Book holder
Home
Blog
Financial lease voor zzp'ers: wat is het en hoe werkt het?
Home
Blog
Financial lease voor zzp'ers: wat is het en hoe werkt het?

Financial lease voor zzp'ers: wat is het en hoe werkt het?

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

Financial lease voor zzp'ers: is dat iets voor jou? We leggen je uit hoe het werkt, of de kosten aftrekbaar zijn en hoe het werkt met de bijtelling. Financial lease is beschikbaar voor zowel nieuwe auto’s als occasions, zodat je de keuze hebt uit een breed assortiment (bedrijfs)auto’s. We leggen je uit hoe financial lease werkt en wat de voordelen daarvan zijn, bijvoorbeeld in vergelijking tot kopen. Wist je bijvoorbeeld dat je gebruik kunt maken van een aantal belastingvoordelen? Bovendien hoef je de aankooprijs van de auto nog niet te betalen en kun je er ook als startende zzp'er al gebruik van maken.

Financial lease offerte in 6 stappen

 1. Je doet een aanvraag bij een financial lease tussenpersoon
 2. De tussenpersoon toetst de aanvraag bij banken
 3. De bank geeft een akkoord aan de tussenpersoon
 4. Je tekent een opdrachtbevestiging met de tussenpersoon
 5. De tussenpersoon bevestigt de opdracht aan de bank
 6. De financial lease overeenkomst wordt getekend tussen jouw onderneming, de bank en het autobedrijf.

Let op! de tussenpersoon is geen contractspartij bij de financial lease overeenkomst. De tussenpersoon krijgt een commissie uitbetaald van bank. Hoe hoger de rente die jij betaald, hoe hoger de vergoeding voor de tussenpersoon. Zo kan de rente oplopen tot meer dan 12%. Dit terwijl een financial lease al voor 5,9% kan worden afgesloten. Focus je daarom niet op het maandbedrag maar vraag altijd naar de rente die jij betaald. Doe dit voor dat je een opdrachtbevestiging ondertekend.

Wil jij een offerte via boekhouder.nl? Vraag die dan hier aan. En vermeld dat het om een financial lease gaat.

 

Wat is financial lease voor zzp'ers?

Financial lease voor zzp'ers is gewoon aftrekbaar, omdat je de kosten zakelijk maakt. Dat geldt voor de maandbedragen die je betaalt, net als voor de waarde van de auto die meetelt voor de verschillende aftrekposten. Je kunt denken aan de:

Investeringsaftrek

Met de aankoop die je doet kun je in aanmerking komen voor de investeringsaftrek. Je profiteert van belastingvoordeel, omdat je een grote investering doet in jouw bedrijf. Dankzij financial lease hoef je de uitgave nog niet te doen, omdat je die spreidt over de periode waarin je gebruik maakt van de auto.

Renteaftrek

Het maandbedrag voor financial lease bestaat uit een combinatie van rente en aflossing. De rente die je betaalt komt in aanmerking voor aftrek, zodat je daarmee extra belastingvoordeel krijgt.

Afschrijvingen

De afschrijvingen doe je zakelijk, omdat dankzij financial lease de auto bij jou op de balans staat. Het betekent dat alle kosten voor de auto gewoon zakelijk gelden, waardoor je daarmee belastingtechnisch voordelig uit bent.

Gebruik je financial lease en ben je benieuwd of er sprake is van bijtelling? Dat is het geval als je de auto privé jaarlijks meer dan 500 kilometer gebruikt. Je gebruikt financial lease om zakelijk voor de auto te betaling. De bijtelling geldt in privé, omdat je het percentage van de cataloguswaarde bij je persoonlijke inkomen moet optellen tijdens de aangifte inkomstenbelasting.

Kom je er zelf niet helemaal uit met de bijtelling bij financial lease of heb je vragen over deze financieringsvorm voor zzp'ers? Erkende adviseurs vertellen je er graag over, zowel voor auto’s als voor bedrijfsmiddelen waarin je op deze manier wilt investeren.

Voordelen financial lease

Financial lease kan een heel aantrekkelijke keuze zijn, dankzij de diverse voordelen. Wij zetten ze voor je op een rij:

 • Ook voor startende zzp'ers
 • Investeren zonder geld uit te geven
 • Fiscale voordelen
 • Auto met branding mogelijk
 • 100% eigenaar van de auto
 • Ook zonder jaarcijfers mogelijk
 • Aanbetaling en slottermijn mogelijk
 • Voor nieuwe en gebruikte bedrijfsauto’s
 • BTW over aanschafprijs terugvorderen
 • Zelf de looptijd bepalen

Ook voor startende zzp'ers

Financial lease is er voor zzp'ers die al een aantal jaren bezig zijn, net als voor starters. Het is niet verplicht om (goede) jaarcijfers te kunnen overleggen, zodat je hiermee ook goed van start kunt gaan. Houd er rekening mee dat aanbieders je waarschijnlijk zullen vragen om een (financiële) voorspelling voor jouw bedrijf. Je kunt daarmee aangeven wat je verwachtingen zijn, op basis waarvan je de auto kunt leasen.

Investeren zonder geld uit te geven

Financial lease biedt je net als operational lease de kans om te investeren in een nieuwe auto, zonder dat je die meteen hoeft af te rekenen. Je ontvangt van de lease-aanbieder het bedrag om de auto te betalen. Jij gebruikt de looptijd van het leasecontract om de kosten te voldoen. Het voorkomt dat je een grote uitgave moet doen, terwijl je wel meteen in de nieuwe (bedrijfs)auto weg kunt rijden.

Tip: financial lease voor zzp'ers kun je gebruiken voor een auto, net als voor machines en andere grote investeringen die je wilt doen

Fiscale voordelen

Financial lease biedt een aantal belastingvoordelen. Het zijn fiscale voordelen, zoals de investeringsaftrek, afschrijvingsaftrek en renteaftrek. Je mag de investering aftrekken, omdat jij daar economisch en/of juridisch eigenaar van wordt. Die aftrekpost geldt niet als je gebruik maakt van operational lease, omdat de auto dan niet bij jou op de balans komt te staan. Erkende adviseurs kunnen je daar meer over vertellen.

Auto met branding mogelijk

Met financial lease word je economisch en (afhankelijk van de gekozen vorm) mogelijk ook juridisch eigenaar. Dat betekent dat je zonder problemen branding op de auto kunt aanbrengen, zoals bestickering. Je bent officieel eigenaar van de auto, zodat je daarmee kunt doen wat je wilt. Zonder de leasemaatschappij om toestemming te hoeven vragen, zoals dat bij operational lease het geval zou zijn.

100% eigenaar van de auto

Je wordt 100% eigenaar van de auto, zonder dat je het volledige bedrag daarvoor meteen dient af te rekenen. Het eigendom geldt in ieder geval economisch en in sommige gevallen ook juridisch, afhankelijk van de vorm die je kiest. Onafhankelijke adviseurs kunnen je daar meer over vertellen en je helpen om in jouw situatie de juiste keuze te maken. De auto komt bij financial lease in ieder geval bij jou op de balans te staan.

Ook zonder jaarcijfers mogelijk

Financial lease is in de meeste gevallen ook gewoon zonder jaarcijfers mogelijk. Je wordt eigenaar van de auto, waardoor er een onderpand tegenover de overeenkomst staat. Dat biedt de lease-aanbieder meer zekerheid, waardoor het niet nodig is om (goede) jaarcijfers te overleggen.

Let op: de meeste aanbieders zullen je wel vragen om de verwachtingen die je hebt van jouw bedrijf en de verdiensten voor de komende jaren.

Aanbetaling en slottermijn mogelijk

Financial lease voor zzp'ers biedt flexibiliteit, bijvoorbeeld dankzij de aanbetaling die je kunt doen en slottermijn die je kunt kiezen. Doe je een aanbetaling en/of kies je voor een slottermijn? Dan valt het leasebedrag lager uit. Andersom kun je de aanbetaling en slottermijn minimaliseren om de kosten zoveel mogelijk te verdelen over de gehele periode waarin je gebruik maakt van de auto die je zakelijk wilt rijden.

Voor nieuwe en gebruikte bedrijfsauto’s

Financial lease kun je gebruiken voor zowel nieuwe als gebruikte bedrijfsauto’s. Een occasion op het oog en wil je die graag financieren? Dat kan, net als wanneer je een volledig nieuwe auto wilt rijden. Houd er wel rekening mee dat financial lease over het algemeen allee beschikbaar is voor jong-gebruikte auto’s, voor oudere modellen kun je daar doorgaans geen gebruik van maken.

Btw over aanschafprijs terugvorderen

Gebruik je als zzp'er financial lease om een (nieuwe) (bedrijfs)auto aan te schaffen? Je gaat daar per maand voor betalen, maar je mag al wel meteen de btw terugvorderen. Het is het eerste belastingvoordeel, waarmee je ervoor zorgt dat je gebruik maakt van de fiscale mogelijkheden. Het betekent dat je de auto kunt kopen zonder dat je de btw hoeft af te rekenen, waardoor je onder de streep een lagere prijs betaalt.

Zelf de looptijd bepalen

Met financial lease voor zzp'ers kun je zelf de looptijd van het contract bepalen. Gebruikelijk is een overeenkomst voor 48 of 60 maanden, maar het is mogelijk om daarvan af te wijken. Adviseurs helpen je graag om de juiste periode te bepalen om de auto te leasen. Het is vaak verstandig om dat te doen voor de periode waar je de auto verwacht te gebruiken, bijvoorbeeld 4 of 5 jaar.

Zijn er ook nadelen?

Bij een financial lease komen er ook bepaalde nadelen kijken. Zo is de ondernemer geen officiële eigenaar van de leaseauto en zijn bepaalde kosten niet inbegrepen. Denk zo aan verzekeringskosten, onderhoudskosten en reparatiekosten. Verder moet de ondernemer aan het eind van de contracttermijn de leaseauto weer inleveren bij het leasebedrijf en moet de ondernemer rekening houden dat er rente moet worden betaald. Daarnaast loopt de zzp’er risico voor waardeverminderingen welke zelf door de zzp’er moet worden bekostigd. Tenslotte kan een zzp’er een leasecontract niet zomaar tussentijds beëindigen zonder dat er extra kosten bij komen kijken.

Occasion lease

Een zzp’er heeft ook de mogelijkheid om de kosten van het leasen van een auto voor de zaak zo laag mogelijk te houden door te kiezen voor een occasion lease. Een occasion lease kan worden omschreven als een lease vorm waarbij een tweedehands auto wordt geleased voor de onderneming. Tegenwoordig beginnen zzp’ers steeds vaker te kiezen voor deze populaire leasevorm vanwege de vele voordelen die hierbij komen kijken. Zo kan de zzp’er kiezen uit een ruim aanbod aan geschikte leasers met interessante leaseauto’s en kan de zzp’er zelf kiezen tussen zowel een lange als een korte leaseperiode. Verder is een occasion lease snel en makkelijk geregeld en zijn de kosten die hierbij komen kijken veel lager vergeleken met andere leasevormen. Ook het aanbod aan auto’s is vrij uitgebreid, ook als de wensen van de zzp’er specifiek zijn zoals een specifieke kleur, een model of een merk. Helaas kan dit wel betekenen dat deze keuze voor wat ongemak en tijdverlies kan zorgen. Denk aan reparaties en onderhoud in de garage. Verder is de keuze aan extra opties die een zzp’er kan kiezen voor de leaseauto vrijwel nihil en scheelt de prijs niet heel veel in vergelijking tot de andere bekende leaseopties.

Veelgestelde vragen:

Waarom zou een zzp’er kiezen voor een financial lease?

Een financial lease biedt een zzp’er allerlei interessante fiscale voordelen. Daarnaast heeft de zzp’er ook de mogelijkheid om te kiezen voor vervroegd inlossen. Verder kiest een zzp’er liever voor een financial lease vanwege de vrij lage kosten die hierbij komen kijken.

Hoe kan een zzp’er een goede lease deal uitkiezen?

Elke zzp’er moet zelf zorg dragen voor het kiezen van een geschikte leasedeal voor het bedrijf, aangezien deze keuze persoonsgebonden is. Elke situatie en persoon is anders, dus er moet eerst worden gekeken naar de wensen, voorkeuren en behoeften van de zzp’er.

Welke fiscale voordelen komen kijken bij een financial lease?

Een zzp’er die kiest voor een financial lease kan profiteren van de btw teruggave, de renteaftrek, de investeringsaftrek en afschrijving waardoor er minder belasting wordt betaald. De fiscale mogelijkheden die bij een financial lease komen kijken hangen per zzp’er en situatie af.

In hoeverre kan een zzp’er zelf de looptijd bepalen van de financial lease?

De zzp’er kan de looptijd van een financial lease geheel zelf bepalen. Daarnaast kan de zzp’er het contract indien gewenst ook vroegtijdig beëindigen. De zzp’er betaalt een vast maandbedrag voor de leaseauto en kiest zelf de looptijd.

En heb je vragen over een van de voordelen van financial lease of hoe je daar als zzp'er gebruik van kunt maken? Vraag het een adviseur, die je op basis van jouw situatie graag uitlegt wat de verschillende mogelijkheden zijn.

Vind je deze informatie nuttig?
1
0
Dienst
Welke dienst zoek je?