Book holder
Home
Blog
Boekhoudprogramma's trends, automatisering en kosten
Home
Blog
Boekhoudprogramma's trends, automatisering en kosten

Boekhoudprogramma's trends, automatisering en kosten

Gewijzigd, 11 februari 2022
Gewijzigd, 11 februari 2022
article-hero

De manier waarop we onze boekhouding doen verschilt tegenwoordig aanzienlijk ten opzichte van vroeger. Verschillende oorzaken liggen daarvan aan de basis. In het bijzonder de evolutie die boekhoudprogramma’s door de jaren heen hebben doorgemaakt heeft ervoor gezorgd dat onze boekhouding op een veel efficiëntere manier kan worden uitgevoerd. Die evolutie staat overigens ook tegenwoordig niet stil, in tegendeel. Er blijven steeds weer nieuwe boekhoudprogramma trends ontstaan welke ervoor zorgen dat voldoen aan onze administratieve verplichtingen nog eenvoudiger wordt. Wil je hier nu graag meer over te weten komen? Lees dan vooral snel verder! 

Automatische verwerking van je documenten

Misschien wel één van de belangrijkste boekhoudprogramma trends die we de voorbije jaren hebben zien ontstaan is de automatische verwerking van zoveel mogelijk documenten. Het begon in eerste instantie met de eigen verkoopfacturen waarover je beschikt. Zowel eventuele bonnetjes als facturen konden eenvoudig en veelal ook automatisch in de software worden geïmplementeerd zodat ze meteen verwerkt kunnen worden in de actuele cijfers. Tegenwoordig is het zo dat veel boekhoudprogramma’s ook over een bankkoppeling beschikken. Hierdoor kunnen ook betalingen die worden uitgevoerd meteen verwerkt worden. In het bijzonder in combinatie met de opkomst van instant bankoverboekingen heeft dit ervoor gezorgd dat je altijd een goed, actueel beeld hebt van de financiële stand van zaken met betrekking tot jouw onderneming. 

Niet alleen de eigen documenten en banktransacties kunnen automatisch worden verwerkt in je boekhoudprogramma. Dat geldt eveneens voor bijvoorbeeld de facturen van je leveranciers. De manier waarop dit gebeurt is afhankelijk van het boekhoudprogramma in kwestie waar je gebruik van maakt. In ieder geval beschik je op deze manier altijd over een perfecte digitale back-up van alle documenten die relevant zijn voor de boekhouding van jouw bedrijf. 

Hoe machine learning je nog meer inzichten verschaft 

Tijdens boekhoudprogramma’s vergelijken zal je kunnen vaststellen dat steeds meer software ook over machine learning beschikt. In eerste instantie lijkt dit misschien enigszins een tool te zijn die is ontsnapt uit een science-fiction film, maar in de praktijk blijkt veelal dat deze een indrukwekkende meerwaarde met zich meebrengt. Het toepassen van slimme software op jouw administratie maakt het in de praktijk immers mogelijk om onder meer een voorspellend vermogen te creëren. Bovendien slaagt de software er op deze manier eveneens in om vreemde transacties onder de aandacht te brengen. Dit alles leidt niet alleen tot een veel efficiëntere boekhouding, daarnaast kan je perfect prognoses maken en is het mogelijk om het risico op fouten drastisch te verminderen. 

Je boekhouding regelen in de cloud 

De overstap naar boekhoudprogramma’s in de cloud is reeds enkele jaren geleden in gang gezet. Dit is één van de grootste boekhoudprogramma trends van de voorbije jaren. Daar waar de toepassing vroeger lokaal moest worden gehost door het bedrijf in kwestie is dat tegenwoordig niet langer het geval. Het boekhoudprogramma bevindt zich op een (sterk beveiligde) server van het bedrijf dat ze uitgeeft en beheert en dat brengt ongelofelijk veel interessante voordelen met zich mee. In eerste instantie heb je op vlak van beveiliging helemaal niets meer om naar om te kijken. De beveiliging van de applicatie is namelijk geheel in handen van de uitgevende partij. 

Bovenstaande is nog niet alles. Misschien wel het belangrijkste voordeel dat cloud boekhouden met zich meebrengt heeft te maken met het feit dat ze overal en altijd beschikbaar is. Niet zelden is het dan ook zo dat ondernemers tegenwoordig onderweg toegang moeten hebben tot bepaalde data in verband met hun boekhouding. Vroeger was dat allesbehalve makkelijk, maar tegenwoordig is dat door cloud boekhouden geen enkel probleem meer. 

Boekhouding met vreemde valuta’s

De wereld is meer open dan ooit tevoren… althans op digitaal gebied. Voor heel wat ondernemingen geldt dat ze hun producten of diensten niet alleen verkopen of aanbieden in Nederland of bij uitbreiding in de eurozone. Dit heeft ervoor gezorgd dat de behoeften aan een boekhoudprogramma die ondersteuning biedt voor vreemde valuta’s alleen maar groter is geworden. Ook dit is één van de boekhoudprogramma trends die we tegenwoordig doorgaans kunnen vaststellen.  Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat boekhoudprogramma’s die aan deze eis tegemoet kunnen komen. Ben jij ook op zoek naar een programma die ondersteuning biedt voor vreemde valuta’s? Dan kan je deze eis (net als vele anderen overigens) instellen als filter in onze boekhoudprogramma vergelijker.

Automatische koppeling met de bank waar je gebruik van maakt

Het afpunten van de facturen die door je klanten werden betaald is een karwei welke in de praktijk behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen. Toch was het zo dat je vroeger eigenlijk niet anders kon. Tegenwoordig kunnen we vaststellen dat er daar toch enigszins verandering in is gekomen. Voor heel wat boekhoudprogramma’s geldt namelijk dat ze beschikken over een zogenaamde bankenkoppeling. Deze koppeling maakt het mogelijk om automatisch ontvangen betalingen in te lezen in de software. 

Ook dit is één van de boekhoudprogramma trends die het leven van de ondernemer merkelijk eenvoudiger heeft gemaakt. Een dergelijke koppeling zorgt er niet alleen voor dat je niet langer handmatig betaalde facturen hoeft af te punten, daarnaast is het ook nog eens zo dat je altijd over een geheel actueel beeld beschikt van de betalingen van je klanten. Eventuele wanbetalingen kunnen op deze manier op de meest efficiënte wijze worden opgevolgd. Het spreekt voor zich dat de cashflow van je onderneming in de praktijk ook alleen maar ten goede komt. 

Met welke kosten moet je rekening houden voor je boekhoudprogramma?

Nog steeds is het zo dat boekhoudprogramma’s over de reputatie beschikken een vrij stevige kostprijs te hebben. Wanneer we tegenwoordig de kosten van boekhoudprogramma’s vergelijken kunnen we alleen maar vaststellen dat, dat eigenlijk best goed meevalt. In vergelijking met vroeger geldt tegenwoordig ook dat de kosten niet in één keer dienen te worden betaald. Doorgaans is het dan ook zo dat er wordt gewerkt met een licentie waar maandelijkse kosten voor worden aangerekend. De hoogte van deze kosten is uiteraard afhankelijk van het type boekhoudprogramma die je gaat gebruiken. Het uitvoeren van een vergelijking kan op dit vlak dan ook zeer interessant zijn. 

Online boekhouden en besparen op tijd 

Eén van de belangrijkste boekhoudprogramma trends die zich reeds een behoorlijke tijd aftekent heeft betrekking tot online boekhouden. Enkele jaren geleden was het nog zo dat er binnen zowat elke onderneming gebruik werd gemaakt van een boekhoudprogramma welke lokaal op een computer werd geïnstalleerd. Vaak was het zo dat deze programma’s precies deden wat er van werd verwacht, maar toch waren er enkele nadelen aan verbonden. Zo waren de mogelijkheden veelal relatief beperkt en moest je zelf instaan voor heel wat verschillende zaken zoals bijvoorbeeld het updaten van het programma, het beveiligen van het systeem waar de software op stond, etc. De keuze voor online boekhouden zorgt ervoor dat dit allemaal een stuk eenvoudiger kan verlopen. Niet in het minst zorgt de keuze voor online boekhouden ervoor dat je heel wat tijd kan besparen als ondernemer. Wil je hier graag meer over te weten komen? Dan moet je zeker even verder lezen!

Wat verstaan we onder online boekhouden?

Voor online boekhouden geldt zoals de naam reeds laat vermoeden dat je de boekhouding van je onderneming niet langer doet door gebruik te maken van een lokaal gehost programma. Je hoeft dus het boekhoudprogramma niet langer op je eigen systeem te plaatsen. Het feit dat deze wordt gehost door een derde partij brengt verschillende interessante voordelen met zich mee. Denk hierbij aan: 

 1. De derde partij is verantwoordelijk voor het online houden van het programma;
 2. De beveiliging van je boekhouding is de verantwoordelijkheid van de onderneming waarbij ze wordt gehost en dus niet die van jou;
 3. Een technisch probleem met jouw computer maakt de boekhouding niet onbereikbaar;

Het updaten van het boekhoudprogramma waar je vroeger gebruik van maakte zorgde ervoor dat mensen veelal met de handen in het haar kwamen te zitten. Dit zorgde niet alleen voor frustraties, daarnaast ging er daardoor ook heel wat tijd verloren. Door te kiezen voor online boekhouden behoort dit definitief tot het verleden. Wil jij ook graag een goed beeld krijgen van de online boekhoudprogramma’s die er bestaan? Vergeet dan zeker niet om gebruik te maken van onze boekhoudprogramma vergelijker. Deze wijst je meteen de weg naar een geschikt programma! 

Hoe kan online boekhouden je helpen om tijd te besparen?

De keuze voor online boekhouden kan je op verschillende vlakken heel wat tijd besparen. Wanneer je gebruik maakt van onze boekhoudprogramma vergelijker zal je onder meer kunnen vaststellen dat er door verschillende programma’s koppelingen worden aangeboden. Het kan hierbij gaan om:

 1. Koppelingen met allerhande systemen of grote e-commercebedrijven;
 2. Koppelingen met verschillende banken;

Voor al deze koppelingen geldt dat ze een belangrijk gedeelte van de administratie van je onderneming kunnen automatiseren. Voor de koppelingen met bepaalde e-commercesystemen of -bedrijven geldt bijvoorbeeld dat ze het mogelijk maken om voor orders automatisch facturen aan te maken. Hierdoor kan je niet alleen veel tijd besparen, maar kunnen ook fouten op een efficiënte manier worden voorkomen. Dat is echter nog niet alles. 

Eén van de belangrijkste boekhoudprogramma trends van de voorbije jaren is terug te vinden in het feit dat er ook koppelingen worden aangeboden met banken. Het controleren van betalingen kost menig aantal ondernemingen handenvol tijd. Door dit proces te automatiseren zal je kunnen vaststellen dat je deze tijd op een efficiënte manier kan uitsparen. Bovendien heb je op deze manier ook altijd een actueel beeld van de cashflow waar je bedrijf over beschikt. 

Ook de efficiëntie van online boekhouden helpt je tijd te besparen

Voor heel wat boekhoudprogramma trends geldt dat ze de focus leggen op het verbeteren van de efficiëntie. Hoe beter de efficiëntie, hoe meer tijd er kan worden bespaard. Dat spreekt voor zich. Indien je gebruik gaat maken van een online boekhoudprogramma betekent dat in de praktijk onder meer dat je alle informatie slechts één keer dient in te geven. Nieuwe data kan bovendien waar je, je ook bevindt meteen in het programma worden opgenomen. Ook dat is een significant verschil in vergelijking met boekhoudkundige software die lokaal op de computer wordt gehost. Aanpassingen dienen daarbij in principe altijd lokaal te gebeuren. 

De keuze voor online boekhouden zorgt er in de praktijk uiteraard eveneens voor dat je over de mogelijkheid komt te beschikken om met meerdere personen samen aan de boekhouding te werken. Dit geldt bijvoorbeeld niet alleen voor jou als eigenaar van de onderneming, maar ook voor een mogelijke accountant of boekhouder, een administratief verantwoordelijke, etc. Het niet langer eerst aan elkaar moeten doorgeven van bepaalde data, maar het meteen kunnen invoeren van die data in de software zorgt ervoor dat er werkelijk heel wat tijd kan worden uitgespaard. Bovendien verkleint dit uiteraard het risico op fouten en wordt er op deze manier voor gezorgd dat ook het risico op het vergeten invoeren van bepaalde data danig kan worden ingeperkt. 

Nog meer mogelijkheden om tijd te besparen

Bij online boekhoudprogramma’s vergelijken zal je kunnen vaststellen dat er nog heel wat meer mogelijkheden worden aangeboden om tijd te besparen met het in orde brengen en houden van je boekhouding. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor software die over verschillende handige functies beschikt. Het gaat hierbij dan concreet onder meer om het volgende:

 • Scan & herken;
 • Elektrische IB/Vpb aangifte;
 • Projectmanagement;
 • Voorraadbeheer;
 • CRM systeem;
 • Rittenregistratie;

Al deze verschillende functies voorkomen onder meer dat je genoodzaakt bent om gebruik te maken van meerdere verschillende programma’s. Vroeger was het zo dat men hier eigenlijk niet van onderuit kon. Tegenwoordig bundelen online boekhoudprogramma’s heel wat verschillende functies in één enkel knap stukje software waardoor dit probleem zich niet langer stelt. Zijn er één of meerdere functies waar jouw boekhoudprogramma ook met zekerheid over dient te beschikken? Dan is het altijd interessant om gebruik te maken van onze handige boekhoudprogramma vergelijker. Door het instellen van een aantal eenvoudige filters zal je namelijk kunnen vaststellen dat je meteen dat ene online boekhoudprogramma kan vinden dat perfect al je verwachtingen zal weten in te lossen. Zo zorg ook jij ervoor dat jouw boekhouding efficiënter wordt dan ooit tevoren!

Online boekhouden en koppelingen

Bijzonder veel ondernemers zijn de voorbije jaren overgestapt op online boekhouden. Hier zijn verschillende voordelen aan verbonden. Eén van de voordelen van deze vorm van boekhouden heeft betrekking tot het feit dat er koppelingen voorzien kunnen worden met verschillende grote online partijen of systemen. Deze koppelingen zorgen ervoor dat het regelen van je boekhouding nog eenvoudiger wordt. Dat is het gevolg van het feit dat een significant gedeelte van je boekhouding kan worden geautomatiseerd. Op deze manier voorkom je dat je heel wat data manueel moet gaan invoeren. Wil jij ook graag meer ontdekken over de koppelingen waar je op kan rekenen bij online boekhouden? Dan vertelt de informatie op deze pagina je daar alles over. 

Op welke koppelingen kan je rekenen bij online boekhouden?

De exacte koppelingen die worden aangeboden bij online boekhouden kunnen uiteraard verschillen afhankelijk van de boekhoudsoftware waar gebruik van wordt gemaakt. Wanneer het voor jou van belang is dat je boekhoudsoftware over een specifieke koppeling beschikt is het altijd interessant om gebruik te maken van de Boekhouder.nl vergelijker. Deze vergelijker maakt het mogelijk om boekhoudsoftware te zoeken door het instellen van verschillende filters. Ook het aangeven van een specifieke koppeling die is vereist behoort hierbij tot de mogelijkheden. Enkele voorbeelden van koppelingen die tot de mogelijkheden behoren zijn het volgende:

 • Bol.com;
 • CVV Shop;
 • Lightspeed;
 • Magento;
 • Woocommerce;
 • Mijnwebwinkel;

De bovenstaande voorbeelden van systemen of webwinkels spreken uiteraard bij heel wat mensen tot de verbeelding. We hoeven dan ook niet te benadrukken dat heel wat bedrijven gebaat kunnen zijn bij ondersteuning voor één of meerdere van deze koppelingen door hun boekhoudprogramma. Geldt dat ook voor jou? Dan zal je kunnen vaststellen dat onze eenvoudige vergelijker je op een zeer efficiënte manier de weg kan wijzen. 

Welke voordelen zijn er verbonden aan de aanwezigheid van deze koppelingen?

Voor heel wat mensen en ondernemingen geldt dat ze tegenwoordig tijdens de zoektocht naar hun boekhoudprogramma vereisen dat er één of meerdere koppelingen bij aanwezig zijn. Dat is ook niet meer dan logisch. Wanneer je gebruik maakt van een platform of een partij die bijvoorbeeld in de hierboven terug te vinden lijst is opgenomen zal je immers kunnen vaststellen dat de aanwezigheid van een koppeling een niet onbelangrijke meerwaarde kan betekenen. Dat niet zomaar omwille van één, maar wel omwille van verschillende redenen. Denk hierbij concreet aan:

 1. Je dient niet langer alle data manueel in te voeren in je boekhoudprogramma;
 2. Er kan bijzonder veel tijd worden uitgespaard door automatisering;
 3. Het risico op het maken van fouten wordt beduidend kleiner;
 4. Er kan gewoon veel efficiënter worden gewerkt;

Het manueel moeten voeren van (een groot deel van) je boekhouding zorgt er in de praktijk voor dat je hiervoor ongelofelijk veel tijd en moeite dient te voorzien. Dat is tijd die ondernemers bij voorkeur gebruiken om hun bedrijf verder uit te bouwen of in ieder geval om te doen wat ze echt goed kunnen. De vele voordelen die zijn verbonden aan boekhoudprogramma’s met koppeling zorgen er in ieder geval voor dat ze tegenwoordig ongelofelijk populair zijn. Wil jij ook graag gebruik kunnen maken van een dergelijk programma? Dan wijst onze vergelijker je graag de weg! 

Welke mogelijkheden bieden boekhoudprogramma’s met koppelingen precies?

Ondertussen hebben we de voordelen reeds op een rijtje gezet voor wat boekhoudprogramma’s met koppelingen betreft. Je zal je echter ongetwijfeld ook afvragen welke mogelijkheden de aanwezigheid van deze koppelingen nu precies met zich meebrengen. Dat is best wel wat. We zetten de belangrijkste alvast even voor jou op een rijtje. 

In eerste instantie is het zo dat een koppeling tussen bijvoorbeeld Magento of Lightspeed of één van de andere platformen en je webwinkel ervoor zorgt dat de data niet langer door jou manueel moet worden ingevoerd in je boekhoudprogramma. De exacte mogelijkheden waar je op dit vlak op kan rekenen zijn uiteraard sterk afhankelijk van de software in kwestie. In het merendeel van de gevallen is het echter zo dat er voor orders die binnenkomen automatisch ook een (pro-forma) factuur kan worden aangemaakt. Hierdoor hoef jij de factuur niet manueel aan te maken terwijl ook de klant niet langer dan strikt vereist moet wachten op zijn of haar factuur. 

Bovenstaand voordeel is er reeds één die zeer mooi meegenomen is. Echter is er nog meer. Gebruikmaken van een boekhoudprogramma met koppelingen zorgt er immers voor dat je ook altijd over een actueel beeld beschikt van de financiën van je onderneming. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat was het vroeger zeker niet. Toen moest alle data manueel overgezet worden. Wanneer de ondernemer er dan voor koos om de facturatie even uit te stellen gaf dat een niet volledig correct actueel beeld van de actuele financiële situatie. Dit behoort dus tot het verleden wanneer je de keuze maakt om gebruik te maken van een boekhoudprogramma met koppeling.

Ook bankkoppelingen behoren tot de mogelijkheden

Niet alleen koppelingen met verschillende systemen of andere grote e-commercebedrijven behoren tegenwoordig tot de mogelijkheden bij online boekhouden. Wanneer je gebruik maakt van onze boekhoudprogramma vergelijker zal je kunnen vaststellen dat er ook verschillende koppelingen worden aangeboden met banken. Ook voor deze bankkoppelingen geldt dat ze het leven van de ondernemer een behoorlijk stuk eenvoudiger kunnen maken. Voor heel wat bedrijven geldt dat ze behoorlijk wat facturen uitschrijven of verkopen doen. Voor elke factuur of verkoop dient een betaling te worden uitgevoerd. Wanneer al deze betalingen dan manueel dienen te worden afgepunt kan daar uiteraard behoorlijk wat tijd in gaan zitten. Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma met bankkoppeling kan daar verandering in worden gebracht. 

Eén ding mag in ieder geval duidelijk zijn, de aanwezigheid van bepaalde koppelingen bij online boekhoudprogramma’s zorgt ervoor dat je boekhouding op een nog efficiëntere manier kan worden gevoerd in vergelijking met vroeger. Dit is overigens slechts één van de vele voordelen waar je op kan rekenen met betrekking tot online boekhouden. Ben jij ook op zoek naar een nieuw boekhoudprogramma om gebruik van te maken? Dan is het zonder meer een aanrader om je even te verdiepen in onze handige boekhoudprogramma vergelijker.

Vind je deze informatie nuttig?
1
0
Dienst
Welke dienst zoek je?