Book holder
Home
Blog
Slechts één op zeven zzp’ers houdt boekhouding online bij
Home
Blog
Slechts één op zeven zzp’ers houdt boekhouding online bij

Slechts één op zeven zzp’ers houdt boekhouding online bij

Jort Kuipers
Gewijzigd, 18 juni 2024
Door Jort Kuipers
Gewijzigd, 18 juni 2024

Slechts 14 procent van de zzp’ers gebruikt een online boekhoudpakket om de administratie bij te houden. Dat blijkt uit onderzoek van Boekhouder.nl op basis van recent gepubliceerde data van het CBS. Het financeplatform waarschuwt voor de risico’s van onvoldoende realtime inzicht in de cijfers. "Zzp’ers kunnen onverwachts tegen hoge naheffingen en boetes aanlopen, of kansen missen om te investeren in groei of kostenbesparingen door te voeren.”

Het gebruik van online boekhoudsoftware vermindert de kans op fouten aanzienlijk. Niet voor niets dat meer dan de helft van de grote bedrijven (+250 werknemers) de boekhouding online bijhoudt. Handmatige taken, zoals het invoeren van facturen en bonnetjes, kunnen worden geautomatiseerd. In plaats van elk bonnetje handmatig in te voeren in Excel, kunnen zzp'ers bijvoorbeeld simpelweg een foto maken met hun smartphone, waarna het systeem de gegevens automatisch invoert en categoriseert. Dat scheelt bovendien veel tijd.
 

Realtime inzicht in financiële gezondheid

Daarnaast bieden online boekhoudpakketten realtime inzicht in de financiële gezondheid van een onderneming. Zzp'ers kunnen op elk moment van de dag zien hoe hun bedrijf ervoor staat, welke facturen nog openstaan, hoeveel geld er binnenkomt en wat de huidige uitgaven zijn. Dit helpt bij het maken van weloverwogen financiële beslissingen. Zonder dit inzicht kunnen zzp'ers te maken krijgen met onverwachte cashflow-problemen, zoals onvoldoende middelen om belasting te betalen of het missen van betalingsdeadlines.

Uit eerder onderzoek van Boekhouder.nl bleek dat ruim een kwart van de zzp’ers maandelijks financiële zorgen heeft. Actueel inzicht in de financiële positie van de onderneming kan hierbij voor de nodige rust zorgen.
 

Geen boekhouder meer nodig

Aanvullend onderzoek van Boekhouder.nl onder 400 zzp'ers laat bovendien zien dat driekwart van de zzp'ers met een online boekhoudpakket wekelijks maximaal een uur kwijt is aan de boekhouding en administratie. Daarnaast geeft ruim 45 procent van hen aan het grotendeels eens te zijn met de stelling dat zij door hun online boekhoudsoftware geen boekhouder meer nodig te hebben. Een deel van heeft echter ook nog ‘gewoon’ een boekhouder. “Deze krijgt in steeds meer gevallen een adviserende in plaats van controlerende rol”, aldus de onderzoekers van Boekhouder.nl.

Vind je deze informatie nuttig?
1
0
Dienst
Welke dienst zoek je?