Book holder
Home
Blog
Gratis boekhoudpakketten voor zzp'ers, bestaan die wel?
Home
Blog
Gratis boekhoudpakketten voor zzp'ers, bestaan die wel?

Gratis boekhoudpakketten voor zzp'ers, bestaan die wel?

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022

Gratis boekhoudprogramma nodig voor jouw onderneming? Vergelijk hier alle boekhoudprogramma's

Boekhoudprogramma vergelijken → 

Meest populair voor zzp in 2022

e-Boekhouder.nl

Snelstart.nl

article-hero

De voordelen van een online boekhoudpakket zijn oneindig. Je hoeft niet meer bang te zijn je boekhouding te verliezen door kwijtraken, brandschade, waterschade of diefstal, want je kunt je boekhouding op elk apparaat, systeem en browser bijna openen. Je hebt overal toegang tot je boekhouding, zodra je een werkende internetverbinding hebt. Je bespaart tijd, omdat alles automatisch gebeurt, waardoor je je alleen maar hoeft te richten op ondernemen. Tevens kun je jouw boekhouder toegang geven tot je online boekhoudprogramma, waardoor je de kans op fouten nogmaals verkleint. Deze voordelen maken het voor een zelfstandig ondernemer zonder personeel, de zzp’er, aanlokkelijk om online de boekhouding te doen.

De verschillende boekhoudprogramma’s voor de zzp’er

Er bestaan verschillende boekhoudpakketten, die speciaal gemaakt zijn voor de zzp’er of met speciale modules veel aandacht besteden aan de zzp’er. Belangrijk hierbij moet zijn dat het een gemakkelijk boekhoudprogramma is, waar je in feite zonder enige boekhoudkennis in zou kunnen stappen. Een boekhoudprogramma moet hiervoor aan een aantal basisfuncties voldoen:

  • Een standaardrekeningschema: de balans en winst- en verliesrekening.
  • Een goed inzicht in je debiteuren en crediteuren
  • Je moet facturen in je eigen huisstijl kunnen opstellen
  • Het moet de btw-aangifte bij de Belastingdienst vergemakkelijken

Belangrijke extra functies in een compleet pakket voor zzp’ers

Naast de bovengenoemde basisfuncties is het raadzaam voor een zzp’er om bepaalde extra functies ook in acht te nemen, zoals: eenvoudig inkomsten en uitgaven boeken, uren registratie, kilometerregistratie en een factuur module. Hierbij is het van belang dat elke tool in een begrijpelijke taal wordt weergegeven, want tijd is kostbaar bij een zzp’er. Tevens is veiligheid bij een e-boekhouding van belang, aangezien je al je financiële gegevens toevertrouwt aan een Cloud. Zorg daarom dat je kiest voor een betrouwbare onderneming te herkennen aan het door de Belastingdienst en Zeker-Online opgestelde Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden.

Wat zijn de beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers?

Er zijn veel verschillende boekhoudpakketten voor zzp’ers op de markt, maar hieronder volgt een top tien van beste boekhoudprogramma’s:

 

 

Zijn deze boekhoudprogramma’s betaald of gratis?

Ofschoon alle bedrijven een gratis proefperiode aanbieden van circa dertig tot vijfendertig dagen, betaal je na die gratis proefperiode bij de meeste leveranciers een abonnementsprijs iedere maand. Dit is een vast bedrag dat je aan de leverancier betaalt om gebruikt te kunnen maken van de online software. Deze prijs varieert per abonnement, wat je afsluit en ligt tussen de €9.94 (Silvasoft) en €59 (Twinfield) per maand. Een bijzonder positie nemen de bedrijven e-boekhouden.nl en Ficsus.nl in.

E-boekhouden.nl

E-boekhouden.nl is een bedrijf dat sinds 2002 betaalbare boekhoudprogramma’s aanbiedt aan ondernemend Nederland. De boekhoudpakketten van e-boekhouden.nl zijn compleet: er zijn tools voor boekhouden, facturen, offertes, relatiebeheer, urenregistratie, voorraadbeheer, et cetera. Tevens zorgen de 44 medewerkers van e-boekhouden.nl constant voor de nieuwste functies, zoals automatische bankkoppelingen, een app en tools als mail & herken en scan & herken.

Is e-boekhouden.nl gratis?

Bij e-boekhouden.nl krijg je een gratis proefperiode van maar liefst vijftien maanden aangeboden. Startende ondernemers mogen na deze periode gratis gebruik blijven maken van de diensten van e-boekhouden.nl. Als zzp’er kun je kiezen uit twee modules, waarop je je abonneert: de boekhoudmodule of de factureermodule. Voor de boekhoudmodule betaal je €7.95 maandelijks voor 240 boekingen per boekjaar. Dit is inclusief btw-aangifte, relatiebeheer, budgetten en meer. Voor de factureermodule betaal je €5.95 per maand voor 120 facturen per boekjaar. Dit is inclusief offertes, voorraadbeheer, urenregistratie en dergelijken. Het abonnement is maandelijks opzegbaar. Klik hier om dit aanbod direct te bekijken.

Ficsus.nl

Ficsus.nl is een onderdeel van e-boekhouden.nl. Bij dit dochterbedrijf krijg je een gratis proefperiode van 35 dagen. Het boekhoudprogramma is speciaal opgericht voor de zzp’er, waarbij de adviseurs van Ficsus.nl de zzp’er begeleiden bij de administratie. Als zzp’er voer je jouw inkomsten en uitgaven in en Ficsus.nl doet de rest. De gewerkte uren, klanten en producten kun je met een klik van je muis aan je factuur toevoegen, die je in je eigen huisstijl kan inrichten. Tevens kun je inzien of je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur voor meer voordeel.

Is Ficsus.nl gratis?

Je begint een gratis proefperiode voor 35 dagen. Dit is geheel gratis en vrijblijvend. Na die 35 dagen ga je niet automatisch over naar een betaalaccount. Doe je niets, dan word je account automatisch gesloten en heb je geen zicht meer in je boekingen. Blijf je na de proefperiode lid, dan betaal je €12.50 per maand voor een betaald account. Je kunt hierbij kiezen om verder te gaan, waar je gebleven was na je proefperiode. Of je kiest voor een blanco pagina en begint volledig opnieuw. Ook een abonnement bij Ficsus.nl is maandelijks opzegbaar.

Silvasoft.nl

Wanneer je als zzp’er op zoek bent naar een compleet en intuïtief online boekhoudpakket, dan kun je Silvasoft overwegen. Dit boekhoudpakket heeft een gebruiksvriendelijke omgeving waardoor het boekhouden makkelijk wordt, zelfs als je geen enkele ervaring hebt met het bijhouden van een boekhouding. Je kunt met Silvasoft automatisch bijvoorbeeld vanuit je grootboekrekeningen diverse rapportages uitprinten. Je kunt ook je btw-aangifte en je ICP aangifte berekenen, een vanuit het programma versturen naar de belastingdienst. Het mooie van Silvasoft is dat je het standaard softwarepakket eenvoudig kunt uitbreiden met meer functionaliteiten als je bedrijf groter wordt zoals modules voor projectmanagement en facturatie.

Is Silvasoft gratis?

Silvasoft kun je 30 dagen gratis gebruiken. Daarna kun je een abonnement nemen op het standaard boekhoudpakket wat €9,95 per maand kost, exclusief btw. Daar krijg je dan gratis de CRM-module bij. Wil je een abonnement afsluiten voor de extra modules dan kost dat tussen de €5,95 voor bijvoorbeeld de facturatiemodule of €4,95 voor de voorraadbeheer module of de urenregistratie module.

Standalone gratis boekhoudsoftware of gratis online boekhouden?

Als je wilt overstappen op digitaal boekhouden kun je kiezen om de boekhoudsoftware aan te schaffen of om je boekhouding online te doen. Het verschil tussen een softwarepakket kopen en je boekhouding online te doen is dat je een softwarepakket geen internetverbinding nodig heeft om te functioneren omdat het programma op jouw computer staat. Een ander verschil is dat je eenmalig moet betalen voor de aanschaf van het pakket. Bij online boekhouden sluit je een abonnement af voor de boekhoudsoftware waar je maandelijks een bepaald bedrag voor betaalt. Als je van gratis boekhoudsoftware overstapt naar een betaald pakket is online boekhouden meestal goedkoper dan een softwarepakket kopen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je bij een online boekhoudpakket een internetverbinding nodig hebt om ermee te kunnen werken.

Gratis boekhoudprogramma’s

Vaak worden er gratis boekhoudpakketten aangeboden, maar hierbij moet je voorzichtig te werk gaan. Je wil niet aan een onbetrouwbaar bedrijf je financiën tonen. Je kunt altijd kiezen om in Excel te werken, die in ieder Officepakket inbegrepen is. Excel is veelzijdig en goed te gebruiken voor je boekhouding. Als startende ondernemer of zzp’er heb je nog niet veel klanten en hoef je maar een paar facturen per maand te versturen. Gebruik een simpele boekhouding template, zodat je een goed overzicht hebt van de transacties, en je kunt gemakkelijk Excel voor je boekhouding gebruiken. Er zijn ook een aantal offline boekhoudprogramma’s, die je eenmalig op een cd-rom aanschaft en hierna gratis te gebruiken zijn, zoals nuCash, Pap software, osFinanciels.

Gratis online boekhoudprogramma’s

Als je bedrijft groter wordt, krijg je meer transacties en facturen en wil je koppelingen maken met andere programma’s en platformen. Dan kun je beter kiezen voor een e-boekhoudprogramma. Deze boekhoudpakketten hebben veelal, zoals reeds vermeld, een gratis proefperiode, maar hierna bieden ze vaak een betaald abonnement aan. Er zijn organisaties, die gratis online boekhoudprogramma’s aanbieden, maar let er dan altijd op of deze bedrijven betrouwbaar zijn.

 

De 4 meest gestelde vragen over gratis boekhoudpakketten

 

Wat is een gratis boekhoudpakket?

Een gratis boekhoudpakket is gratis boekhoudsoftware waarmee je makkelijk en veilig je boekhouding kunt doen. Je kunt deze software online of als een standalone programma gebruiken. Het enige wat je nodig hebt om te kunnen werken met een boekhoudpakket is een computer en een internetverbinding. Op deze site tonen we je alles gratis boekhoudpakketten.

Is een gratis boekhoudpakket ook echt gratis?

De meeste bedrijven die boekhoudsoftware aanbieden hebben een gratis versie. Het gratis boekhoudpakket wordt je aangeboden zodat je kunt bekijken of het programma je bevalt en functies heeft die je nodig hebt. Na deze uitprobeerperiode verandert het gratis boekhoudpakket in een betaald programma. Bekijk hier welke pakketten langdurig gratis te gebruiken zijn.

Wat kun je doen met een gratis boekhoudpakket?

Wat je kunt doen met gratis boekhoudsoftware is afhankelijk van de aanbieder. Soms zijn in de gratis versie bepaalde functies niet beschikbaar, maar worden actief met een betaald abonnement. Met boekhoudsoftware kun je o.a. facturen aanmaken en een winst- en verliesrekening opstellen.

Kan ik mijn boekhouder of accountant toegang geven tot mijn gratis boekhoudpakket? 

In bijna alle boekhoudpakketten kun je een boekhouder of accountant laten meekijken in jouw boekhouding. De meeste boekhoud- en accountantskantoren werken de grotere softwarepakketten, en zullen er dus de voorkeur aan geven dat jij met hetzelfde pakket werkt.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?