Book holder
Home
Blog
Waarom is een zakelijke rekening duurder?
Home
Blog
Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Gewijzigd, 23 februari 2022
Gewijzigd, 23 februari 2022
article-hero

[ez-toc]

Je hebt over alle voordelen van een zakelijke rekening gelezen en hebt besloten om een zakelijke rekening af te sluiten bij de bank van jouw keuze. Je komt er echter achter dat een zakelijke rekening duurder is, dan bijvoorbeeld een tweede privé rekening af te sluiten. Dit artikel zal dieper op de vraag in gaan waarom dit het geval is.

De voordelen van een zakelijke rekening op een rijtje

Om de vraag waarom een zakelijke rekening duurder is dan particuliere rekeningen te kunnen beantwoorden, zullen eerst de vele voordelen van een zakelijke rekening de revue passeren. Want waarom zou je überhaupt voor een zakelijke rekening kiezen, wanneer je hier meer geld voor betaalt?

Transparantie voor jezelf en de Belastingdienst

Door het openen van een zakelijke rekening krijg je ten eerste zelf meer inzicht in de financiële situatie van je onderneming. Hoewel het openen van een zakelijke rekening voor een bedrijf niet verplicht wordt, is dit wel raadzaam omdat je anders het overzicht kwijt bent wat zakelijke en privé transacties zijn. Tevens wil de Belastingdienst inzage in de administratie van je onderneming. Hierbij wordt duidelijkheid en transparantie van de geldstromen gewenst. Het moet dus voor de Belastingdienst duidelijk zijn waar je geld vandaan komt, naar welke rekeningen jij bedragen overmaakt en wat het verschil is tussen je zakelijke en privé transacties.

Professionelere uitstraling van je onderneming

Het hebben van een zakelijke rekening zorgt eveneens voor een professionelere uitstraling van je bedrijf. Betaalmogelijkheden als iDeal en SmartPin regel je tevens ook met een zakelijke rekening alleen. De rekening staat op de naam van het bedrijf, waardoor het voor klanten minder verwarrend is om te zien waar hun betaling naartoe gaat dan wanneer ze overmaken naar een rekening op eigen naam.

De administratie neemt minder tijd in beslag

Als je eveneens gebruik maakt van een boekhoudpakket, waarmee je betalingen automatisch kunt laten verlopen, dan kun je hier ook gemakkelijk je zakelijke rekening bij aansluiten. De administratie van je zakelijke transacties gaat op die manier veel sneller, omdat je ze niet handmatig hoeft uit te voeren. Dit levert tijdwinst op.

Programma’s bij banken

Het is niet alleen professioneler en inzichtelijker, maar wanneer je een zakelijke rekening bij sommige banken opent, dan bieden deze banken jou ook gratis advies om je bedrijf van de grond te krijgen, workshops, netwerkbijeenkomsten en inloopmomenten aan.

De kosten voor een zakelijke rekening

Wanneer je een zakelijke rekening gaat afsluiten, moet je rekening houden dat je hiervoor ongeveer tussen de €70 en €220 per jaar moet betalen, afhankelijk van welke bank je kiest. De kosten van een zakelijke rekening zijn opgebouwd uit vaste kosten (de kosten voor een bankpas, een betaalrekening en internetbankieren) en variabele kosten (transactiekosten).

hoge-kosten-zakelijke-rekening

De hamvraag: waarom is zakelijk bankieren duurder?

Dat zakelijk bankieren duurder is dan particulier bankieren heeft geen eenduidig antwoord. Ten eerste maakt een bank meer kosten voor het onderhoud van een zakelijke rekening en hiervoor betaalt de rekeninghouder. De bank moet bijvoorbeeld bij het afsluiten van een zakelijke rekening de onderneming in kwestie aan een security check onderwerpen, het zogenaamde CDD-onderzoek (Customer Due Diligence). Dit voorkomt dat de onderneming misbruikt kan worden voor de verkeerde doelen, zoals het witwassen van geld en fraude.

De kosten voor de transacties

Op een zakelijke rekening gebeuren tevens meer transacties normalerwijze dan op een particuliere rekening. Verschillende, kleine bedragen worden betaald aan of door jou en er zijn verschillende crediteurs in het spel. Hierdoor heeft de bank meer werk aan een zakelijke rekening, waardoor er transactiekosten berekend worden per transactie. Deze transactiekosten maken onderdeel uit van de variabele kosten van een zakelijke rekening.

Meerdere mogelijkheden voor jou als klant

Een zakelijke rekening biedt aan jou als klant ook meer mogelijkheden, waarvoor je natuurlijk moet betalen. De rekening komt op jouw onderneming te staan, wat je bedrijf een professionele uitstraling geeft. Ook kun je automatische incasso’s laten uitvoeren, je zakelijke rekening koppelen aan iDeal of een pinautomaat en je kunt er een lening of een zakelijke creditcard mee aanvragen. Tevens kun je gebruikmaken van extra services, zoals het laten ophalen van contant geld en het laten drukken van voorbedrukte acceptgiro’s. Ook krijg je een vaste accountmanager voor je bankzaken. Als laatste kun je er voordeliger ondernemersverzekeringen mee afsluiten en kun je met een zakelijke rekening ook zakelijk krediet aanvragen.

Een zakelijke rekening of een tweede particuliere rekening?

Veel ondernemers zullen zeggen dat het voordeliger is een tweede particuliere rekening te openen in plaats van een zakelijke rekening. Deze zijn immers gratis af te sluiten. Ofschoon dit klopt, zul je in de praktijk zien dat dit niet kan. Veel banken verbieden namelijk dat een particuliere rekening gebruikt wordt voor zakelijke doeleinden. Fiscaal wordt er tevens geëist dat je transacties voor een fiscus overzichtelijk zijn. Dit kan niet, wanneer particuliere en zakelijke transacties door elkaar heen lopen. Dan moet er een boekhouder aan te pas komen om dit uit te sorteren en een boekhouder inhuren is op den duur duurder dan het afsluiten van een zakelijke rekening. Ook zorgt een privé rekening bij klanten wel eens voor verwarring, waardoor het langer duurt eer een factuur betaald wordt.

Wat zijn de uitzonderingen?

Wanneer je een parttime of hybride zelfstandige ondernemer bent met een omzet rond de €1500 per jaar en een minimaal aantal jaarlijkse facturen, dan kun je het beste een privé bankrekening gebruiken. Hierbij geldt wel ook dat je de voorwaarden van de bank in acht moet nemen. Keurt je bank een tweede particuliere rekening voor zakelijke doeleinden niet goed, dan is het raadzaam hier gehoor aan te geven.

Welke kosten heb je bij een zakelijke rekening?

Bij een zakelijke rekening moet je net als bij een particuliere rekening betalen voor je bankpas en het internetbankieren. Vaak betaal je al iets meer voor deze basiskosten bij een zakelijke rekening dan voor een particuliere rekening. Maar daarnaast moet je ook en betalen voor transacties en andere bankhandelingen. Als je een zakelijke rekening afsluit, dan kies je voor een bepaald pakket met diensten. Vaak is het lastig om te ontrafelen om welke diensten dat precies gaat. In het pakket zitten bijvoorbeeld een bepaald aantal transacties die je per maand kunt doen. Kom je boven dat aantal uit moet je extra bijbetalen per transactie. Acceptgiro’s versturen en handmatige transacties zoals contant geld storten zijn vaak ook vrij duur omdat ze meestal niet in het pakket zitten.

Hoe vergelijk je de kosten voor een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening is duurder, en dat komt omdat je betaalt voor verschillende diensten die de bank levert. Als je wilt vergelijken welke kosten verbonden zijn aan een zakelijke rekening bij verschillende banken, zal je ontdekken dat het best lastig kan zijn. Bij een particuliere rekening hebt hoef je bijvoorbeeld niet na te denken over het aantal transacties dat je doet. Dat is bij een zakelijk rekening anders. Bij een zakelijke rekening krijg je een tarievenkaart voor je transacties. Ook gelden er verschillende transactietarieven voor verschillende landen. Het vergelijken van deze tariefkaarten gaat kun je het beste doen door eerst voor jezelf op een rij te zetten welke diensten je nodig hebt en een inschatting te maken van de hoeveelheid van deze diensten je wilt gaan afnemen. Op deze manier vergelijk je geen appels met peren en kun je de beste zakelijke rekening kiezen. Neem vooral je tijd hiervoor om niet verrast te worden met onverwachte kosten.

Veelgestelde vragen:

Is een zakelijke rekening veel duurder dan een particuliere rekening?

Een zakelijke rekening is vaak 2 keer of meer duurder dan een particuliere rekening. Deels zijn de maandelijkse bankkosten duurder, en er worden kosten in rekening gebracht voor verschillende diensten als transacties en geld storten.

 

Een zakelijke rekening is duurder, maar kun je de kosten aftrekken?

Je kunt als je een zakelijke rekening hebt de bankkosten aftrekken van je winst. Daardoor hoef je minder inkomstenbelasting te betalen en verschilt het dus niet zoveel in de kosten of je een particuliere- of een zakelijke rekening hebt.

 

Wat is de reden dat een zakelijke rekening duurder is dan een particuliere rekening?

Een zakelijke rekening is duurder omdat de bank meer kosten heeft aan een zakelijke rekening dan aan een particuliere rekening. Denk hierbij aan een grotere hoeveelheid transacties die moeten worden verwerkt bij een zakelijke rekening en controles die moeten worden uitgevoerd.

 

Is een zakelijke rekening voor zzp’ers ook duurder?

Een zakelijke rekening voor een zzp’er is ook duurder dan een particuliere rekening. Maar de kosten voor een speciale zakelijke rekening voor zzp’ers vallen meestal wel mee. Je moet wel rekening houden dat zo’n rekening minder mogelijkheden biedt, omdat er bijvoorbeeld minder transacties in het pakket zitten.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?