Book holder
Home
Auto Leasen

Zakelijk auto leasen

Gewijzigd, 06 maart 2022
bg-image
Home
Auto Leasen

Zakelijk auto leasen

Gewijzigd, 06 maart 2022

Zakelijk auto leasen

Als ondernemer heb je diverse mogelijkheden om financieel gunstig auto te rijden. Zeker wanneer je de auto ook daadwerkelijk (voornamelijk) voor bedrijfsdoeleinden gebruikt. Een van de constructies waarmee je als ondernemer een auto kunt nemen is zakelijk leasen. Net als bij andere leasevormen betaal je zelf geen aanschafkosten, maar doet de leasemaatschappij dat. Zo spreid je de kosten voor autorijden over een langere periode. 

Door de kosten voor je auto te spreiden over een langere tijd, houd je aanvankelijk meer ruimte over voor andere investeringen. Weliswaar zijn alle zakelijke kosten voor een vervoersmiddel aftrekbaar, ook als je zelf (zakelijk) een auto koopt. Toch scheelt het in de praktijk veel wanneer je deze kosten kunt spreiden over een langere periode. Een ander voordeel is dat onderhoud en verzekeringen door de leasemaatschappij worden geregeld (bij operational lease). 

Zakelijk auto leasen is een populaire vorm van autorijden. Volgens de VNA (Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen) reden er in Nederland in 2020 zo’n 650.000 zakelijke leaseauto’s rond. Dat is zo’n 8 procent van alle personenauto’s en 63 procent van alle leaseauto’s.

Bron: https://www.vna-lease.nl/cijfers-en-feiten/autoleasemarkt-in-cijfers-2020

 

Typen autolease

Omdat zakelijk auto leasen steeds populairder wordt, zijn er ook verschillende constructies en leasevormen. In alle gevallen lease je dan een auto via een leasemaatschappij, maar er zijn verschillen in wie welke kosten betaalt en welke risico’s loopt. We nemen ze met je door.

 

Financial lease – wat is het?

Als je kiest voor financial lease, koop je in feite een auto op krediet. Na afloop van het leasecontract word je automatisch eigenaar van de auto. De aanschafprijs, rente en eventuele extra’s voldoe je gedurende de looptijd van het contract. In deze constructie kun je ervoor kiezen dat bepaalde diensten, zoals onderhoud, voor rekening komen van de leasemaatschappij. Dit is echter niet gebruikelijk. Meestal draai je bij financial lease zelf op voor de kosten van onderhoud, verzekering en brandstof. Bij financial lease komt de auto ook direct op de balans van je onderneming. 

 

Meer weten? We vertellen graag meer over wat financial lease isen wat het voor jou betekent.

 

Voor- en nadelen financial lease

Financial lease is een vorm van zakelijke lease met relatief grote risico’s voor de leasenemer. Eventuele tegenvallende onderhoudskosten of een lage restwaarde zijn voor je eigen risico als ondernemer. Hier staat tegenover dat je relatief veel vrijheid hebt – geen maximum aantal kilometers, bijvoorbeeld – omdat je direct eigenaar wordt van het voertuig. 

 

Private lease – wat is het?

Natuurlijk is private lease – zoals de naam al suggereert – nadrukkelijk geen vorm van zakelijk auto leasen. Toch kun je als ondernemer ook private leasen. Je leaset de auto dan privé en gebruikt deze (ook) zakelijk. Het belangrijkste verschil is dat de auto dan ook fiscaal als een privévoertuig behandeld wordt. Zo kun je de kosten niet van je winst aftrekken of de btw verrekenen. Wel in de boekhouding mag 19 cent per zakelijk gereden kilometer, zoals je die ook zou opvoeren bij een ander privévoertuig dat je zakelijk gebruikt. 

 

Voor- en nadelen private lease als ondernemer

Doorgaans liggen veel risico’s van private lease bij de leasemaatschappij. Zo zijn verzekeringen, onderhoud en pechhulp vaak bij je contract inbegrepen. Een risico hier is wel dat je privé een betalingsverplichting aangaat die gevolgen kan hebben voor je vermogen om andere financiële producten of kredieten af te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek. Voordeel heb je als ondernemer bij private lease vooral wanneer je relatief veel zakelijke kilometers maakt. 

 

Operational lease – wat is het?

Een alternatief voor financial lease is operational lease. Deze vorm van zakelijk leasen lijkt meer op het huren van een auto en dat is ook eigenlijk wat het is. Je huurt als het ware de auto van de leasemaatschappij voor een vaste periode. Omdat je de leasemaatschappij die zekerheid biedt, is er sprake van een veel aantrekkelijker tarief dan wanneer je daadwerkelijk een auto zou huren. Het is gebruikelijk dat service en onderhoud bij operational lease voor rekening van de leasemaatschappij komen. Dat is voor jou een zorg minder. Omdat je de auto feitelijk huurt, blijft deze eigendom van de leasemaatschappij, ook nadat het leasecontract afloopt. Wel bevat zo’n contact vaak een prijs of afspraak over de overname van de auto door de leasenemer. 

 

Meer weten? Lees dan hier meer over wat operational lease isen wat het voor je betekent.

 

Voor- en nadelen bij operational lease

Omdat de leasemaatschappij bij operational lease eigenaar van de auto blijft, liggen hier ook de meeste risico’s. Wel kan er bij schadeherstel sprake zijn van een eigen risico, zoals dat er ook is wanneer je zelf verzekerd bent tegen schade. Het risico bij operational lease hangt ook af van welke calculatievorm je afspreekt met de leasemaatschappij. Er bestaat hier onderscheid tussen gesloten en open calculatie. In het eerste geval spreek je een vaste prijs per maand af en wordt er, bij aflopen van het contract, nog een afrekening gedaan op basis van het daadwerkelijk aantal gereden kilometers. Bij open calculatie heb je zelf de mogelijkheid om met je rijgedrag de kosten te drukken en wordt eventueel behaald voordeel met je verrekend.

 

Zakelijk leasen of toch kopen?

Als je ervoor kiest om je privéauto of private lease zakelijk te gebruiken, dan weet je zeker dat de kosten die je maakt zakelijk aftrekbaar zijn. Net als wanneer je zakelijk een auto zou kopen. Dit is in grote lijnen waar, maar er zijn een aantal relevante verschillen tussen zakelijk leasen en zakelijk kopen waar je je bewust van moet zijn. We lopen er een aantal langs.

Laten we beginnen met de vuistregel die geldt voor elke vorm van zakelijk rijden: hoe meer je de kosten spreidt, hoe meer je in totaal betaalt. Dat wil niet zeggen dat het altijd verstandiger is om een auto te kopen. Wellicht wil of kan je zo’n investering niet in één keer doen. In dat geval is zakelijk leasen wel degelijk een aantrekkelijk alternatief. Een tweede (logische) vuistregel is dat je voor extra service ook betaalt. Regelt je leasemaatschappij verzekeringen, onderhoud en overige kosten? Dan mag je ervan uitgaan dat dit je in totaal meer kost dan wanneer je deze zaken zou regelen voor een eigen (zakelijk) voertuig.

 

Wil je meer weten over de verschillen tussen zakelijk leasen en zakelijk kopen? In dit artikelgaan we daar dieper op in. 

 

Verschillen tussen operational en financial lease op een rij

We gingen hierboven al even in op zowel operational lease als financial lease en noemden daar enkele verschillen tussen de twee. Hier nog even de verschillen tussen financial lease en operational lease op een rij.

 Financial leaseOperational lease
Eigendom autoMeestal welNooit
BalansIs bedrijfsmiddel op balansStaat niet op bedrijfsbalans
InvesteringsaftrekWelNiet
Einde contractAutomatisch eigendomEventueel koopoptie

Check ook ons artikelover de verschillen tussen financial lease en operational lease. Daarin lichten we al deze verschillen nader toe.

 

Fiscale overwegingen bij zakelijk auto leasen

Op een aantal financiële en fiscale consequenties van zakelijk leasen zijn we al ingegaan. In de kern gaat het erom dat de kosten van zakelijk rijden onderdeel zijn van je bedrijfslasten en dus als kosten mogen worden opgevoerd. Hoe en wanneer je die kosten ten laste van je bedrijfsresultaat brengt, hangt af van de constructie die je kiest. 

Wanneer je zakelijk een auto koopt, kan dat interessanter zijn dan je privéauto (ook) zakelijk te gebruiken. Tegelijk hangt het voordeel dat je daarvan hebt af van je bedrijfsresultaat. Je voordeel – als zzp’er of eenmanszaak – is maximaal wanneer je bedrijfswinst minimaal gelijk is aan de kosten voor je auto. Omdat dit met name bij beginnende ondernemers niet altijd zo is, ligt zakelijk leasen meer voor de hand. Je spreidt je kosten dan meer, waardoor je je fiscaal voordeel maximaliseert. Let wel op! Gebruik je je zakelijke auto ook privé en maak je minstens 500 privékilometers per jaar? Dan is er ook sprake van bijtelling. Als zzp’er of eenmanszaak tel je die op bij de bedrijfswinst.

Zakelijk auto leasen is boekhoudkundig verreweg de meest eenvoudige optie, ongeacht of je voor financial lease of operational lease gaat. Je hebt in beide gevallen te maken met vaste kosten die je als bedrijfslasten in je boekhouding opvoert. Bedenk je wel dat je bij een financial lease boekhoudkundig meestal eigenaar wordt van het voertuig. 

 

In ons artikelover zakelijk auto leasen vertellen we je alles wat je moet weten over de fiscale gevolgen van zakelijk leasen.

 

Zakelijk leasen, zakelijk kopen of privé rijden – wat is voor mij het beste?

Ben je ondernemer en vraag je je nog steeds af wat het beste is voor jou? Natuurlijk hangt dat af van persoonlijke omstandigheden. Hoe groot je bedrijf is, hoe lang je al onderneemt en zelfs van de bedrijfsactiviteiten. We lopen daarom nog even een aantal veelvoorkomende situaties langs.

Laten we beginnen met dat laatste. Zakelijk een auto kopen is bijvoorbeeld aantrekkelijk voor zzp’ers en dienstverlenende ondernemers die weinig investeringen of inkopen doen. Met andere woorden: als je omzet en winst dichtbij elkaar liggen. Als je het geld hebt, breng je daarmee je winst op papier terug en betaal je in het jaar van aanschaf veel minder belasting over je inkomsten. Voor ondernemers die veel inkopen en waarbij de winst een fractie is van de omzet, ligt dat minder voor de hand. Dan heb je je kapitaal waarschijnlijk harder nodig voor het doen van inkopen. 

Ook voor beginnende ondernemers is zakelijk een auto leasen meestal de aantrekkelijkere optie. Juist in de opstartfase heb je relatief veel kosten en weinig inkomsten, waardoor je alle kosten die je kan spreiden waarschijnlijk ook liever spreidt. De kans is groot dat je in je eerste jaren nog niet voldoende winst hebt om de kosten van de aanschaf van een (nieuwe) auto op te vangen, waardoor je fiscaal voordeel misloopt. 

Voor beginnende ondernemers is het vaak ook interessant om in eerste instantie een privévoertuig zakelijk te gebruiken. Of dat ook echt kan hangt er natuurlijk van af of je een privévoertuig hebt en of jouw werkzaamheden een representatief voertuig vergen. Het voordeel van het zakelijk gebruik van een privévoertuig is dat het boekhoudkundig relatief eenvoudig is - je maakt dus niet opeens je boekhouding een stuk ingewikkelder. Bovendien is het gunstig dat je geen langlopende betalingsverplichtingen aangaat, mocht je onderneming toch geen succes worden.

Vind je deze informatie nuttig?
triangle
triangle
Artikelen van wereldklasse, wekelijks bezorgd
Abonnement impliceert instemming met ons privacybeleid