Controleverklaring aanvragen
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor een controleverklaring op Boekhouder.nl

 

Controleverklaring aanvragen

Minimale kosten
€ 900
Gemiddelde kosten
€ 1200
Maximale kosten (kan afwijken)
€ 2500
Een controleverklaring kost gemiddeld
€ 1200 - € 3500

Accountants en boekhouders krijgen er doorgaans veelvuldig mee te maken: verklaringen. Ze bestaan in verschillende soorten en maten. Een voorbeeld is de samenstellingsverklaring, waarbij de accountant in kwestie een bedrijf helpt met het opstellen van de jaarrekening. Een tweede voorbeeld is de beoordelingsverklaring, waarbij de accountant een conclusie geeft over de cijfers die hij of zij heeft geanalyseerd. En dan kennen we nog de controleverklaring: een controledocument rondom de jaarrekening.

Bereken de prijs voor een controleverklaring. Start hier ->

Besturen van bedrijven en andere organisaties huren soms derde boekhoudpartijen in die voor hen de jaarrekening in orde maken: een handige, overzichtelijke weergave van de jaarcijfers en dus de financiële situatie van het bedrijf in kwestie. In andere gevallen verzorgen organisaties zo’n jaarrekening zelf. Omdat dit vaak geen, bij gebrek aan een betere omschrijving, specialiteit van het huis is, wil het nog weleens voorkomen dat er behoefte ontstaat aan een professional om de boel te controleren. En dan komt de controleverklaring om de hoek kijken: een door een accountant of boekhouder uitgevoerde controle over de jaarrekening, simpelweg om te kijken of hetgeen er is geformuleerd ook daadwerkelijk overeenkomt met de realiteit.


Wat kost het laten opstellen van een controleverklaring?

De kosten van een controleverklaringen lopen doorgaans flink uiteen en zijn afhankelijk van een veelvoud aan verschillende factoren. Allereerst is dat natuurlijk de accountant zelf, want niet iedereen hanteert eenzelfde uurloon, die uiteenlopen van € 35 tot € 90 per uur. Andere, belangrijke gegevens voor het bepalen van de kosten zijn de rechtsvorm, de omzet per jaar, het aantal bonnetjes en facturen dat op jaarbasis de revue passeerde en het aantal werknemers dat actief is binnen het bedrijf. Hou rekening met een bedrag rond de € 1.200,00 (ex. btw).

Bereken de prijs voor een controleverklaring. Start hier ->


Welke soorten controleverklaringen zijn er?

Van daaruit moet de accountant een oordeel vellen over de door de organisatie ingediende cijfers. In de meeste gevallen wordt dit een positieve en goedkeurende verklaring, mede doordat de organisatie diezelfde cijfers al tientallen keren heeft gecheckt op onvolkomenheden.

Het kan er echter zo zijn dat er wel degelijk fouten in de aangeleverde documentatie zitten. De accountant is in dat geval gedwongen om een afkeurende verklaring af te geven. Dat kan komen door materiële afwijkingen, maar ook doordat de accountant te weinig informatie ter beschikking had en zodoende zijn controlewerkzaamheden niet of niet helemaal kon uitvoeren.

Een gangbare tussenweg tussen een goedkeurende en een afkeurende verklaring is de zogenoemde verklaring met beperking. De reden hiervoor, die overigens altijd wordt vermeld binnen de verklaring, ligt meestal in een combinatie van oorzaken, waardoor de documentatie weliswaar fouten bevat, maar geen wereldschokkende blunders.

Overigens is de verklaring die een accountant of boekhouder afgeeft altijd een controleverklaring zonder absolute zekerheid, zelfs wanneer hij of zij een positieve, goedkeurende verklaring verstrekt. Dat heeft te maken met mogelijke misleiding. Het kan natuurlijk zo zijn dat de accountant door het bedrijf bewust wordt misleid. Daarnaast zijn gemaakte schattingen in de jaarrekening niet voor niets schattingen en dus altijd enigszins subjectief. Bovendien is het economisch niet haalbaar om daadwerkelijk alle transacties te voorkomen – dat is simpelweg gekkenwerk. Vandaar dat we het ook altijd hebben over een redelijke mate van zekerheid wanneer er een controleverklaring wordt afgegeven.


Meer informatie over een controleverklaring

Wat is het doel van een controleverklaring?

Een controleverklaring heeft als belangrijkste doel, zoals de term al doet vermoeden, de controlefunctie. Een jaarrekening moet een waarheidsgetrouw beeld schetsen van de organisatie en de resultaten die namens deze organisatie zijn geboekt. Dat vereist een nauwkeurige werkwijze, want afwijkingen zijn uit den boze. Een controleverklaring checkt of er niet alsnog onzorgvuldigheden in zijn geslopen.

Wat doet een accountant tijdens het uitvoeren van een controleverklaring?

Is het opstellen van zo’n controleverklaring dan alleen een grondige check op fouten? Nee – dat niet. Want een goede accountant moet zijn of haar werkzaamheden natuurlijk ook vakkundig kunnen onderbouwen. Daarom is het maken van een controleverklaring veel meer dan alleen documenten vergelijken. De accountant in kwestie moet bijvoorbeeld inkoop- en verkooptransacties onderzoeken of een bepaalde telling binnen het bedrijf bijwonen. Het kan ook zijn dat hij of zij, ten behoeve van een specifiek onderdeel, mensen van buiten de organisatie om inlichtingen moet vragen.

Wie mag een controleverklaring opstellen?

We hebben het hierboven over accountants en boekhouders gehad die in staat zijn om een controleverklaring op te stellen. In werkelijkheid is deze klus niet voor iedere accountant of boekhouder weggelegd. Alleen zogenoemde registeraccountants mogen deze controles uitvoeren. Accountant-administratieconsulenten mogen dit in principe ook, maar hebben daar wel een controlevergunning voor nodig. Beiden zijn gebonden aan een streng nageleefd protocol. Dit protocol bevat standaarden opgesteld door de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, de NBA.

Wie moeten een controleverklaring laten opstellen?

Denk je nu – dat moet behoorlijk wat kosten, het laten uitvoeren van een controleverklaring? Dan is dat in principe goed gedacht. Een accountant steekt er inderdaad behoorlijk wat tijd in om alle geldstromen vakkundig te controleren. Daarom zijn niet alle organisaties verplicht zo’n controle te laten uitvoeren. Middelgrote en grote bedrijven zijn dit echter wel. Ze moeten hun jaarrekening jaarlijks indienen bij de Kamer van Koophandel als deel van de controleplicht – en in het geval van deze bedrijfsgroottes hoort daar verplicht een controleverklaring bij.


Prijsvoorbeelden

Hoewel het door deze facturen lastig is om een specifiek bedrag te noemen, lijkt het ons veilig om te zeggen dat je als eigenaar van een middengrootbedrijf toch minimaal duizend euro opzij moet zetten voor dit jaarlijkse, verplichte nummertje. Het loont daarbij om offertes op te vragen bij verschillende accountants. Alleen dan weet je wat voordelig en wat prijzig is – en je weet ook wat de accountant in kwestie voor je kan betekenen. Een prijsvoorbeeld:

Offerte controle verklaring
RechtsvormBV
Jaaromzet€ 250.000
Omvang administratie (facturen)150
Hoeveel verklaringen per jaar?
1
Richtprijs (ex. btw)
€ 1.200,00

Maak tot slot duidelijke afspraken voor wat de prijs betreft, zodat je na de controleverklaring niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Het helpt tevens om zelf alles zo nauwkeurig mogelijk aan te leveren, zodat de accountant daar geen aanvullende uren voor hoeft uit te trekken