Als zzp’er open je in de meeste gevallen een normale zakelijke rekening. Wel hebben veel aanbieders speciale kortingen en regelingen voor zzp’ers en startende ondernemers. Vaak in de vorm van een tijdelijke korting. De vaste kosten van een zakelijke rekening kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Daar komen bij sommige aanbieders nog transactiekosten bovenop. Het loont dus, zeker voor zzp'ers en mkb-bedrijven, om goed te kijken naar de voorwaarden van een zakelijke rekening.
In Nederland bieden tientallen banken een zakelijke rekening aan. Sommige daarvan zijn heel breed ingestoken, voor bedrijven van diverse omvang. Andere zakelijke betaalpakketten richten zich juist specifiek op zzp’ers, kleine zelfstandigen of grotere mkb-bedrijven. In de meeste gevallen zijn extra rekeningen, betaalpassen en creditcards tegen meerkosten mogelijk. Bij een enkele zakelijke rekening zijn deze inclusief. Bedenk dus goed wat jij belangrijk vindt in een zakelijke rekening en neem dat mee in je keuze.
Met deze zakelijke rekening richt ABN AMRO zich specifiek op mkb-bedrijven. Ook verenigingen en stichtingen hebben aan een zakelijke rekening bij ABN AMRO een betaalpakket waarin veel maatwerk mogelijk is en veel service bij is inbegrepen. Omdat ABN AMRO een grote bank is die nog veel meer financiële producten aanbiedt, is een zakelijke rekening van deze bank met name interessant voor ondernemers die ook andere producten (willen) afnemen bij ABN. Denk aan kredieten en verzekeringen. Ook is een zakelijke rekening bij ABN AMRO relatief voordelig ten opzichte van een zakelijke rekening bij een andere grote bank.
Voor veel ondernemers tellen niet alleen de voorwaarden en cijfers. ASN is bij uitstek een duurzame bank, en ondernemers die dat belangrijk vinden, kiezen vaak voor een zakelijke rekening bij ASN Bank. Niet alleen daarom overigens, want de voorwaarden zijn ook prima. Met name voor startende ondernemers en zzp’ers. Zij betalen de eerste drie maanden niet voor hun zakelijke rekening bij ASN. Ook de maandelijkse kosten daarna zijn aan de lage kant. Transacties zijn gratis en ook beperkt tot duizend. Voor grotere ondernemingen is een zakelijke rekening bij ASN Bank minder geschikt.
Deze innovatieve aanbieder van financiële diensten – een IT-bedrijf met bankvergunning, zoals ze zelf zeggen – biedt zzp’ers en mkb-bedrijven heel wat opties. bunq is bijzonder onafhankelijk, maar ook wat aan de prijzige kant. Daar staan een hoop interessante diensten en unieke producten tegenover. Bijvoorbeeld DUAL PIN, waarmee je twee rekeningen met twee pincodes aan één bankpas koppelt. Sowieso geeft een account bij bunq recht op 25 verschillende rekeningen.
Voor ondernemers heeft Knab twee pakketten: het starterspakket en Knab zakelijk. Deze zakelijke rekeningen zijn in principe identiek, alleen geldt voor het Starterspakket een korting van 50 procent in het eerste jaar. Voorwaarde is wel dat je als ondernemer korter dan 3 jaar staat ingeschreven bij de KvK. Kortom, een pakket voor recent gestarte ondernemers en zzp’ers. Ideaal voor ondernemers is ook dat je jaarlijks duizend gratis transacties krijgt.
Bij N26 open je volledig gratis een zakelijke of persoonlijke rekening. Je betaalt dus letterlijk niets voor het openen en gebruik van je zakelijke rekening bij N26. Extra voordeel bij een zakelijke rekening is een cashback van 0,1 procent op alle uitgaven met de virtuele Mastercard die jij bij deze rekening ontvangt. Een virtuele kaart dus, want je ontvangt geen fysieke betaalkaart bij deze zakelijke rekening. Alleen ondernemers met een eenmanszaak komen voor deze zakelijke rekening in aanmerking.
Ondernemers die kiezen voor zekerheid, service en een bank die je altijd kunt bellen, kiezen voor ING Zakelijk. Daar betaal je dan ook iets extra’s voor, al verhouden de kosten van een zakelijke rekening bij ING zich niet eens heel ongunstig ten opzichte van diverse online banken. Als je privé nog niet bij ING bankiert, kun je alleen op een ING-kantoor een zakelijke rekening openen. Die rekening is bij ING heel flexibel en alle denkbare extra’s zijn tegen betaling mogelijk. Dat maakt een zakelijke rekening bij ING geschikt voor zowel kleine zelfstandigen als grotere mkb-bedrijven.
De coöperatieve Rabobank is een van de grootste banken in Nederland en biedt ook ondernemers een ruim en flexibel dienstenpakket. Rabobank heeft geen specifieke zakelijke producten voor verschillende soorten bedrijven en organisaties, maar biedt in plaats daarvan één veelzijdig zakelijk betaalpakket. Een zakelijke rekening bij Rabobank is daarentegen wel aan de prijzige kant. Voor ondernemers, stichtingen en verenigingen die vooral flexibiliteit willen en een bank waar je nog gewoon een kantoor van kunt binnenlopen, biedt Rabobank uitstekende zakelijke diensten.
Een relatief kleine speler op het gebied van zakelijke rekeningen is Regiobank. Net als de grote banken beschikt deze bank over diverse kantoren. Het openen van een zakelijke rekening bij Regiobank is ook uitsluitend mogelijk op een van deze kantoren. Een zakelijke rekening bij Regiobank is qua maandelijkse kosten redelijk gemiddeld, maar pakt in variabele kosten gunstig uit. Wel is deze zakelijke rekening uitsluitend bedoeld voor mkb-bedrijven tot maximaal tien werknemers.
Revolut is een online bank die zich met haar zakelijke rekening vooral richt op ondernemers die veel transacties doen in verschillende valuta. Bij Revolut betaal je hier als ondernemer geen opslag voor. Je betaalt hetzelfde tarief bij transacties van de ene naar de andere valuta als banken onderling doen. In principe is een zakelijke rekening bij Revolut ook helemaal gratis. Kies je voor een gratis zakelijke rekening? Dan betaal je wel 0,4 procent opslag op elke transactie in vreemde valuta. Voor enkele euro’s per maand open je ook een betaalde zakelijke rekening. Dan vervalt de opslag in zijn geheel. Ook vallen tegoeden bij Revolut onder het Europese depositogarantiestelsel.
SNS biedt mkb-bedrijven en kleine zelfstandigen en zzp’ers elk een product op maat aan. Voor mkb-bedrijven vanaf ongeveer tien medewerkers is er de SNS Zakenrekening. Kleinere ondernemers kiezen voor de iets goedkopere SNS ZZP Rekening. Voor diverse mkb-ondernemers is de SNS Zakenrekening een veelzijdig en flexibel pakket. Eventueel groeit deze zakelijke rekening mee met je bedrijf. Ook voor stichtingen en verenigingen is deze zakelijke rekening zeer geschikt.
Bij Triodos bankieren bedrijven die duurzaamheid erg belangrijk vinden, want dat vindt Triodos ook. De bank is expliciet een duurzame bank en streeft ernaar geld alleen aan te wenden voor doeleinden die mens en milieu niet schaden. Die voorwaarde stelt Triodos overigens ook aan bedrijven die bij de bank een zakelijke rekening willen openen. Voor een klein bedrag ontvang je bij dit betaalpakket een biologisch afbreekbare betaalpas waarmee je overal ter wereld betaalt.
Van Lanschot is een bank voor ondernemers en vermogende particulieren die persoonlijke service en advies belangrijk vinden. Ook de zakelijke rekening van Van Lanschot richt zich met name op vermogende ondernemers die ontzorgd willen worden. Bij een rekening zijn dan ook veel extra’s en maatwerk mogelijk. Het openen van een zakelijke rekening bij Van Lanschot doe je dan ook in overleg met een adviseur. Hierdoor zijn de kosten van een zakelijke rekening bij van Lanschot aan de hoge kant. Daar krijg je als ondernemer dan wel een hoop service en maatwerk voor terug.
Wise is de aanbieder van zakelijke rekeningen voor bedrijven die veel transacties doen in vreemde valuta. Dat is zo omdat Wise transacties in verschillende valuta aanbiedt tegen interbancaire prijzen. Bij andere banken betaal je daar nog een flinke opslag bovenop. Daarmee is Wise tot wel 1 procent goedkoper bij transacties in vreemde valuta. Via een zakelijke rekening van Wise verricht je eenvoudig transacties in meer dan vijftig vreemde valuta in een kleine honderd landen.
Bij het kiezen en vergelijken van zakelijke rekeningen letten de meeste ondernemers vooral op de kerncijfers. Wat zijn de vaste kosten per maand, hoeveel betaal je per transactie en hoeveel rekeningen of passen kan je aan de zakelijke rekening verbinden? Dat zijn goede vragen om als uitgangspunten te hanteren. Let daarnaast ook op de doelgroep en de voorwaarden die verbonden zijn aan het openen van sommige zakelijke rekeningen. Bepaalde pakketten zijn uitsluitend beschikbaar voor bepaalde rechtsvormen, soorten ondernemers of enkel binnen een bepaalde bedrijfsomvang. Je komt dus niet automatisch in aanmerking voor elke zakelijke rekening.
Het belangrijkste bij het vergelijken van zakelijke rekeningen is je eigen gebruik ervan voor ogen houden. Zo is het aantal transacties van wezenlijk belang. Bij veel bedrijven – met name B2C bedrijven – worden daar de meeste bancaire kosten in gemaakt. Als ondernemer heb je in zo'n geval veel meer aan een zakelijke rekening met lage transactiekosten dan aan een pakket met lage vaste maandelijkse kosten.
Let tot slot op je doorgroeimogelijkheden. Sommige banken bieden niet in elk segment een zakelijk pakket aan. Dat betekent dat je soms tegen de grenzen van je groei aanloopt. En veranderen van bank doe je liever niet, al is het zeker mogelijk. Kies dus altijd een zakelijke rekening waarvan je weet dat je er nog jaren mee vooruit kunt, of waarvan de aanbieder je passende diensten kan aanbieden wanneer je uit je jasje groeit. Het is namelijk veel eenvoudiger om een ander type zakelijke rekening af te nemen bij je bestaande bank dan je zakelijke rekening te verhuizen naar een andere bank.