Book holder
Home
Blog
Wel of geen BIG-registratie?
Home
Blog
Wel of geen BIG-registratie?

Wel of geen BIG-registratie?

Joyce van Vliet
Gewijzigd, 24 augustus 2022
Door Joyce van Vliet
Gewijzigd, 24 augustus 2022

Zou je dolgraag in de zorg actief willen zijn als ondernemer? Dan is het zaak om vooraf meerdere checks en dergelijke uit te voeren. Eén van deze checks heeft betrekking op de BIG-registratie.


 

article-hero
Dienst
Welke dienst zoek je?

Wat is een BIG-registratie?

Een BIG-registratie is een registratie in het BIG-register. Deze registratie geeft aan dat je kennis van zaken hebt én dat je bepaalde handelingen uit mag voeren. Indien je een registratie in het BIG-register hebt, geeft dit het volgende aan:

 • Deze registratie geeft aan dat je een diploma van een erkende beroepsopleiding hebt
 • Deze registratie geeft aan dat je je werk zonder enige beperkingen kunt doen

Op het moment dat je in het BIG-register opgenomen staat, kunnen patiënten je op zoeken in het BIG-register. Dit is niet iets dat alleen patiënten doen, maar ook potentiële werkgevers. Voordat werkgevers met je in zee gaan, checken ze of je wel een BIG-registratie hebt.

 

Wanneer moet je je registreren in het BIG-register?

Of je je voor de BIG-registratie aan moet melden, is afhankelijk van het beroep dat je uitvoert. In de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) staan 11 titels benoemd waarvoor je sowieso een BIG-register nodig hebt. Het gaat hierbij om de volgende 11 beschermede titels:

 • Arts
 • Tandarts
 • Apotheker
 • Psychotherapeut
 • Fysiotherapeut
 • Verpleegkundige
 • Verloskundige
 • Gezondheidszorgpsycholoog
 • Physician assistent
 • Orthopedagoog-generalist
 • Klinisch technoloog

Let bovendien goed op: het is ook goed mogelijk dat er sprake van is tijdelijk beschermde titels. Op het moment van schrijven is dat het geval bij een geregistreerd-mondhygiënist en een bachelor medisch hulpverlener.
 

Hoe kun je je registreren in het BIG-register?

Draag je één van de 11 beschermde titels? Dan ben je verplicht om je te registreren in het BIG-register. Dit doe je via deze link. Log in met je DigiD en doorloop de stappen.

 

BIG-registratienummer laten zien

Nadat je je in het BIG-register hebt geregistreerd, ben je verplicht om je BIG-registratienummer te laten zien. Dit moet je bijvoorbeeld doen in mails die je beroepsmatig verstuurt. Ook op je eigen website of op de website van je opdrachtgever moet je BIG-registratienummer weergegeven worden.

Voor een ieder is het mogelijk om het BIG-register in te zien. In je Mijn-BIG-register kun je zelf je eigen registratie en BIG-registratienummer te vinden. Is het nou zo dat je geen eigen website hebt en ook beroepsmatig geen mails verstuurt? Zolang je naam en beroep nog nergens vermeld staan, is het niet verplicht om je BIG-registratienummer te delen.
 

Herregistreren

De wet schrijft voor dat je je elke vijf jaar moet herregistreren in het BIG-register. Door deze herregistratie laat je zien dat je nog steeds voldoet aan de eisen die aan je beroep worden gesteld. Om daaraan te voldoen, is het uiteraard wel zaak om werkervaring op te doen en/of om speciale scholing te volgen. Het is zo dat voor elk beroep andere eisenworden gesteld. 
 

Maatregel of beroepsverbod

Indien je je niet aan de regels hebt gehouden, kan de tuchtrechter een maatregel opleggen. Dit betekent dat je mogelijk een waarschuwing of een boete krijgt, maar het kan ook zo zijn dat je niet meer in de zorg mag werken.
 

Als je een ernstig misdrijf hebt gepleegd, kun je een beroepsverbod krijgen. Met dit verbod mag je niet meer in de zorg werken.  

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?