Zoek je een autoverzekering voor zzp'ers? Afhankelijk van hoe je de auto gebruikt kun je een particuliere of een zakelijke autoverzekering afsluiten. In het eerste geval is het een verzekering die je ook als werknemer in loondienst kunt gebruiken, voor een eigen auto die je rijdt. Een zakelijke verzekering kent andere voorwaarden en je hebt dan de keuze uit een andere set met verzekeraars.
De manier waarop je gebruik maakt van de auto bepaalt of je een particuliere verzekering kunt gebruiken, of dat je een zakelijke autoverzekering voor zzp'ers nodig hebt. Wij geven je aan uit welke soorten verzekeringen je kunt kiezen en welke factoren van invloed zijn op de premie. Zorg er op die manier voor dat je een goede vergelijking kunt maken. En kom je daar zelf niet goed uit? Zoek een goede adviseur. Zij helpen je graag om alles op een rij te zetten, zodat je niets over het hoofd ziet.
Rijd je de auto als zzp'er vooral om naar klanten te gaan of bijeenkomsten te bezoeken? Als je daar alleen inzit of samen met iemand anders reist die jou daar niet voor betaalt kun je gebruik maken van een particuliere autoverzekering. Er is geen sprake van een zakelijk karakter van het gebruik van de auto. Je hoeft je geen zorgen te maken over de zakelijke ritten die je maakt, zelfs niet als die goed zijn voor 90 procent van alle kilometers die je met de auto rijdt. Indien je de auto privé hebt gekocht en je er op deze manier gebruik van maakt heb je daar geen zakelijke autoverzekering voor nodig.
Dat verandert als je de auto als zzp'er gebruikt om goederen of personen te vervoeren. Werk je als taxichauffeur, koerier of zorg je voor een andere vorm van betaald vervoer? In die gevallen is er wel sprake van een zakelijk karakter. Het maakt verzekeraars niet uit of je veel of weinig met de auto rijdt, in deze gevallen dien je daarvoor een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt heeft waarschijnlijk wel invloed op de premie die je betaalt. Met meer kilometers loop je meer risico op schade, waardoor je een hogere premie zal betalen.
De manier waarop je de auto rijdt en het type ritten dat je maakt bepaalt daarmee welke autoverzekering je als zzp'er af moet sluiten. Een zakelijke autoverzekering is over het algemeen duurder dan een particuliere autoverzekering. Besluit je een particuliere polis af te sluiten, terwijl je de auto voor zakelijke doeleinden zoals personen- en goederenvervoer gebruikt? Als een verzekeraar dat ontdekt ben je niet gedekt voor schade. Bovendien kan een verzekeraar melding doen van fraude, waardoor de verzekering opgezegd kan worden en je in een register met fraudeplegers terecht komt.
Zowel met een particuliere als met een zakelijke autoverzekering voor zzp'ers heb je de keuze uit drie soorten dekkingen. Wij zetten ze voor je op een rij:
De goedkoopste autoverzekering voor zzp'ers. Je kiest voor dekking tegen de wettelijke aansprakelijkheid, die verplicht is voor iedereen die de openbare weg op wil. Schade die jij toebrengt aan anderen is gedekt, zowel letselschade als materiële schade. Schade aan jouw eigen auto is niet gedekt.
Een meer uitgebreide autoverzekering voor zzp'ers. Je kiest voor dekking tegen de wettelijke aansprakelijkheid, plus dekking voor schade aan jouw eigen auto die je niet zelf veroorzaakt. Je kunt denken aan schade door weersinvloeden of joyriding.
De meest uitgebreide autoverzekering voor zzp'ers. Je kiest voor dekking tegen de wettelijke aansprakelijkheid, schade aan jouw eigen auto die je niet zelf veroorzaakt en schade aan jouw eigen auto die je wel zelf veroorzaakt. Enige uitzondering is schade die je met opzet veroorzaakt.
Daarnaast heb je zowel met een particuliere als een zakelijke zzp autoverzekering de keuze uit een aantal aanvullende modules. Je kunt dan denken aan een schadeverzekering inzittenden, een ongevallenverzekering voor inzittenden, pechhulp of rechtsbijstand. Je hebt zowel met zakelijke verzekeringen als particuliere verzekeringen de kans om die modules af te sluiten, zodat je een verzekering op maat kunt samenstellen. Een adviseur kan je helpen om de risico’s in te schatten die jij loopt, zodat je daar je autoverzekering op af kunt stemmen.
De premie die je als zzp'er voor jouw autoverzekering betaalt is afhankelijk van een aantal factoren. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:
Met deze gegevens in de hand kun je jouw zzp autoverzekering berekenen, zodat je een goed beeld krijgt van de premie. Dat kun je doen voor een particuliere of zakelijke verzekering, afhankelijk van waar je naar op zoek bent. Houd er rekening mee dat je geen particuliere verzekering mag afsluiten als er sprake is van zakelijk gebruik zoals bij betaald personen- of goederenvervoer. Ga uit van de verzekering die je nodig hebt. En vind je het zelf lastig om daar een keuze uit te maken? Een onafhankelijk adviseur helpt je graag bij het in kaart brengen van jouw situatie en de zzp autoverzekering die je daarvoor kunt afsluiten. Twijfel dus niet om een adviseur in te schakelen.