Book holder
Home
Blog
Een op elf zzp’ers fraudeerde bij belastingaangifte
Home
Blog
Een op elf zzp’ers fraudeerde bij belastingaangifte

Een op elf zzp’ers fraudeerde bij belastingaangifte

Frank Breukelman
Gewijzigd, 11 maart 2024
Door Frank Breukelman
Gewijzigd, 11 maart 2024

Vanaf deze maand is het weer mogelijk om belastingaangifte te doen. Voor veel zzp’ers is dit een spannende periode: ‘Heb ik genoeg opzij gezet om de inkomstenbelasting te kunnen betalen?’

Een deel van de zelfstandigen neemt het daarbij niet zo nauw met de regels. Uit onderzoek van financeplatform Boekhouder.nl blijkt namelijk dat liefst een op de elf zzp’ers in het verleden weleens fraudeerde bij de aangifte inkomstenbelasting.


 

 

 

 

Van de 400 ondervraagde zzp’ers antwoordde negen procent ‘ja’ op de stelling ‘Ik heb weleens bewust een factuur niet opgegeven bij de belastingaangifte’. Nog eens twaalf procent geeft aan dit niet (meer) zeker te weten. Dat maakt dus dat minder dan acht op de tien zelfstandigen met zekerheid kan zeggen nooit (bewust) gefraudeerd te hebben. “Een zorgelijke conclusie, maar ergens ook wel begrijpelijk met in het achterhoofd dat liefst een op de vier zzp’ers financiële zorgen heeft”, aldus de onderzoekers van Boekhouder.nl.

 

Kwart zzp’ers heeft geen zakelijke rekening

Problematisch is verder dat een kwart van de zzp’ers hun inkomsten op een privérekening ontvangt, zo blijkt uit het onderzoek van Boekhouder.nl. Een zakelijke rekeningis weliswaar niet verplicht, maar diverse banken hebben wel als voorwaarde dat je een privérekening niet zakelijk mag gebruiken. Bovenal zorgt dit volgens de onderzoekers van Boekhouder.nl voor vermenging van zakelijke en privé-inkomsten en uitgaven, waardoor je weinig overzicht hebt. Zeker bij een gebrekkige administratie is het op die manier moeilijk om zakelijke transacties terug te vinden en correct op te geven bij de belastingaangifte.

 

Boekhouding steeds eenvoudiger

Door de komst van online boekhoudprogramma’s en boekhoudapps wordt het bijhouden van de boekhouding steeds eenvoudiger. Niet voor niets doet bijna de helft van de zzp’ers de boekhouding zelf. Desondanks waarschuwt Boekhouder.nl met name startende zzp’ers voor het risico op fouten die kunnen leiden tot boetes of gemiste fiscale voordelen. “De praktische kant van het boekhouden wordt je door software grotendeels uit handen genomen. Daardoor krijgt de boekhouder steeds meer een adviserende rol, die voor veel zelfstandigen nog altijd erg waardevol kan zijn.’

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?