[ez-toc] Wat is mkb-winstvrijstelling? Een belangrijke vraag voor veel zzp'ers. En hoe zit het met het resultaat uit overige werkzaamheden of bij verlies: is het dan mogelijk om de vrijstelling toe te passen? Wij leggen het je uit, zodat je de mkb-winstvrijstelling kunt gebruiken om een lager bedrag aan inkomstenbelasting te betalen.
De winstvrijstelling is er voor zzp'ers met een eenmanszaak, net als voor andere ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Het is een aftrekpost die het belastbaar inkomen verlaagt. Je betaalt een lager bedrag aan inkomstenbelasting, zodat je netto meer overhoudt van de omzet die je maakt. Je kunt zowel als startende ondernemer en met meer ervaring gebruik maken van de vrijstelling. De overheid stelt de hoogte daarvan ieder jaar opnieuw vast, aan de hand van een percentage. Over dat percentage van de winst betaal je geen belasting, zodat je daar fiscaal voordeel van hebt.
Tip: je hoeft niet aan het urencriterium te voldoen om gebruik te maken van mkb-winstvrijstelling. Zelfs als je minder dan 1.225 uur per jaar aan je onderneming werkt mag je hier gebruik van maken, omdat het criterium sinds 2010 niet meer geldt voor de vrijstelling.
Vind je het lastig om te bepalen of je recht hebt op de mkb-winstvrijstelling en hoe je daar gebruik van kunt maken? Belastingadviseurs kunnen je daar goed bij helpen, zodat je geen fiscale voordelen laat liggen.
De mkb-winstvrijstelling verlaagt de belastbare winst. Sinds 2018 geldt een vrijstelling van 14 procent van de winst. Stel dat je 45.000 euro winst maakt in een jaar tijd, dan mag je daar 14 procent af halen. Daardoor betaal je geen belasting over 6.300 euro. De belastbare winst wordt 38.700, zodat je een lager bedrag aan inkomstenbelasting betaalt.
Je mag de mkb-winstvrijstelling van de winst aftrekken nadat je die hebt verlaagd met een aantal andere aftrekposten. De volgorde van toepassen is belangrijk:
Het is voor het toepassen van de vrijstelling belangrijk dat je winst maakt, ook na de andere aftrekposten. Alleen op die manier is het mogelijk om 14 procent van de winst af te trekken, zodat er een lager bedrag overblijft. En maak je (na de aftrekposten) verlies? Dan zal de vrijstelling ervoor zorgen dat de winst minder groot uitpakt. Ook daar kunnen adviseurs je goed over vertellen, zodat precies duidelijk is hoe je hier gebruik van dienst te maken.
Er gelden weinig voorwaarden voor de mkb-winstvrijstelling, omdat deze er voor zoveel mogelijk ondernemers is. Je hoeft sinds 2010 niet meer aan het urencriterium te voldoen en er gelden ook geen andere strikte aanvullende voorwaarden.
Wel is het belangrijk dat je winst maakt, als je er op een voordelige manier gebruik van wilt maken. Houd ook rekening met de andere aftrekposten die je mag toepassen, net als met de eventuele FOR. Je kunt daar vrijwillig gebruik van maken, waardoor je de belastbare winst verlaagt. Het bedrag aan winst dat er daarna overblijft kun je gebruiken voor de vrijstelling.
Je kunt de mkb-winstvrijstelling berekenen door uit te gaan van het bedrag aan winst uit je onderneming, min de verschillende soorten ondernemersaftrek waar je recht op hebt. We zetten een voorbeeld voor je op een rij (2018):
De winst van 45.000 verlaag je met de bedragen voor de ondernemersaftrek en de FOR. Op die manier blijft er 33.097 over. Dat bedrag kun je gebruiken om de 14 procent aan vrijstelling te berekenen. Het gaat om 4.634 euro, waarna er nog 28.463 euro aan winst overblijft. Het betekent dat je over dat bedrag inkomstenbelasting betaalt, in plaats van over de 45.000 euro winst die je maakte.
De mkb-winstvrijstelling is de laatste zakelijke aftrekpost die je kunt toepassen. Heb je bovendien een eigen huis en betaal je hypotheekrente waarmee je in aanmerking komt voor aftrek? Dat is een aftrekpost die je daarna nog kunt toepassen, vanuit jouw privémogelijkheden. Financieel adviseurs kunnen je daar als zzp'er bij helpen, zodat je de aangifte inkomstenbelasting op de juiste manier doet en je gebruik maakt van de aftrekposten die er beschikbaar zijn.
Maakt je onderneming verlies? Ook dan dien je de mkb-winstvrijstelling toe te passen. Dat betekent in de praktijk dat het verlies op papier lager uitvalt dan in de realiteit. Het kan ook voorkomen dat er een bedrag aan verlies uitkomt na het aftrekken van de andere aftrekposten. We zetten opnieuw een voorbeeld voor je op een rij:
In dat geval blijft er na het toepassen van de ondernemersaftrek en de FOR een ‘winst’ over van -1.403 euro. Dat verlies vormt de basis voor de vrijstelling. Het gaat nog steeds om 14 procent, in dit geval is dat -196 euro. Het fiscale verlies komt daardoor uit op 1.207 euro. Dat verlies mag je in andere jaren verrekenen. De vrijstelling heeft hierdoor een dempende werking. Het werkt in je nadeel op het moment dat je verlies maakt, maar kan weer voordeel opleveren als je het volgende jaar wel winst weet te maken.
Wil je inclusief de mkb-winstvrijstelling goed weten waar je aan toe bent en voorkomen dat je een hoog bedrag moet bijbetalen of teveel reserveert? Je kunt ook als zzp'er met een eenmanszaak gebruik maken van een voorlopige aanslag. Je voorkomt op die manier dat je te veel of te weinig belasting betaalt, zodat je geen naheffing krijgt van de Belastingdienst.
Gedurende de afgelopen paar jaar is de mkb-winstvrijstelling die speciaal voor zzp’ers in Nederland ontwikkeld is amper gewijzigd. De mkb-winstvrijstelling is in het jaar 2020 niet veranderd vergeleken met de afgelopen paar jaar. Denk zo bijvoorbeeld aan de opeenvolgende jaren 2016, 2017, en 2018 waarbij het percentage gelijk is gebleven met het jaar ervoor. Er zijn echter wel een paar factoren die zeer belangrijk zijn als het om de mkb-winstvrijstelling gaat. Elke zzp’er moet rekening houden met deze essentiële factoren. Denk zo bijvoorbeeld aan het tweeschijvenstelsel dat op versnelde wijze in wordt gevoerd in Nederland. Deze versnelde invoering van het tweeschijvenstelsel heeft als gevolg dat de zzp’er een ander bedrag voorgeschoteld krijgt aan inkomstenbelasting nadat 14% van de winst af wordt getrokken. Dit betekent dat het bedrag de zzp’er ten voordele kan komen als het gaat om een verlaagd bedrag, maar het kan ook gebeuren dat het bedrag juist aanzienlijk verhoogd wordt. Deze aftrek van 14% kan een positieve maar ook een negatieve invloed uitoefenen op hoeveel inkomstenbelasting de zzp’er moet gaan betalen. Verder geldt in 2020 een maximaal aftrektarief van 46% voor zzp’ers. Ook dit tarief is gedurende de afgelopen paar jaar niet door de Belastingdienst gewijzigd.
In 2021 zal er niet veel veranderen aan de mkb-winstvrijstelling in tegenstelling tot de voorafgaande jaren. Het percentage van 14% wat van de winst af wordt getrokken zal hetzelfde blijven. Hou wel rekening met de volgende wijziging. In plaats van een maximaal aftrektarief van 46% mag een zzp’er vanaf het jaar 2121 slechts 43% aftrekken. Hoe dit percentage dit na 2021 en in de verdere toekomst zal ontwikkelen is nog niet geheel duidelijk. Meer duidelijkheid over de mkb-winstvrijstelling en eventuele aanpassingen worden gedurende het jaar kenbaar gemaakt door de Belastingdienst.
Veelgestelde vragen:
De mkb-winstvrijstelling voor zzp’ers kan makkelijk en snel berekend worden door de verzekeraar door te kijken naar een optelsom van alle betaalde facturen en door daar de zakelijke kosten vanaf te trekken. Ook de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek mogen worden doorgevoerd.
Een zzp’er die een onderneming gaat starten hoeft zelf geen zorg te dragen voor het regelen van de aanvraag van de mkb-winstvrijstelling. De mkb-winstvrijstelling wordt namelijk automatisch door de Belastingdienst toegevoegd en kan eenvoudig terug worden gevonden op de aangifte inkomstenbelasting.
De mkb-winstvrijstelling kan worden omschreven als een percentage van de winst die de onderneming behaald heeft dat jaar. De hoogte van de mkb-winstvrijstelling bedraagt 14% van de totale winst, welke eerst met de ondernemersaftrek verminderd moet worden.
Het doel van de mkb-winstvrijstelling is het verlagen van de fiscale winst van de zzp’er waardoor er minder belasting betaald moet worden. Een bedrijf die minder winst maakt betaalt dan ook minder belasting. De vrijstelling is niet verstandig in dat geval.
Onafhankelijke adviseurs helpen je graag met het berekenen van de mkb-winstvrijstelling en andere aftrekposten waar je mogelijk gebruik van kunt maken. Ontdek op die manier hoeveel belasting je dient te betalen over jouw inkomen, rekening houdend met de beschikbare voordelen voor zzp'ers en andere ondernemers.