Beste Zakelijke Rekening ZZP
Goedkoopste Zakelijke Rekening
Je begint je eigen bedrijf en er komen heel wat financiële zaken op je af. Houd overzicht op je inkomsten- en aftrekposten van je bedrijf door te kiezen voor een zakelijke rekening. Je zet de rekening op naam van je bedrijf en vervolgens komt op offertes en facturen automatisch de naam van je bedrijf te staan.
Waarom zou je kiezen voor een zakelijke rekening? Ten eerste krijg je door het afsluiten van een zakelijke rekening meer inzicht in de financiën van je bedrijf. Het openen van een zakelijke rekening voor een bedrijf is niet verplicht, maar wel aan te raden omdat je anders overzicht kwijt bent over zakelijke en privé transacties. Ook als de Belastingdienst inzicht wil krijgen in de financiële situatie van je bedrijf is een zakelijke rekenen prettiger anders moet je meteen je privé inkomsten aantonen.
Ten tweede heeft een zakelijke rekening meteen een professionelere uitstraling. Op de facturen staat de naam van je bedrijf en wanneer klanten geld overmaken, maken ze geld over op een rekening die op een bedrijfsnaam staat. Betaalmogelijkheden als iDeal en SmartPin regel je tevens ook met een zakelijke rekening alleen.
Als je gebruik maakt van een boekhoudpakket, waarmee je betalingen automatisch kunt laten verlopen, dan kun je hier ook gemakkelijk je zakelijke rekening bij aansluiten. Met een boekhoudpakket kun je een jaarrekening en balans genereren, bankafschriften vastleggen en inkoop- of verkoopfacturen verwerken. Is je zakelijke rekening hierbij aangesloten, dan voorkom je dat je bovengenoemde transacties handmatig moet uitvoeren voor je onderneming. De administratie gaat kortom veel sneller en levert tijdwinst op.
Het is niet alleen professioneler en inzichtelijker, maar open je een zakelijke rekening levert dit ook praktische voordelen op. Sommige banken organiseren bijvoorbeeld voor je nieuwe onderneming workshops, netwerkbijeenkomsten en inloopmomenten naast gratis adviezen van professionals over hoe je het beste een nieuw bedrijf kunt starten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tips over hoe je een goed bedrijfsplan opstelt.
Ben je op zoek naar zakelijk krediet of naar andere financiële middelen voor ondernemers, dan is een zakelijke rekening een must. Ben je afhankelijk van een externe financiering, zoals een opstartlening, is het eveneens noodzakelijk dat je in het bezit bent van een zakelijke rekening. Ook ingehuurde boekhouders en accountants kunnen van hun klanten eisen dat een zakelijke rekening afgesloten wordt. Werk je daarnaast samen met een of meerdere zakelijke partners in een vennootschap onder firma, dan kunt u ook beter een zakelijke rekening gebruiken op naam van de vennootschap onder firma. Via de bank kun je aangeven welke vertegenwoordigers van het bedrijf een akkoord mogen geven bij overboekingen vanaf een bepaald bedrag.
Veel mensen kiezen ervoor om twee privé rekeningen te openen. Dit scheelt iets in kosten inderdaad, maar dit kan verwarring scheppen bij de opdrachtgevers en klanten waardoor een betaling langer kan duren. Tevens staan niet veel banken toe dat je een privé rekening opent voor zakelijke beweegredenen, dus moeten je transacties op de tweede particuliere rekening beperkt blijven.
Bij veel banken staat in de algemene voorden dat je een particuliere rekening niet mag gebruiken voor zakelijke transacties. Op een particuliere rekening vinden meestal minder transacties plaats dan op een zakelijk rekening. Doordat de bank meer werk heeft als er meer transacties plaatsvinden en andere diensten nodig zijn, liggen de kosten voor de zakelijke rekening dus ook hoger. De banken accepteren het daarom niet dat je een particuliere rekening gebruikt voor zakelijk transacties. Als je als zzp’er start zal het aantal zakelijke transacties nog wel meevallen, maar wanneer je onderneming gaandeweg groeit bestaat de kans dat de bank opmerkt dat er veel zakelijke transacties plaatsvinden. Als de bank merkt dat jouw particuliere rekening voor zakelijke transacties wordt gebruikt, zal je erop worden aangesproken en worden verzocht om een zakelijke rekening te openen.
En zakelijke rekening is veel handiger en professioneler dan een particuliere rekening, maar er zijn ook meer kosten aan verbonden. Dat zit niet zozeer in de kosten voor een bankpas en internetbankieren, maar het grote verschil zit in de kosten voor de diensten die de bank levert. Als ondernemer heb je meer en vaker diensten van de bank nodig, wat je terugziet in de prijs. Op een professionele rekening vinden bijvoorbeeld veel vaker transacties plaats dan op een gewone rekening, en je maakt bijvoorbeeld meer gebruik van diensten als contant geld storten als je een ondernemer bent. Wanneer je een zakelijke rekening afsluit, dan betaal je vooraf voor een pakket met diensten van de bank. In dat pakket zitten bijvoorbeeld een hoeveelheid transacties die je kunt doen op je rekening. Vinden er meer transacties plaats, dan moet je een meerprijs betalen per transactie. Sommige banken hebben ook speciale zakelijke rekeningen voor ZZP’ers, een goede reden om over te stappen.
Veelgestelde vragen:
Aangezien de tarieven en voorwaarden die een bank hanteert voor zakelijke rekeningen regelmatig veranderen, is het verstandig om eens in de 5 jaar rond te kijken en verschillende banken met elkaar te vergelijken.
Je hoeft niet eerst de contracten van zakelijke betaalproducten stop te zetten voordat je overstapt. Het is wel verstandig zo snel mogelijk de contracten om te zetten van je oude naar je nieuwe zakelijke rekening.
Je kunt overstappen als je rood staat, als is dat niet altijd even verstandig. In sommige gevallen kan het niet zomaar, bijvoorbeeld in het geval van een faillissement of als je in de schuldsanering bent terechtgekomen.
Als je een zakelijke lening wilt afsluiten kan het soms voordeliger zijn om naar een andere bank over te stappen. Een andere bank kan bijvoorbeeld gunstigere voorwaarden hanteren en wat dat betreft kunnen de verschillen tussen banken nogal groot zijn.