Book holder

Vergelijk

Gidsen

Actueel

Home
Zakelijke rekeningen
Home
Zakelijke rekeningen
bg-image

Vergelijk aanbieders van zakelijke rekeningen

Elke ondernemer heeft behoefte aan een eigen rekening. Jij als zzp’er of kleine ondernemer, maar zelfs multinationals en de Rijksoverheid hebben een zakelijke rekening. Zo zijn je zakelijke financiën goed gescheiden van je privéfinanciën en wordt je boekhouding dus stukken eenvoudiger. Een zakelijke rekening openen is ook héél eenvoudig en doe je in de meeste gevallen gewoon online. Maar dat wil niet zeggen dat je er zomaar een moet openen. Zo zijn er grote prijsverschillen tussen verschillende banken en aanbieders van zakelijke rekeningen. Daarom nemen we je mee in de overwegingen bij het openen van een zakelijke rekening. Hoe kies je een aanbieder en waar houd je rekening mee? Wij leggen het uit. Ook vergelijk je hier direct verschillende zakelijke rekeningen.

1.
ABN AMRO Basis voor Ondernemen
2.
ASN Betalen Zelfstandigen
3.
bunq EasyMoney Business
4.
Knab Starterspakket of Zakelijk
5.
N26 Business (Smart)
6.
ING Zakelijk
7.
Rabobank Zakelijk
8.
Regiobank MKB Rekening
9.
Revolut Free
10.
SNS Zakenrekening
11.
Triodos Internet Zaken Rekening
12.
Van Lanschot zakelijk
13.
Wise Business
green-box
green-box
green-box

Zakelijke rekening voor zzp’ers?

Als zzp’er open je in de meeste gevallen een normale zakelijke rekening. Wel hebben veel aanbieders speciale kortingen en regelingen voor zzp’ers en startende ondernemers. Vaak in de vorm van een tijdelijke korting. De vaste kosten van een zakelijke rekening kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Daar komen bij sommige aanbieders nog transactiekosten bovenop. Het loont dus, zeker voor zzp'ers en mkb-bedrijven, om goed te kijken naar de voorwaarden van een zakelijke rekening.

Welke banken bieden zakelijke rekeningen aan?

In Nederland bieden tientallen banken een zakelijke rekening aan. Sommige daarvan zijn heel breed ingestoken, voor bedrijven van diverse omvang. Andere zakelijke betaalpakketten richten zich juist specifiek op zzp’ers, kleine zelfstandigen of grotere mkb-bedrijven. In de meeste gevallen zijn extra rekeningen, betaalpassen en creditcards tegen meerkosten mogelijk. Bij een enkele zakelijke rekening zijn deze inclusief. Bedenk dus goed wat jij belangrijk vindt in een zakelijke rekening en neem dat mee in je keuze.

Met deze zakelijke rekening richt ABN AMRO zich specifiek op mkb-bedrijven. Ook verenigingen en stichtingen hebben aan een zakelijke rekening bij ABN AMRO een betaalpakket waarin veel maatwerk mogelijk is en veel service bij is inbegrepen. Omdat ABN AMRO een grote bank is die nog veel meer financiële producten aanbiedt, is een zakelijke rekening van deze bank met name interessant voor ondernemers die ook andere producten (willen) afnemen bij ABN. Denk aan kredieten en verzekeringen. Ook is een zakelijke rekening bij ABN AMRO relatief voordelig ten opzichte van een zakelijke rekening bij een andere grote bank.

Voordelen
Eerste half jaar gratis voor startende ondernemers
Creditcard mogelijk tegen extra kosten
Korting voor verenigingen op transactiekosten
Gratis koppeling met boekhoudpakket
Nadelen
Relatief hoge transactiekosten

Voor veel ondernemers tellen niet alleen de voorwaarden en cijfers. ASN is bij uitstek een duurzame bank, en ondernemers die dat belangrijk vinden, kiezen vaak voor een zakelijke rekening bij ASN Bank. Niet alleen daarom overigens, want de voorwaarden zijn ook prima. Met name voor startende ondernemers en zzp’ers. Zij betalen de eerste drie maanden niet voor hun zakelijke rekening bij ASN. Ook de maandelijkse kosten daarna zijn aan de lage kant. Transacties zijn gratis en ook beperkt tot duizend. Voor grotere ondernemingen is een zakelijke rekening bij ASN Bank minder geschikt.

Voordelen
Duizend gratis transacties per jaar
Duurzame bank
Creditcard mogelijk met extra kosten
Nadelen
Maximaal duizend transacties per jaar
Geen boekhoudkoppeling mogelijk

Deze innovatieve aanbieder van financiële diensten – een IT-bedrijf met bankvergunning, zoals ze zelf zeggen – biedt zzp’ers en mkb-bedrijven heel wat opties. bunq is bijzonder onafhankelijk, maar ook wat aan de prijzige kant. Daar staan een hoop interessante diensten en unieke producten tegenover. Bijvoorbeeld DUAL PIN, waarmee je twee rekeningen met twee pincodes aan één bankpas koppelt. Sowieso geeft een account bij bunq recht op 25 verschillende rekeningen.

Voordelen
Eenvoudig verschillende rekeningen beheren
Tot drie gratis betaalpassen
Gebruiksvriendelijke online omgeving
Nadelen
10 eurocent transactiekosten per transactie
Roodstaan niet mogelijk

Voor ondernemers heeft Knab twee pakketten: het starterspakket en Knab zakelijk. Deze zakelijke rekeningen zijn in principe identiek, alleen geldt voor het Starterspakket een korting van 50 procent in het eerste jaar. Voorwaarde is wel dat je als ondernemer korter dan 3 jaar staat ingeschreven bij de KvK. Kortom, een pakket voor recent gestarte ondernemers en zzp’ers. Ideaal voor ondernemers is ook dat je jaarlijks duizend gratis transacties krijgt.

Voordelen
Duizend gratis transacties per jaar
Eerste jaar 50 procent korting, is drie euro per maand
Tot wel vijf betaalrekeningen
Geen limiet aan spaarrekeningen
Nadelen
Online bank zonder fysieke kantoren

Bij N26 open je volledig gratis een zakelijke of persoonlijke rekening. Je betaalt dus letterlijk niets voor het openen en gebruik van je zakelijke rekening bij N26. Extra voordeel bij een zakelijke rekening is een cashback van 0,1 procent op alle uitgaven met de virtuele Mastercard die jij bij deze rekening ontvangt. Een virtuele kaart dus, want je ontvangt geen fysieke betaalkaart bij deze zakelijke rekening. Alleen ondernemers met een eenmanszaak komen voor deze zakelijke rekening in aanmerking.

Voordelen
Geen vaste kosten
Gratis transacties
Cashback op uitgaven met de virtuele card
Nadelen
Geen fysieke betaalkaart, deze is voor 10 euro wel aan te vragen
Online bank zonder fysieke kantoren
Uitsluitend voor eenmanszaken
Roodstaan niet mogelijk

Ondernemers die kiezen voor zekerheid, service en een bank die je altijd kunt bellen, kiezen voor ING Zakelijk. Daar betaal je dan ook iets extra’s voor, al verhouden de kosten van een zakelijke rekening bij ING zich niet eens heel ongunstig ten opzichte van diverse online banken. Als je privé nog niet bij ING bankiert, kun je alleen op een ING-kantoor een zakelijke rekening openen. Die rekening is bij ING heel flexibel en alle denkbare extra’s zijn tegen betaling mogelijk. Dat maakt een zakelijke rekening bij ING geschikt voor zowel kleine zelfstandigen als grotere mkb-bedrijven.

Voordelen
Eerste zes maanden gratis
Flexibel en schaalbaar met veel extra’s
Nadelen
Online rekening openen niet mogelijk
Relatief hoge transactiekosten
Extra betaalrekening tegen bijbetaling

De coöperatieve Rabobank is een van de grootste banken in Nederland en biedt ook ondernemers een ruim en flexibel dienstenpakket. Rabobank heeft geen specifieke zakelijke producten voor verschillende soorten bedrijven en organisaties, maar biedt in plaats daarvan één veelzijdig zakelijk betaalpakket. Een zakelijke rekening bij Rabobank is daarentegen wel aan de prijzige kant. Voor ondernemers, stichtingen en verenigingen die vooral flexibiliteit willen en een bank waar je nog gewoon een kantoor van kunt binnenlopen, biedt Rabobank uitstekende zakelijke diensten.

Voordelen
Eerste zes maanden gratis
Creditcard mogelijk tegen extra kosten
Veel fysieke vestigingen door heel Nederland
Korting op transactiekosten voor stichtingen en verenigingen
Nadelen
Extra rekeningen relatief duur

Een relatief kleine speler op het gebied van zakelijke rekeningen is Regiobank. Net als de grote banken beschikt deze bank over diverse kantoren. Het openen van een zakelijke rekening bij Regiobank is ook uitsluitend mogelijk op een van deze kantoren. Een zakelijke rekening bij Regiobank is qua maandelijkse kosten redelijk gemiddeld, maar pakt in variabele kosten gunstig uit. Wel is deze zakelijke rekening uitsluitend bedoeld voor mkb-bedrijven tot maximaal tien werknemers.

Voordelen
1250 gratis transacties per jaar
Relatief lage transactiekosten
Nadelen
Online rekening openen niet mogelijk
Alleen voor kleinere mkb-bedrijven (maximaal tien werknemers)

Revolut is een online bank die zich met haar zakelijke rekening vooral richt op ondernemers die veel transacties doen in verschillende valuta. Bij Revolut betaal je hier als ondernemer geen opslag voor. Je betaalt hetzelfde tarief bij transacties van de ene naar de andere valuta als banken onderling doen. In principe is een zakelijke rekening bij Revolut ook helemaal gratis. Kies je voor een gratis zakelijke rekening? Dan betaal je wel 0,4 procent opslag op elke transactie in vreemde valuta. Voor enkele euro’s per maand open je ook een betaalde zakelijke rekening. Dan vervalt de opslag in zijn geheel. Ook vallen tegoeden bij Revolut onder het Europese depositogarantiestelsel.

Voordelen
Geen vaste kosten
Voordelige transacties in vreemde valuta
Nadelen
Extra kosten voor meer dan één gebruiker

SNS biedt mkb-bedrijven en kleine zelfstandigen en zzp’ers elk een product op maat aan. Voor mkb-bedrijven vanaf ongeveer tien medewerkers is er de SNS Zakenrekening. Kleinere ondernemers kiezen voor de iets goedkopere SNS ZZP Rekening. Voor diverse mkb-ondernemers is de SNS Zakenrekening een veelzijdig en flexibel pakket. Eventueel groeit deze zakelijke rekening mee met je bedrijf. Ook voor stichtingen en verenigingen is deze zakelijke rekening zeer geschikt.

Voordelen
Extra betaalrekeningen mogelijk tegen extra kosten
Creditcard mogelijk tegen extra kosten
Extra betaalpassen mogelijk tegen extra kosten
Nadelen
Geen boekhoudkoppeling mogelijk
Kosten per transactie

Bij Triodos bankieren bedrijven die duurzaamheid erg belangrijk vinden, want dat vindt Triodos ook. De bank is expliciet een duurzame bank en streeft ernaar geld alleen aan te wenden voor doeleinden die mens en milieu niet schaden. Die voorwaarde stelt Triodos overigens ook aan bedrijven die bij de bank een zakelijke rekening willen openen. Voor een klein bedrag ontvang je bij dit betaalpakket een biologisch afbreekbare betaalpas waarmee je overal ter wereld betaalt.

Voordelen
Creditcard mogelijk tegen extra kosten
Duurzame bank
Extra bancaire diensten mogelijk
Nadelen
Roodstaan niet mogelijk
Creditcard niet mogelijk

Van Lanschot is een bank voor ondernemers en vermogende particulieren die persoonlijke service en advies belangrijk vinden. Ook de zakelijke rekening van Van Lanschot richt zich met name op vermogende ondernemers die ontzorgd willen worden. Bij een rekening zijn dan ook veel extra’s en maatwerk mogelijk. Het openen van een zakelijke rekening bij Van Lanschot doe je dan ook in overleg met een adviseur. Hierdoor zijn de kosten van een zakelijke rekening bij van Lanschot aan de hoge kant. Daar krijg je als ondernemer dan wel een hoop service en maatwerk voor terug.

Voordelen
Uitstekende en persoonlijke service
Financieel advies
Nadelen
Relatief duur

Wise is de aanbieder van zakelijke rekeningen voor bedrijven die veel transacties doen in vreemde valuta. Dat is zo omdat Wise transacties in verschillende valuta aanbiedt tegen interbancaire prijzen. Bij andere banken betaal je daar nog een flinke opslag bovenop. Daarmee is Wise tot wel 1 procent goedkoper bij transacties in vreemde valuta. Via een zakelijke rekening van Wise verricht je eenvoudig transacties in meer dan vijftig vreemde valuta in een kleine honderd landen.

Voordelen
Geen vaste kosten
Voordelige transacties in vreemde valuta
Geen transactiekosten voor inkomende betalingen
Nadelen
Geen depositogarantie

Waar op letten bij openen zakelijke rekening?

Bij het kiezen en vergelijken van zakelijke rekeningen letten de meeste ondernemers vooral op de kerncijfers. Wat zijn de vaste kosten per maand, hoeveel betaal je per transactie en hoeveel rekeningen of passen kan je aan de zakelijke rekening verbinden? Dat zijn goede vragen om als uitgangspunten te hanteren. Let daarnaast ook op de doelgroep en de voorwaarden die verbonden zijn aan het openen van sommige zakelijke rekeningen. Bepaalde pakketten zijn uitsluitend beschikbaar voor bepaalde rechtsvormen, soorten ondernemers of enkel binnen een bepaalde bedrijfsomvang. Je komt dus niet automatisch in aanmerking voor elke zakelijke rekening.

Het belangrijkste bij het vergelijken van zakelijke rekeningen is je eigen gebruik ervan voor ogen houden. Zo is het aantal transacties van wezenlijk belang. Bij veel bedrijven – met name B2C bedrijven – worden daar de meeste bancaire kosten in gemaakt. Als ondernemer heb je in zo'n geval veel meer aan een zakelijke rekening met lage transactiekosten dan aan een pakket met lage vaste maandelijkse kosten.

Let tot slot op je doorgroeimogelijkheden. Sommige banken bieden niet in elk segment een zakelijk pakket aan. Dat betekent dat je soms tegen de grenzen van je groei aanloopt. En veranderen van bank doe je liever niet, al is het zeker mogelijk. Kies dus altijd een zakelijke rekening waarvan je weet dat je er nog jaren mee vooruit kunt, of waarvan de aanbieder je passende diensten kan aanbieden wanneer je uit je jasje groeit. Het is namelijk veel eenvoudiger om een ander type zakelijke rekening af te nemen bij je bestaande bank dan je zakelijke rekening te verhuizen naar een andere bank.

Vind je deze informatie nuttig?
Samenvatting
ABN AMRO Basis voor Ondernemen
ASN Betalen Zelfstandigen
bunq EasyMoney Business
Knab Starterspakket of Zakelijk
N26 Business (Smart)
ING Zakelijk
Rabobank Zakelijk
Regiobank MKB Rekening
Revolut Free
SNS Zakenrekening
Triodos Internet Zaken Rekening
Van Lanschot zakelijk
Wise Business
0
0
triangle
triangle
blogs-head-5

Aandachtspunten bij het openen van een zakelijke r

Lees verder
learn-more
blogs-head-alt-28

Een gratis zakelijke rekening als zzp’er?

Lees verder
learn-more
blogs-head-alt-48

Goedkoopste zakelijke rekening

Lees verder
learn-more
blogs-head-alt-62

Hoe open je een zakelijke rekening met creditcard?

Lees verder
learn-more
blogs-alt-33

Review zakelijke rekening N26

Lees verder
learn-more
blogs-alt-22

Op welke kosten moet je letten bij het openen van

Lees verder
learn-more
blogs-alt-31

Review zakelijke rekening bunq

Lees verder
learn-more
blogs-alt-32

Review zakelijke rekening Knab

Lees verder
learn-more
blogs-alt-36

Snel een zakelijke rekening openen? Zo doe je dat!

Lees verder
learn-more
blogs-alt-65

Waarom overstappen naar een zakelijke rekening?

Lees verder
learn-more
default-image

Wat is de beste zakelijke rekening voor zzp’ers?

Lees verder
learn-more
blogs-alt-58

Voordelen van een zakelijke rekening als zzp’er

Lees verder
learn-more
1
2
Artikelen van wereldklasse, wekelijks bezorgd
Abonnement impliceert instemming met ons privacybeleid