WP_Post Object
(
  [ID] => 12007
  [post_author] => 1
  [post_date] => 2021-04-21 10:27:00
  [post_date_gmt] => 2021-04-21 08:27:00
  [post_content] => 

[ez-toc] De gevolgen van de uitbraak van het COVID-19 coronavirus in ons land zijn groot. Dit zal uiteraard niemand ontgaan zijn. Het virus heeft ervoor gezorgd dat vrijwel het hele land tot stilstand is gekomen. Een groot aantal evenementen zijn afgelast en vakanties geannuleerd. Alle onderwijsinstellingen en horecagelegenheden zijn dicht en veel bedrijven, instanties en overheden hebben hun deuren moeten sluiten. De gevolgen van de uitbraak van het coronavirus is uiteraard ook voor zzp’ers zeer groot. Veel zelfstandigen zonder personeel lopen grote financiële schade op en wacht een onzeker tijd.

 

Gevolgen coronavirus op de economie

Niemand kan een gerichte inschatting maken hoe groot de gevolgen zullen zijn van de snelle verspreiding van het coronavirus. Daarnaast is er geen mens die een voorspelling durft te doen hoe lang dit virus voor overlast zal zorgen. Naast de onzekerheid met betrekking tot de gezondheidsrisico's van het virus heeft dit onzichtbare gevaar ook een enorme impact op de economie. Veel bedrijven worden direct getroffen en zien hun omzet vrijwel volledig verdampen. Het ziet er dan ook naar uit dat een economische bloeiperiode abrupt is afgebroken en plaats heeft moeten maken voor een directe recessie. 

Opdrachten als zzp’er mislopen als gevolg van de verspreiding van het coronavirus  

Vrijwel iedere zzp’er ziet opdrachten mislopen of gecanceld worden als directe gevolg van de verspreiding van het coronavirus. Dit komt uiteraard omdat bedrijven gesloten zijn of er in deze onzekere periode voor kiezen om opdrachten zelf uit te voeren of dit te laten uitvoeren door het vaste personeel. In dat geval zijn zzp’ers uiteraard als eerste “het kind van de rekening”.   

Ook van de “andere kant” is niet veel te verwachten. Het is nu al duidelijk te merken dat de particuliere klant een hand op de knip houdt en zich beperkt tot het doen van noodzakelijke aankopen. Dit is uiteraard voelbaar voor zzp’ers die zich richten op deze sectoren.

Daarnaast bestaat er een praktisch probleem bij zzp’ers die bijvoorbeeld als kapper, schoonheidsspecialist, masseur of als pedicure werkzaam zijn. Het RIVM (het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft immers dringend geadviseerd om sociale contacten tot het minimum te beperken en hierbij een afstand van 1,5 tot elkaar te houden om de kans op besmetting van het virus zoveel mogelijk te beperken. Hierdoor is het voor deze uitvoerende zzp’ers vrijwel onmogelijk om hun werkzaamheden goed uit te voeren. 

Tot slot kunnen stagnaties in de toeleveringsketens een rol spelen bij een eventueel verlies aan inkomsten van zzp’ers. De transportlijnen vanuit vele landen zijn bijna volledig tot stilstand gekomen. Het gevolg is dat de aanvoer van voorraden stil is komen te liggen wat uiteraard voor een flinke stagnatie zorgt in het bedrijfsproces. 

Financiële noodmaatregelen voor zzp’ers

Het kabinet heeft inmiddels een pakket van financiële noodmaatregelen ter beschikking gesteld voor ondernemers die getroffen zijn door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. De komende maanden worden tientallen miljarden uitgetrokken om bedrijven en zelfstandigen (zzp’ers) overeind te houden. Bij de presentatie van de plannen werd aangegeven dat er budgettaire ruimte is om deze ondersteuning een langere tijd vol te kunnen houden. 

Het noodpakket bevat de volgende maatregelen:

De regering geeft aan “te doen wat nodig is omdat uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen.” Tevens werd er aangeven dat dit waarschijnlijk niet de laatste maatregelen zullen zijn en er steeds meer aanpassingen zullen komen als de situatie hierom vraagt om banen te behouden en de economie te ondersteunen. De maatregelen worden dan ook goed ontvangen omdat veel zzp’ers vrezen voor de onzekere toekomst. Niemand weet immers hoe groot de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus exact zullen zijn.

 

[post_title] => Gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor zzp’ers [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => gevolgen-corona-zzp [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2021-04-21 10:27:00 [post_modified_gmt] => 2021-04-21 08:27:00 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://www.boekhouder.nl/gevolgen-corona-zzp/ [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw )
Vind boekhouder
Lees het laatste nieuws
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Lees dan het blog van Boekhouder.nl!
Bekend van
Gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor zzp’ers
De gevolgen van de uitbraak van het COVID-19 coronavirus in ons land zijn groot. Dit zal uiteraard...
8 maanden geleden
Lees meer
Het belang van een prettige werkplek
Behoor je tot de groep zzp’ers die veel vanuit huis werken, dan kan het best zijn dat je...
8 maanden geleden
Lees meer
5 Manieren om jouw zzp-carrière te saboteren
Als zzp’er kun je erg succesvol worden maar als je bepaalde fouten maakt dan kun je jouw...
8 maanden geleden
Lees meer
Het belang van SEO voor zzp’ers
Elke zzp’er beseft dat een stevige website, blog of webshop van essentieel belang is om het...
8 maanden geleden
Lees meer
5 redenen waarom zzp’er zijn niet leuk is
Zzp’er worden is een keus waar veel mensen erg blij van worden, maar zoals elke levenskeus heeft...
8 maanden geleden
Lees meer
Hoe krijg je opdrachten als beginnende zzp’er
Het grootste probleem voor veel startende ondernemers is dat ze nog geen klussen hebben om uit te...
8 maanden geleden
Lees meer
5 tips voor het huren van kantoorruimte in 2021
De zoektocht naar een kantoorruimte, iedere ondernemer krijgt ermee te maken. Je zult denken; er is...
8 maanden geleden
Lees meer
Kan een zzp’er een eigenhuis kopen en zo ja, wat zijn dan de voorwaarden?
Om je als ZZP’er te informeren over wat er allemaal mogelijk is om een woning te kopen, is...
8 maanden geleden
Lees meer
Artikelen van wereldklasse, wekelijks bezorgd.

  Abonnement impliceert instemming met ons privacybeleid