KvK.

Gevolgen niet inschrijven KvK

Kies je ervoor om je niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, terwijl je wel voldoet aan de voorwaarden voor een onderneming? En wijzen de indicatoren erop dat je wel ondernemer bent? Als jij je niet inschrijft kan dat gevolgen hebben. De Belastingdienst grijpt in als je wel ondernemer bent, maar jij je niet inschrijft. De Belastingdienst kan aan je inkomsten vaststellen dat je ondernemer bent (geweest). Dat betekent dat je omzetbelasting moet afdragen (btw). Bovendien kan het gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting die je betaalt. Als je inkomsten uit jouw ondernemerschap verzwijgt ben je bezig met belastingontduiking. Dat is frauduleus en strafbaar. De Belastingdienst zal de te betalen belasting alsnog bij je innen, plus een vergrijpboete van 50 procent.

Vrijwillig inschrijven bij de KvK

Voldoe je (nog) niet aan alle 3 de criteria of maken de indicatoren het twijfelachtig of je ondernemer bent? Je kunt je toch inschrijven bij de Kamer van Koophandel, bijvoorbeeld als je nog geen klanten hebt. Met een huurcontract van een bedrijfspand kun je aangeven dat je toch gaat ondernemen. Op die manier kun je alvast profiteren van de voordelen voor ondernemers, mits je aan de voorwaarden daarvoor voldoet.

Waar plaatsen: beide teksten na subkop+tekst: ‘Vrijwillig inschrijven bij de KvK’ maar voor de slotalinea

Het beste moment om in te schrijven

Bij het starten van een nieuwe onderneming is het belangrijk om op tijd te zorgen voor de inschrijving bij de KvK. Wees er zeker van dat je jezelf minstens één week nadat je bent gestart gaat inschrijven bij de KvK. Een zzp’er heeft ook de mogelijkheid om zich vóór de startdatum in te schrijven. Zelfs als een ondernemer te laat is met het inschrijven dient dit alsnog gedaan te worden. De ondernemer is immers zelf verantwoordelijk voor het geven van actuele en correcte informatie.

Stappenplan inschrijving Kamer van Koophandel

De allereerste actie die je moet ondernemen is het maken van een afspraak voor de inschrijving. Het inschrijven bij de KvK kan namelijk alleen op kantoor gebeuren door middel van een afspraak. Ga dus naar de website van de Kamer van Koophandel en maak een afspraak door een geschikte datum en tijd te kiezen. Je kunt kiezen om naar het kantoor te gaan in Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Eindhoven of Utrecht. Het enige wat je nodig hebt is je legitimatiebewijs en eventueel een huurcontract. De stappen die je moet doorlopen als je je onderneming bij de KvK wilt inschrijven zijn als volgt:

  1. Ga na in hoeverre de bedrijfsnaam die je hebt gekozen nog beschikbaar is.
  2. Kies een geschikte rechtsvorm voor je onderneming.
  3. Vul het online inschrijfformulier zo uitgebreid mogelijk in.
  4. Verstuur het formulier en wacht op een reactie. Je zult een overzicht ontvangen van alle filialen waar je terecht kunt voor de afspraak van de inschrijving.
  5. Je ontvangt een bevestigingsmail met de datum en tijd van de afspraak.
  6. Ga naar de afspraak op de dag dat je verwacht wordt en schrijf je in. Hierna ontvang je een KvK-nummer.
  7. Na enkele dagen ontvang je per post je btw-d en omzetbelastingnummer.

Veelgestelde vragen:

Wanneer je gaat inschrijven bij de KvK, hoeveel moet je betalen?

Het inschrijven van een bedrijf in het handelsregister van de Kamer van Koophandel kost eenmalig €50. Een papieren uittreksel van de inschrijving opvragen kost €15. Wil je gegevens van andere ondernemingen opvragen? Dan kost dit €0,50 tot enkele euro’s.

Moet je elk jaar opnieuw de inschrijving verlengen?

Nee, de inschrijving bij de KvK hoef je slechts eenmalig te doen. Jaarlijks verlengen is niet noodzakelijk aangezien de registratie automatisch wordt verlengd elk jaar. Een ondernemer die het bedrijf wilt gaan beëindigen dient zich officieel uit te schrijven van het handelsregister.

Moet een ondernemer een startend bedrijf verplicht inschrijven bij de KvK?

Ja, elke Nederlandse ondernemer is wettelijk verplicht om zich te registreren in het handelsregister van de Kamer van Koophandel als het primair doel van de onderneming het leveren van goederen en diensten is en daar winst mee gemaakt wordt.

Wanneer mag een buitenlander zich bij de KvK inschrijven?

Een buitenlandse ondernemer kan zich altijd bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel inschrijven. Er moet in dat geval wel sprake zijn van het uitvoeren van ondernemingsactiviteiten in Nederland of het hebben van een officiële Nederlandse vestiging van het bedrijf.

Voordat je jouw bedrijf gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel is het verstandig om een goede bedrijfsnaam te verzinnen. Zodra je aan de criteria voldoet en de indicatoren wijzen op een onderneming kun je dan meteen overgaan tot inschrijving bij de KvK

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?