Book holder
Home
Blog
Welke verzekeringen heb je nodig als consultant of adviseur?
Home
Blog
Welke verzekeringen heb je nodig als consultant of adviseur?

Welke verzekeringen heb je nodig als consultant of adviseur?

Joyce van Vliet
Gewijzigd, 11 oktober 2022
Door Joyce van Vliet
Gewijzigd, 11 oktober 2022

De verzekeringen die je nodig hebt als consultant of adviseur zijn een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Lees hier meer in dit artikel.

article-hero
Online consultant verzekeringen
Consultant verzekering
alt
In 2 minuten heb jij je polis binnen
5/5
blue-tick
Doe het lekker zelf
blue-tick
Maak het op maat
blue-tick
Dagelijks opzegbaar

Als zelfstandig consultant kun je altijd tegen bepaalde problemen aanlopen. Om deze problemen op voorhand al te tackelen, is het zaak om de juiste verzekeringen af te sluiten.
 

☂️Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Eén van de verzekeringen die absoluut niet mag ontbreken, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Met deze verzekering bescherm je jezelf en je onderneming tegen mogelijke geleden zuivere financiële schade als gevolg van een beroepsfout.

Dankzij de beroepsaansprakelijkheidsverzekering geniet je van een uitgebreide dekking bij een klacht/claim van je opdrachtgever.


 

☂️Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een andere verzekering die je als consultant af zou moeten sluiten, is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). 

Dit is niet alleen van toepassing op een consultant/adviseur, maar eigenlijk op elke ondernemer. 

Zodra je niet meer in staat bent om te werken, biedt de arbeidsongeschiktheidsverzekering uitkomst. 

De verzekering dekt de inkomsten die je misloopt in geval van een langdurige ziekte of ongeval. 

Je kunt ook kiezen voor een AOV die je vaste lasten dekt. Dan weet je zeker dat je jouw levensstijl kunt behouden, ook als je arbeidsongeschikt raakt.


 

☂️Lijfrenteverzekering

Een andere optie die je hebt, is om een lijfrenteverzekering af te sluiten. Met zo’n verzekering bouw je op een belastingvriendelijke manier je pensioen op. 


 

Verzekeringen voor personeel

💡Heb je met je consultantbedrijf als personeel in dienst genomen? Dan zou je uiteraard meerdere verzekeringen voor je personeel af moeten sluiten. Eén van de beste tips is om naar een verzuimverzekering te kijken. Hiermee dek je jezelf in tegen de vervelende gevolgen van een langdurige verzuimmelding.
 

Je hebt ook een werkgeversaansprakelijkheidsverzekering nodig. Dit is onderdeel van je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee wordt je gedekt voor fysieke of materiële schade aan je personeel tijdens werktijd. Deze verzekering dekt ook schade aan derde partijen die door jou of je personeel is veroorzaakt. 


 

☔Zekere voor het onzekere nemen

Als consultant neem je veelal een belangrijke rol in. Je voorziet een bedrijf bijvoorbeeld van advies of je raadt bepaalde dingen aan. Je adviezen pakken echter niet altijd goed uit. 

😨Heb je bijvoorbeeld aan je klant geadviseerd om een bepaald systeem te implementeren en blijkt dat dit absoluut niet het juiste systeem is? Dan kun je hier vanuit je klant een claim voor binnenkrijgen. 

Tegen een dergelijke claim ben je met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering goed beschermd. Het afsluiten van deze verzekering is dan ook pure noodzaak voor een consultant.


 

💁Hoe bescherm jij jezelf tegen beroepsfouten als consultant/adviseur?

Om jezelf tegen beroepsfouten te beschermen, is het zaak om zoveel mogelijk kennis op te doen. Spijker je kennis voortdurend bij, verdiep je goed in de materie en geef alleen adviezen waar je 100% achterstaat. Door simpelweg goed werk te leveren, voorkom je het maken van beroepsfouten.
 

Verder is het advies om goede algemene voorwaarden op te stellen. Maak hiervoor geen gebruik van een online generator, maar schakel hier een bedrijfsjurist voor in.
 

Ook is het advies om vooraf duidelijke afspraken met de opdrachtgever te maken. Wat kan de opdrachtgever precies van je verwachten? Waar liggen je expertise? En wat verwacht je zelf vanuit de opdrachtgever? Door op voorhand duidelijke afspraken te maken, voorkom je ongewenst gedoe gedurende- of achteraf het project.
 

En tot slot zou je dus een beroepsaansprakelijkheidsverzekeringaf moeten sluiten. Op het moment dat je een claim aan je broek krijgt, ben je ontzettend blij dat je deze verzekering afgesloten hebt. Maak een vergelijking tussen de verschillende beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen en kijk uiteraard goed naar het maandelijkse tarief. Maar, dit tarief moet niet de basis vormen voor je keuze. Je keuze moet je uiteindelijk maken op basis van het totale plaatje.

 


 

0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?