Book holder
Home
Blog
Voordelen van een zakelijke rekening als zzp’er
Home
Blog
Voordelen van een zakelijke rekening als zzp’er

Voordelen van een zakelijke rekening als zzp’er

Gewijzigd, 23 februari 2022
Gewijzigd, 23 februari 2022
article-hero

[ez-toc]

De meeste startende zzp’ers gaan ervan uit dat het openen van een zakelijke bankrekening één van de eerste zaken zijn die ze moeten regelen. Alhoewel dit verre van waar is aangezien een zakelijke bankrekening niet verplicht is voor ondernemers als je maar een overzichtelijke werkwijze hanteert, is het zeker wel aan te raden om er eentje te openen. Maar wat zijn de voordelen waar je van kunt profiteren bij het openen van een zakelijke rekening als zzp’er? Je komt het allemaal te weten door hieronder verder te lezen.

Is een zakelijke rekening verplicht voor zzp’ers?

Wettelijk gezien ben je niet verplicht om een zakelijke bankrekening te openen als zzp’er voor je bedrijf. Je kunt ook gebruik maken van een extra privérekening, maar dit maakt het moeilijk om na te gaan of de inkomsten of uitgaven gerelateerd waren aan privé of zakelijke doeleinden. Er zijn verschillende redenen waarom het wel degelijk aan te raden is om een zakelijke rekening te openen. Het gaat hierbij voornamelijk om het scheiden van je privé en zakelijke uitgaven en inkomsten en de professionele indruk die je bij klanten achterlaat. Ook volgens de Belastingdienst is een zakelijke bankrekening niet verplicht, je hoeft enkel je administratie in orde te houden zodat deze overzichtelijk kan worden gepresenteerd indien daar om wordt gevraagd. Ook de bank stelt geen wettelijke eisen aan een zakelijke bankrekening, maar dit kan verschillen per bank.

Wil je meer weten over het openen van een zakelijke bankrekening? Via deze link kan je de diverse zakelijke rekeningen vergelijken.

 

Voordelen van een zakelijke rekening als zzp’er

Bij het openen van een zakelijke rekening voor uw onderneming kan je van een aantal voordelen profiteren, waaronder een overzichtelijke manier om inzicht te krijgen tot je zakelijke inkomsten en uitgaven maar ook de professionele indruk die je achterlaat bij de klant. De verschillende voordelen die aan het openen van een zakelijke rekening als zzp’er verbonden zijn, zijn als volgt:

 

Wat is een zakelijke rekening?

Als je een onderneming start wil je natuurlijk geld gaan verdienen. Voor die financiële transacties heb je een bankrekening nodig. Je hebt waarschijnlijk al een particuliere rekening, maar je kunt als ondernemer ook een zakelijke rekening openen. Het verschil tussen een zakelijke rekening en een particuliere rekening is dat een zakelijke rekening meer een grotere transacties kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld grotere bedragen overmaken, en betalingen in batches doen. Ook kun je met een zakelijk rekening iDeal betalingen en pinbetalingen accepteren, en kun je acceptgiro’s aanmaken. Als je een zakelijk rekening hebt staat niet jouw naam, maar op de naam van je bedrijf wat er wel zo professioneel uitziet. Hou er rekening mee dat je van de belastingdienst niet te veel vermogen op een zakelijke rekening mag hebben staan, en dat je het dus niet als buffer of spaarrekening gebruikt. Gebruikelijk is genoeg geld om de cashflow en de betalingen voor een half jaar te kunnen waarborgen.

Wat kost een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening openen heeft heel veel voordelen, maar het grote nadeel is dat een zakelijke rekening ook meer kosten met zich meebrengt. Op een zakelijk rekening vinden vaak meer transacties plaats dan op een particuliere rekening, en dus heeft de bank er meer werk aan. Dat is ook de reden dat de meeste banken het niet toestaan dat een particuliere rekening wordt gebruikt voor zakelijke transacties, dat kost ze namelijk geld.

Je betaalt bij een zakelijke rekening voor je bankpas en het internetbankieren, net als bij een particuliere rekening. Maar je betaalt ook voor elke transactie en handeling die de bank verricht, en die bedragen verschillen nogal per bank. Een zzp’er doet gemiddeld 160 transacties per jaar op zijn zakelijk rekening, wat gemiddeld bij de meeste banken €18,- per jaar kost.

 

Veelgestelde vragen:

Zijn er voordelen om een zakelijke rekening te openen bij je eigen bank?

Een zakelijke rekening te openen bij bank waar je als een privérekening hebt heeft als voordeel dat het aanvraagproces sneller gaat dan een rekening openen bij een andere bank. Ook is er geen wachttijd tussen het overboeken van geld van en naar je privérekening.

 

Zijn er voordelen om een zakelijke rekening te openen bij een andere bank?

Ook het openen van een zakelijk rekening bij een andere bank kan voordelen hebben. Een andere bank kan bijvoorbeeld scherpere tarieven bieden voor een zakelijke rekening of een speciale zakelijke rekening voor zzp’ers bieden.

 

Wat is het voordeel van een zakelijke spaarrekening?

Het voordeel van een zakelijke spaarrekening is dat je als bedrijf een buffer kunt hebben voor mindere tijden. Je kunt de spaarrekening alleen openen bij dezelfde bank als waar je een zakelijke rekening hebt, maar is gratis en dat je geen vermogensbelasting betaalt.

 

Voordelen van een zakelijke rekening bij online boekhouden

Als je je boekhouding doet met boekhoudsoftware, dan kun je beter een zakelijke rekening afsluiten. Je kunt namelijk eenvoudig een koppeling maken tussen de boekhoudsoftware en je bankrekening waardoor transacties en betalingen automatisch worden gedaan wat veel tijd scheelt.

 

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?