Book holder
Home
Blog
Wat is de beste autoverzekering van 2022
Home
Blog
Wat is de beste autoverzekering van 2022

Wat is de beste autoverzekering van 2022

Joyce van Vliet
Gewijzigd, 29 september 2022
Door Joyce van Vliet
Gewijzigd, 29 september 2022

In deze review over autoverzekeringen vind ons oordeel voor alle drie de dekkingen: WA Autoverzekering, WA Casco Autoverzekering en WA Volledig Casco Autoverzekering. 

De beste autoverzekering van 2022
Inshared
alt
Als beste getest
5/5
blue-tick
Lage premie, top verzekerd
blue-tick
Snel online geregeld
blue-tick
Geven geld terug
Centraal beheer
alt
Bekend en vertrouwd
5/5
blue-tick
Passend vervangend vervoer
blue-tick
stel zelf samen
blue-tick
Krijg 3 jaar de aanschafprijs (WA+)
Allianz
alt
Lage premies
5/5
blue-tick
€0 Eigen Risico
blue-tick
24/7 Hulp & service
blue-tick
Vervangend vervoer
OHRA
alt
Goede dekking
5/5
blue-tick
OHRA App
blue-tick
Hulpdienst 24/7 paraat
blue-tick
Tot 82% no-claimkorting
FBTO
alt
Vertrouwd en scherpe premie
5/5
blue-tick
Optie module keuze herstelbedrijf
blue-tick
Eigen alarmcentrale 24/7
blue-tick
Optie inzittenden verzekering

Als je van het openbare wegennet gebruik maakt, moet je auto verzekerd zijn. Deze verplichting geldt in ons land én in andere Europese landen. Als je een andere auto hebt gekocht, moet je daarom op zoek naar een geschikte autoverzekering gaan.

Bij het uitkiezen van een autoverzekering zijn er tal van aandachtspunten. Belangrijk hierbij is dat je je auto als uitgangspunt neemt. Je auto heeft een bepaalde waarde en is een bepaald aantal jaren oud; op basis daarvan moet je op zoek gaan naar de beste autoverzekering. Maar, hierbij moet je ook nog naar je persoonlijke voorkeuren kijken.
 

🏛Tussen welke soorten autoverzekeringen kun je kiezen?

Al sinds jaar en dag kun je uit drie soorten autoverzekeringen kiezen. Of beter gezegd: uit drie soorten dekkingen. Elke dekking heeft zo zijn eigen kenmerken en zijn eigen voorwaarden. Het gaat hierbij om de volgende drie dekkingen:
 

 • WA autoverzekering. Als bezitter van een auto ben je verplicht om een WA autoverzekering af te sluiten. Bij deze verzekering ben je verzekerd tegen schade die je aan een andere auto aanricht. Rijd je per ongeluk met je auto tegen een geparkeerde auto aan? Dan is de schade aan de andere auto met deze verzekering gedekt. De schade aan je eigen auto is echter niet gedekt.
 • WA beperkt Casco. Een WA beperkt Casco is de overtreffende trap van een WA autoverzekering. Met deze verzekering ben je ook verzekerd tegen schade die je aan andere auto’s aanricht, maar óók tegen schade aan je eigen auto die niet door jezelf veroorzaakt is. Je kunt hierbij denken aan schade ten gevolgen van een brand of diefstal.

 

WA volledig Casco. De WA volledig Casco verzekering is de meest uitgebreide verzekering. Deze verzekering wordt ook wel een allrisk autoverzekering genoemd; dit betekent dat alle mogelijke schades met deze verzekering gedekt zijn. Je kunt hierbij denken aan schade door eigen schuld aan andere auto’s, maar ook aan je eigen auto. Verder is je auto verzekering tegen brand, natuurschade, een aanrijding met loslopende dieren en diefstal/inbraak.


Wat is voor jouw auto de juiste autoverzekering?

Dat je uit drie dekkingen kunt kiezen, stelt je in staat om een goede vergelijking te maken. Het stelt je ook in staat om de autoverzekering uit te kiezen die perfect op je auto aansluit. Daarbij moet je, volgens experts, naar twee belangrijke punten kijken:
 

 • De waarde van je auto. Als je een dure auto hebt, kun je niet om een WA volledig casco verzekering heen. Mocht je een dure auto willen verzekeren, is dit sowieso iets dat door alle verzekeringsmaatschappij geëist wordt. Bij een goedkope auto kun je beter voor een WA autoverzekering kiezen. Dit is de meest basic verzekering en is daardoor de goedkoopste autoverzekering.
 • De leeftijd van je auto. De leeftijd én waarde van je auto gaan hand in hand met elkaar. Als je een gloednieuwe auto hebt, ligt de waarde van de auto hoog. Je komt daardoor direct bij een WA volledig casco autoverzekering uit. Als je auto tussen de 6 en 10 jaar oud is, kies je beter voor een WA beperkt casco verzekering. En voor auto’s ouder dan 10 jaar is een WA autoverzekering de beste optie.


 

🏛De beste autoverzekeringen

Een nieuwe autoverzekering uitkiezen is een helse klus. Het is iets dat je niet dagelijks doet en het is ook iets waarbij je op tal van punten moet letten. Zo moet je goed naar bovenstaande punten kijken, maar ook naar je eigen voorkeuren.
 

Graag helpen wij je met het uitkiezen van de beste autoverzekering. Dat doen we door de beste autoverzekeringen van dit moment met je te delen. Wij hebben zelf niet deze test uitgevoerd, aangezien dit al gedaan is door het onderzoeksbureau Moneyview. Dit onderzoeksbureau heeft alle verzekeringen op meerdere punten beoordeeld en vervolgens de beste autoverzekering aangewezen.


 

🏛Beste WA autoverzekeringen

Heb je een oudere auto? Dan is de keuze voor een WA autoverzekering de beste keuze. Dit is de meest basic verzekering, waardoor je zo min mogelijk geld aan deze verzekering kwijt bent.
 

Als je een WA autoverzekering af wilt sluiten, heb je heel veel keuze. Elke verzekeringsmaatschappij biedt namelijk wel een standaard WA autoverzekering aan. Het team van Moneyview is dus alvast op zoek gegaan naar de beste aanbieders. Hieronder vind je de uitkomsten van dit onderzoek.
 

Beste WA autoverzekering – op basis van de voorwaarden

Voor het onderzoek heeft Moneyview de voorwaarden van alle WA autoverzekeringen naast elkaar gelegd. Hieruit bleek al snel dat A.S.R., Hema en InShared de beste WA autoverzekeringen aanbieden.

 

Dit is op zich niet heel verwonderlijk. Deze drie partijen scoorden in het afgelopen jaar ook al de hoogste punten op dit gebied. De drie WA autoverzekeringen van deze aanbieders zijn qua voorwaarden gewoonweg geweldig:
 

 • A.S.R.: deze aanbieder onderscheidt zich door de uitgebreide hulpverleningen in Nederland én in het buitenland. Ook hanteert A.S.R. brede ‘regels’ wat betreft de acceptatie.
 • HEMA: opvallend is dat HEMA de ruimste aanvullende dekkingen aanbiedt. Ook bij HEMA geldt dat de ruime acceptatie en hulpverlening prima zijn.
 • InShared: bij deze verzekeringsmaatschappij valt met name de bonusmalusregeling op. Dankzij j deze regeling profiteer je van een nóg lager tarief als je geen schade rijdt.


 

🏷️Beste WA autoverzekering – op basis van de prijs

Voor de prijs gebruiken wij de website Goedkoopsteautoverzekering.net, deze website publiceert maandelijks de laagste premies. Daaruit is onderstaande top 3 naar voren gekomen:
 

 • Centraal beheer: Centraal beheer is één van de beste aanbieders van goedkope WA autoverzekeringen. Zeker als je auto uiterst geschikt voor zo’n verzekering is, zit je bij Centraalbeheer als gegoten. 
 • FBTO: ook voor FBTO geldt dat deze maatschappij scherpe tarieven hanteert. D
 • Vereniging Eigen Huis: als je lid bij de Vereniging Eigen Huis bent, kun je heel voordelig een WA autoverzekering afsluiten. Het lastige is alleen dat dit lage tarief enkel en alleen voor leden geldt.

 

Bij het samenstellen van deze lijst is uitsluitend naar het prijskaartje gekeken. Dit betekent dat de voorwaarden en dergelijke buiten beschouwing zijn gelaten.
 

Is het verstandig om je alleen op het prijskaartje te richten? Dat ligt er maar net aan. Als je weet dat je een goede bestuurder bent, is het vooral van belang om zo min mogelijk geld te betalen. De kans dat je een claim in moet dienen, is immers vrij klein als je een goede chauffeur bent. 


 

🏛Beste WA beperkt casco autoverzekeringen

Heb je een auto die 6 tot 10 jaar oud is? Dan is het verstandig om voor een WA beperkt casco autoverzekering te kiezen. In de lijst van dekkingen is dit de middelste dekking; het is hierdoor in veel gevallen een prima keuze.
 

Beste WA beperkt casco autoverzekering – op basis van de voorwaarden

Ook in het aanbod van beperkt casco verzekeringen is Moneyview op zoek naar de beste aanbieders gegaan. Op basis van de voorwaarden is men bij deze drie aanbieders uitgekomen:
 

 • ABN Amro: bij ABN Amro valt met name de ruime nieuwwaarderegeling op. Zelfs als je auto al wat jaartjes oud is, kun je bij bijvoorbeeld een total loss claim nog de nieuwwaarde terugkrijgen.
 • HEMA: voor het eerst scoort HEMA bij deze uitverkiezing de volle score. Deze firma biedt een autoverzekering beperkt casco met prima voorwaarden aan. Met name de hulpverlening in binnen- en buitenland is bij HEMA heel goed geregeld.
 • InShared: InShared is qua voorwaarden erg vergelijkbaar met HEMA. Net zoals HEMA en ABN Amro scoort ook InShared de volle punten.

 


🏷️Beste WA beperkt casco autoverzekering – op basis van de prijs

Vind je het maandelijkse tarief belangrijker dan de voorwaarden? Dan kun je volgens de test van Moneyview het beste voor één van onderstaande drie aanbieders kiezen:

 

 • ABN Amro: de WA beperkt casco autoverzekering van ABM Amro scoort op alle punten de volledige score. Ook op het gebied van prijs dus, terwijl je hierboven al hebt kunnen lezen dat dit ook op het gebied van voorwaarden het geval is.
 • ANWB: als je lid bij de ANWB bent, kun je heel voordelig een WA beperkt casco autoverzekering afsluiten. Moneyview voegt hier nog aan toe dat de voorwaarden bij ANWB ook erg goed zijn.
 • SNS: SNS scoort ook de volle punten op het gebied van het tarief. Dit is al voor het derde jaar op rij overigens. Uit deze eretitels blijkt in ieder geval dat SNS een goede WA beperkt casco autoverzekering tegen een scherpe prijs aanbiedt.

 

🏛Beste WA volledig casco autoverzekeringen

Als je een nieuwe(re) auto koopt, kun je niet om een WA volledig casco autoverzekering heen. Met zo’n all risk autoverzekering is je auto tegen alle mogelijke gevaren en schadeposten verzekerd. Precies hetgeen dat je wilt als je een nieuwe(re) auto hebt.


 

Beste WA volledig casco autoverzekering – op basis van de voorwaarden

In het onderzoek heeft Moneyview haar pijlen ook op de Volledig Casco verzekering gericht. Net zoals bij de andere dekkingen heeft Moneyview twee lijstjes samengesteld: één op basis van de voorwaarden en één op basis van de prijs. De lijst op basis van voorwaarden is als volgt:
 

 • A.S.R.: net zoals bij de WA autoverzekering scoort A.S.R. de volle score. Bij deze aanbieder geniet je van de beste voorwaarden en van een prima service. Het is overigens voor het eerst dat de verzekering van A.S.R. de volle score krijgt.
 • HEMA: ook voor HEMA geldt dat deze verzekering voor het eerst de volle punten krijgt. Bij deze voorwaarden valt onder meer de dekking bij diefstal op. HEMA eist bijvoorbeeld niet dat je extra beveiligingssystemen voor je auto aanschaft of regelt.
 • InShared: De all risk autoverzekering van InShared wordt al jaren goed beoordeeld. Dit is onder meer te danken aan de ruime nieuwwaarderegeling en het feit dat je geen extra beveiligingsmaatregelen hoeft te treffen. 


 

🏷️Beste WA volledig casco autoverzekering – op basis van de prijs

Een WA volledig casco autoverzekering gaat altijd gepaard met een relatief hoog tarief. Maar, hier bestaan uiteraard wel de nodige gradaties in. Dat blijkt in ieder geval uit de drie beste/voordeligste aanbieders van een WA volledig casco autoverzekering:

 

 • Centraal beheer: de WA volledig casco autoverzekering van Centraal beheer is één van de voordeligste. En is volgens Goedkoopsteautoverzekering.net in 2022 het goedkoopste
 • Allianz: de autoverzekering van Allianz is een nieuwe binnenkomer in de top 3 van Moneyview. Dat deze autoverzekering zo goed scoort, is aan de scherpe tarieven te danken. Bovendien kun je deze verzekering makkelijk online afsluiten.
 • ANWB: de Veilig Rijden autoverzekering van ANWB is de goedkoopste als je netjes rijdt. Het tarief van de verzekering wordt namelijk gebaseerd op het rijgedrag. Uniek!

🏛Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Kun je alle verzekeringen en verzekeringsmaatschappijen nog uit elkaar halen? In dit artikel heb je 6 top 3 lijstjes voorbij zien komen, evenals heel veel nuttige informatie.
 

Om tot de juiste autoverzekering te komen, zijn er meerdere punten waar je op moet letten. Zo moet je dus goed naar de leeftijd en waarde van je auto kijken. Het is echter ook van groot belang om goed naar de voorwaarden van de verzekering te kijken. Het is niet voor niets dat Moneyview hier een aparte rubriek voor gemaakt heeft. Ga bijvoorbeeld na hoe het met de nieuwwaarderegeling, hulpverlening en aanverwante voorwaarden geregeld is.
 

Ga ook goed na of je op één of andere manier extra korting kunt bedingen. Bij meerdere verzekeringsmaatschappijen doe je dit door een app te downloaden. Zeker als je dan ook nog netjes rijgedrag vertoont, ontvang je mogelijk nog een extra korting.
 

Tot slot is het verstandig om elk jaar over te stappen. Echt elk jaar? Ja, als je elk jaar van de laagste premie wilt genieten wel. Door over te stappen, ontvang je elk jaar weer scherpe aanbiedingen op je autoverzekering. Alle verzekeringsmaatschappijen willen je maar al te graag als nieuwe klant binnenhalen.
 

Ben je echter heel tevreden met de voorwaarden? Dan kun je je afvragen of je wel móet overstappen. Probeer voor jezelf de juiste balans van prijs-voorwaarden te vinden!

Samenvatting
Welke dekking kies je
Beste WA Autoverzekering
Beste WA Casco Autoverzekering
Beste Allrisk Autoverzekering
Waarop letten
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?