Vind boekhouder
2 weeks geleden
Voorbeeld factuur voor zzp’ers: zorg voor deze 4 onderdelen

Een voorbeeld factuur voor zzp’ers gebruiken om zelf niets over het hoofd te zien? Een handige manier om snel aan een professionele factuur te werken, waarmee je bovendien voldoet aan de eisen die er gelden. De Belastingdienst stelt een aantal elementen verplicht. Daarnaast kun je een paar tips uit de praktijk gebruiken, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat klanten jouw factuur zo snel mogelijk voldoen.

Op een zzp factuur template mogen een aantal belangrijke onderdelen niet ontbreken. Wij zetten ze voor je op een rij, zodat je aan de hand van zo’n voorbeeld zelf voor een factuur kunt zorgen die je aan klanten kunt versturen.

Voorbeeld factuur: belangrijke onderdelen

Een voorbeeld factuur voor zzp’ers is niet compleet zonder jouw bedrijfsnaam en logo. Zorg daarnaast voor de verplichte onderdelen vanuit de Belastingdienst, jouw rekeningnummer, het factuurnummer en voldoende witruimte.

 • Bedrijfsnaam en logo op de factuur
 • Verplichte onderdelen door de Belastingdienst
 • Rekeningnummer en factuurnummer
 • Zoveel mogelijk witruimte

Bedrijfsnaam en logo op de factuur

Een factuur moet een aantal verplichte gegevens bevatten, maar moet ook als zodanig herkenbaar zijn voor klanten. Het moet meteen duidelijk zijn dat het gaat om een factuur en dat die afkomstig is van jouw bedrijf. Het is de enige manier om een klant aan te sporen tot een vlotte betaling.

Het is daarom belangrijk om de factuur op te maken in de huisstijl van jouw bedrijf. Gebruik je de kleuren blauw en zwart op de website en in je logo? Voer dat ook door in het ontwerp van de factuur. Het is voor een klant dan meteen duidelijk dat het gaat om jouw factuur, waarmee je de kans op een vlotte betaling een stuk groter maakt.

Onderdeel van de huisstijl is natuurlijk het logo zelf. Zorg linksboven of rechtsboven op de factuur voor jouw logo. Dat zorgt met name bij vaste klanten voor een stukje herkenning, waarmee je vertrouwen kunt uitstralen. Bovendien is het een manier waarop je de factuur professionele kunt laten ogen, waardoor klanten die serieuzer nemen.

Verplichte onderdelen door de Belastingdienst

Er is sprake van een aantal verplichte onderdelen op de factuur. Zorg ervoor dat die elementen netjes aanwezig zijn, voordat je de factuur verstuurt aan een klant. Je voorkomt daarmee dat de Belastingdienst je op de vingers tikt op het moment dat jouw administratie gecontroleerd wordt.

Rekeningnummer en factuurnummer

Op de factuur dien je duidelijk jouw rekeningnummer en het factuurnummer te vermelden. Het factuurnummer is verplicht vanuit de Belastingdienst en je rekeningnummer maakt een vlotte betaling van het factuurbedrag mogelijk.

Goede voorbeelden van zzp facturen laten bovendien zien hoe je jouw rekeningnummer het best kunt presenteren. Vermeld het nummer als NL00BANK 01234 56789 in plaats van NL00BANK0123456789. Het lijkt een klein verschil, maar de eerste schrijfwijze maakt het voor klanten makkelijker om jouw rekeningnummer te lezen en over te nemen op het moment dat ze de betaling doen. Het voorkomt fouten met het rekeningnummer, zodat je het risico op een verkeerde betaling een stuk kleiner maakt.

Reserveer onder het totaalbedrag op de factuur voldoende ruimte om zowel het rekeningnummer als het factuurnummer nog een keer te presenteren. Gebruik bijvoorbeeld de volgende tekst:

Gelieve het factuurbedrag over te maken op rekeningnummer NL00BANK 01234 56789 onder vermelding van factuurnummer 20XX.XXX.

Uiteraard kun je het factuurnummer dan vervangen door het jaartal met daarachter het nummer van de factuur. Op die manier is goed duidelijk naar welke rekening de klant het totaalbedrag kan overmaken, onder vermelding van het juiste factuurnummer. Je maakt het de klant makkelijk, net als jezelf op het moment dat je de betalingen moet verwerken en je die koppelt aan de verkoopfactuur.

Zoveel mogelijk witruimte

Het is in algemene zin een goed idee om zoveel mogelijk witruimte op de factuur te reserveren. Het is iets dat je veel terug zal zien op de factuur voorbeelden van zzp’ers. De witruimte op de factuur maakt het geheel overzichtelijk en laat de factuur rustiger ogen. Dat komt de prettige benadering ten goede en legt de nadruk op de belangrijke onderdelen.

Pas op het moment dat je veel witruimte gebruikt krijgt de informatie die je presenteert de ruimte om voldoende op te vallen. Vergelijk het met een drukke winkelstraat waar je niet goed weet waar je moet kijken, in vergelijking tot een verder donkere bioscoopzaal waar het scherm het enige is dat opvalt. Maak van je factuur een witte bioscoopzaal, waarin de zwarte letters waar het om gaat zo goed mogelijk opvallen en alle aandacht krijgen.

Voorbeeld factuur voor zzp’ers

Met een voorbeeld factuur voor zzp’ers maak je het jezelf makkelijker om een factuur op te stellen die aan de eisen voldoet en handige tips en trucs kent. Gebruik de slimme inzichten van ervaren zelfstandigen, waarmee ze zorgen voor facturen die snel betaald worden. Duidelijkheid, vertrouwen en voldoende aandacht voor de belangrijke informatie zijn daarbij heel belangrijk.

Kom je er zelf niet goed uit aan de hand van een factuur voorbeeld of heb je specifieke vragen over de facturen en de opmaak daarvan? Onafhankelijke adviseurs vertellen je er graag meer over. Neem contact op, dan helpen ze je de beste factuur op te stellen die je kunt versturen aan jouw klanten.

Vind je deze informatie nuttig?

  Vertel ons waarom, en wat wij eventueel kunnen verbeteren.
  guest
  0 Opmerkingen
  Inline terugkoppelingen
  Bekijk alle reacties
  Artikelen van wereldklasse, wekelijks bezorgd.

   Abonnement impliceert instemming met ons privacybeleid
   Laatste nieuws
   Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid
   Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet....
   Lees meer
   Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?
   Ben jij zzp’er? Dan weet je hoe belangrijk een goede internetverbinding is. Maar wanneer je op...
   Lees meer
   Gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor zzp’ers
   De gevolgen van de uitbraak van het COVID-19 coronavirus in ons land zijn groot. Dit zal uiteraard...
   Lees meer