Book holder

Kom ik in aanmerking voor een lening zzp

Lening nodig als zzp'er? Lees hier alls over de zzp lening

Gewijzigd, 27 juli 2022
Leenbedrag
Selecteer leenbedrag
€ 150 000
vector
vector

Aanbieders ZZP leningen

Looptijd maanden (* Indicatie)

1
2
SwishFund
0,8*
BridgeFund
1%*
Qeld
1,25%*
Kan ik als zzp'er een lening krijgen/ aanvragen?

Kom ik in aanmerking voor een lening zzp

Een lening zzp aanvragen kan wanneer je er financieel niet goed voorstaat bij de start van je onderneming. Ook wanneer je al langere tijd als ZZP'er werkt kun je een lening aanvragen. Er zijn echter wel een aantal eisen waar je aan moet voldoen voor een lening zzp aanvraag. Zo is het prettig als jij je financiële situatie goed in kaart hebt zodat de aanvraag voor een lening zzp snel kan worden aangevraagd. Ook is het raadzaam om rekening te houden met de wisselende rentes. Het kan namelijk in een korte tijd flink oplopen waardoor je ontzettend veel geld kwijt bent. 

Bij de aanvraag van een lening zzp is het goed om in kaart te brengen waarom je een lening aan wil vragen. Zit je in de financiële problemen of wil je de lening gebruiken om te groeien? Bij financiële problemen biedt de Kamer van Koophandel namelijk diverse mogelijkheden om je hierbij te helpen.

Een zzp lening als starter aanvragen
Er zijn meerdere mogelijkheden om als starter een lening aan te vragen. Wanneer je geen jaarcijfers kunt laten zien en een BKR-registratie hebt kan het zijn dat banken geen lening zzp verstrekken. In dat geval zijn er nog alternatieve manieren om toch aan een lening te komen. 

Zo zijn er meerdere bedrijven waar je een lening kunt aanvragen waar ze kijken naar kwartaalcijfers. Ook kun je via het UWV in aanmerking komen voor een starterskrediet. In veel gevallen is het noodzakelijk dat je een ondernemersplan kunt laten zien en is het handig als je goed kunt uitleggen waar je het geld voor wil gaan gebruiken.

Als zzp'er een huis kopen
Voor wie een huis wil kopen weet dat er veel bij komt kijken. Vaak is een hypotheek eerder gegeven aan iemand met een vast contract omdat die standaard elke maand een vast salaris krijgt. Hierdoor neemt de bank dus een kleiner risico dan met een ondernemer. Toch zijn er mogelijkheden om als ZZP'er een huis te kopen. 

Waar voor ondernemers eerst de regel was dat je minstens 3 jaar als ondernemers moet hebben gewerkt is dat tegenwoordig niet meer zo. Als startende ondernemer kun je zelfs al in aanmerking komen voor een hypotheek. Er kan dan worden gekeken naar het inkomen uit loondienst van voorgaande jaren. Ook wanneer je samen met een partner een huis gaat kopen worden die inkomsten ook meegerekend. Vanaf 1 jaar als ondernemer maak je al een goede kans om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Je dient wel rekening te houden met een aantal punten. 

Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken in welke branche je werkt, hoe hoog je huidige vasten lasten en je toekomstige vasten lasten zullen zijn, hoe het bedrijf zich ontwikkeld en wordt er gekeken naar de verwachtingen van je bedrijf in de toekomst.

Verschil bij hypotheek aanvraag tussen loondienst en lening zzp
Een lening zzp of een hypotheek aanvraag verloopt voor een ondernemer iets anders dan voor iemand in loondienst. Zo kunnen mensen in loondienst eenvoudig via internet berekenen wat hun maximale hypotheek gaat zijn waar dat bij een ZZP'er wat lastiger te berekenen is. Daarom is het aan te raden om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur om alles goed door te spreken. 

Steeds meer banken en bedrijven richten zich op ondernemers en daarom zijn er steeds meer mogelijkheden. Dit is ook niet zo gek aangezien het aantal ondernemers in Nederland flink aan het groeien is. Een van de voorwaarden voor het aanvragen van een hypotheek als ZZP'er is dat je een inkomensverklaring kunt laten zien. Deze inkomensverklaring kun je via een speciaal bureau aanvragen. Lees in degids hypotheek voor zzp'ersmeer over dit onderwerp.

Lening in het buitenland zzp aanvragen
Als ZZP'er kun je ook een lening aanvragen wanneer jouw bedrijf in het buitenland is gevestigd. Zo zijn er bijvoorbeeld veel dochterondernemingen van bekende Nederlandse banken die in het buitenland zijn gevestigd. Daar kun je terecht om de financiering rond te krijgen. 

Het kan ook voorkomen dat de eis is dat het bedrijf dat in het buitenland is gevestigd wel een Nederlands vestigingsadres heeft. Net als bij alle zakelijke leningen dien je rekening te houden met bijkomende kosten zoals de afsluitprovisie, de rente en in sommige gevallen betaal je extra geld om vroegtijdig af te lossen. Dit verschilt per bank en per kredietverstrekker. 

Lees daarom goed de kleine lettertjes voordat je in zee gaat met een kredietverstrekker. Ook het verschil in rente kan je honderden euro's schelen. Daarnaast hebben sommige aanbieders aantrekkelijke deals waar je geen afsluitkosten hoeft te betalen.

Kan ik een zzp lening auto aanvragen
Als ondernemer kun je in veel gevallen een lening zzp aanvragen. Het bedrag van zo'n lening staat na akkoord direct op je rekening. Hierdoor kun je dus in één keer een grote uitgave doen. Deze uitgave kun je gebruiken voor de aanschaf van een auto of je kunt een auto gaan leasen als ZZP'er. 

Het leasen van een auto als ZZP'er heeft vele voordelen omdat je hier in veel gevallen geen eigen geld in hoeft te brengen. Daarnaast is zijn de rente en de afschrijvingskosten fiscaal aftrekbaar wat het extra aantrekkelijk maakt. Voor extra vrijheid kun je zelf schuiven met het maandbedrag dat je aflost. Door een berekening te maken kun je zien voor welk bedrag je per maand al een auto kunt leasen van de zaak. Wil jij meer weten over financial lease als zzp'er? Lees dan deze financial lease gids

Een lening zzp voor groeimogelijkheden
De aanvraag van een lening zzp voor ondernemers kan zorgen voor groeimogelijkheden of kan je helpen om een goede start te maken. Welke reden je ook hebt om een lening aan te vragen, er zijn veel mogelijkheden. Zowel voor de startende ondernemers als de ondernemer die al een aantal jaar bezig is. 

Houd er rekening mee dat in veel gevallen je de juiste documenten aan moet leveren en moet kunnen aantonen dat je er financieel goed voorstaat voor je een lening kunt krijgen. Gelukkig zijn er een aantal bedrijven die je ook kunnen helpen zonder deze papieren. Dit biedt vooral de startende ondernemer veel mogelijkheden. Je zal merken dat je als starter meer mogelijkheden hebt tot het verkrijgen van een hypotheek, het kopen of leasen van een auto of het krijgen van een lening zzp voor de zaak.

Gemeente lening zzp aanvragen als gift
Het is in bepaalde gevallen mogelijk om een lening zzp aan te vragen via de gemeente en deze als gift te ontvangen. Je komt hiervoor in aanmerking als je een oudere zelfstandige bent met een niet-levensvatbaar bedrijf. Hier wordt gekeken naar het eigen vermogen en aan de hand daarvan wordt er gekeken of het een gift is of een lening. 

Ook voor ondernemers met tijdelijke financiële problemen kunnen in aanmerking komen voor een gift wanneer het eigen vermogen lager ligt dan 204.000. Startende ondernemers met een bijstandsuitkering kunnen een starterskrediet aanvragen net zoals startende ondernemers met een WW-uitkering. Wanneer je niet in aanmerking komt voor een lening of een gift dan kun je altijd nog beroep doen op je vrienden of familie. Ook zijn er vaak intern veel aanpassingen mogelijk waardoor je op langere termijn veel kosten kunt besparen.

Kom ik in aanmerking voor een persoonlijke lening als ZZP'er?
Een persoonlijke lening aanvragen voor ZZP'ers is mogelijk. Deze lening kun je vervolgens gebruiken voor de aanschaf van een auto of voor de verbouwing van je woning. Om in aanmerking te komen voor een persoonlijke lening als ondernemer wordt er wel verwacht dat je een inkomstenopgave kunt laten zien. Deze kan worden opgevraagd bij de belastingdienst aan de hand van de aangifte inkomstenbelasting. 

Aan de hand van die informatie wordt er gekeken wat de hoogte van de lening is en of je in aanmerking komt voor de lening. Wanneer de lening akkoord is krijg je het bedrag in een keer op je rekening waardoor je dus een grote uitgave kunt doen. 

Wanneer je het geld hebt ontvangen dien je dit ook weer in de afgesproken termijnen terug te betalen met daarbovenop de rente. Andere voorwaarden voor je onderneming zijn dat je bedrijf economisch actief moet zijn en je dient 28 jaar of ouder te zijn in de meeste gevallen.

Hoe werkt de afbetaling lening zzp
Na het afsluiten van een zakelijke lening heb je afgesproken hoeveel je per maand weer gaat terugbetalen. Je betaal een deel van de lening terug met daarbij de rente. Vaak betaal je in het begin meer terug dan aan tegen het einde omdat je in het begin meer rente betaald. Het bedrag per maand hangt af van de lening die je hebt afgesloten, de doorlooptijd en de rente. 

Ook kun je vervroegd aflossen waardoor je sneller van je lening af bent. Bij sommige aanbieder kun je dit kosteloos doen en bij andere betaal je hier een bedrag voor. Bij het afsluiten van een zakelijke rekening kun je de afsluitkosten in mindering brengen evenals de rente die je betaalt over je lening. De rente wordt namelijk gezien als zakelijke kosten door de Belastingdienst. Hierdoor betaal je uiteindelijk alleen het geleende bedrag. Daarom kan een zakelijke lening in zo'n geval aantrekkelijker zijn dan een persoonlijke lening aanvragen als ZZP'er.

Vind je deze informatie nuttig?
Samenvatting
Een zzp lening als starter aanvragen
Als zzp'er een huis kopen
Lening in het buitenland zzp aanvragen
zzp lening auto aanvragen
Gemeente lening zzp aanvragen
Persoonlijke lening als ZZP'er
Hoe werkt de afbetaling lening zzp
4899
0